Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst September 2015

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)
 
Beste <<voornaam>>,  
Heb je een fijne zomer gehad? Hebben jullie genoten van het mooie weer?
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Deze nieuwsbrief geeft ons en jou geweldige automatische! mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
In deze nieuwsbrief: 
  • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
  • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
  • Belangrijke mededelingen;
  • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 9 September 2015 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door door Janneke van Dijk, lactatiekundige en werkend op een antroposofisch consultatie bureau, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.
Alexandra van het Haagse Borstvoedingscentrum Vita Nova is met vakantie.
De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Zorgvlietstraat 182 (de blinde gevel aan de rechterzijde van AH XL, begane grond, bij Shining Mama).
Als je met de auto komt is er dichtbij alleen vrij parkeren op het terrein van supermarkt AH - voor 2 uur. De parkeerplaats heeft twee in- uitgangen. Als je de ene uitrijdt en de volgende weer in kun je dus weer 2 uur gratis parkeren maar het wordt op de tijd opletten.
De rest van de dichtstbijzijnde buurt is betaald parkeren.
Je kunt ook helemaal gratis (
en stressvrij! :-) op de Carnegielaan en zijstraten parkeren, het is ongeveer 10 minuten lopen naar de Zorgvlietstraat.
Kijk ook op de website bij activiteiten voor een kaart.
Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

Belangrijk: Wie wil Lida helpen op de borstvoeding ochtenden 1 keer per 3 of 4 maanden. De bedoeling is als rechter hand moeders te woord staan, geld pot rond sturen, folders / kopieën uitdelen. thee schenken, komkommers klaar maken, draagdoeken en bibliotheek verzorgen, enz.
Als we 3 of 4 moeders hebben zijn we gered. Er zijn al enkele moeders aangemeld.
Zou je Lida willen bellen? 070-3520828 of stuur een email naar: 
haagseborstvoedingsgroep@gmail.com
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
  • Als je kindje veel wakker is 's avonds: vanaf 3 weken; na enkele maanden of na een jaar. Hoe ga je daarmee om?
  • Teveel melk of te weinig melk, hoe kun je dat oplossen?
  • Hoe kunnen nachtvoedingen gemakkelijker gaan? Kun je ze ook afbouwen?
  • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven:
De baby die 's avonds huilt
Vanaf drie weken wil de baby 's avonds vaak niet meer slapen. Hij is dan ook huilerig. Hij droomt van alle indrukken, nieuwe dingen, geluiden en kleuren die hij die dag heeft waargenomen. Dit wakker zijn 's avonds kan vele maanden duren en is heel normaal. Eigenlijk voelt de baby dat dit het moment is waarop mama extra tijd, extra borst en extra lichaamswarmte kan geven. Daar groeit hij goed van.
De baby kan behoorlijk ongedurig zijn door alle indrukken: wil ik links of rechts drinken, of toch maar links; wil ik even op papa's knieën liggen, wil ik in de koliekhouding of, na tien minuutjes, toch maar de borst. Het is steeds maar 'even' waarmee hij kalm wordt. Dit gedrag van de baby betekent niet dat de moeder te weinig melk heeft!
Het vaak aanleggen wordt wel clustervoeden genoemd. Er is nog een voordeel: in de lippen zitten reflexen naar de darmen. Als de baby door de borst warme lippen krijgt, kan hij gemakkelijker poepen, en dat lucht op.
 Zelf heb ik het opgelost door 's avonds te gaan zitten met de baby. Ik liet hem dan ook langdurig zuigen aan de borst als troost, en de tepels konden het goed aan. Vroeg in de avond gaf ik de nachtluier om, zodat hij dan rustig in slaap kon vallen en ik hem niet meer wakker hoefde te maken. Als ik 's avonds de deur uit wilde, dan nam ik mijn wakkere baby meestal mee en legde hem aan als dat nodig was.
 Als de baby blijft huilen, kun je proberen hem stil te krijgen door hem in de kinderwagen te leggen en te schommelen. Een stevige schommelbeweging vindt de baby over het algemeen erg prettig.
Een moeder gaf mij onlangs een prima tip: als zij de baby in bed legt en hij begint met zijn armpjes te zwaaien waardoor hij zichzelf wakker houdt, dan pakt ze beide armpjes vast, zingt of praat zachtjes tegen de baby en na een paar minuten slaapt hij. Eenvoudig, maar het helpt prima! (blz. 46)

lees verder:
blz. 30 "Te veel melk"
blz.28-29 "Te weinig melk - Hoe vaak moet een baby drinken?"
blz. 213: "De peuter drinkt 's nachts heel vaak" 
Het gebruik van een tijdklok in de nacht (voor de peuter)
Het kan voorkomen dat de peuter heel vaak ’s nachts wil drinken en dat de moeder het niet meer aan kan. De volgende tip uit het boek Lekker slapen zonder huilen van Elizabeth Pantley kan dan worden toegepast. Neem een stopcontactlichtje en een tijdklok. De bedoeling is dat je je kindje vertelt dat het niet kan drinken als het lichtje brandt. ‘Dan slapen de borstjes.’ Als het lichtje uit is, mag je kindje weer drinken. De moeder kan zelf de tijd bepalen, bijvoorbeeld tussen twaalf en drie uur. Het is wel belangrijk dat je het kindje voorbereidt door er overdag meerdere keren over te vertellen en het geleidelijk in te voeren. (blz. 219 2de druk)


Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
woensdag 14 oktober 2015: van Alkemadelaan 313 (schoenen uit)
woensdag 11 november 2015: Ivoorhorst 155 (wijkcentrum)
woensdag 9 december: adres volgt

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Uitnodiging om je verhalen te schrijven: over borstvoeding, dragen, slapen, voedsel allergie, je bezoek aan de Haagse Borstvoedingsgroep, het lezen van het boek van Lida "Ouderschap vanuit je Hart" en je contacten met Lida. Lida heeft haar eigen verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook is er nieuw op de blog een artikel over Hunkering naar bepaald voedsel
ACTIE voor Syrische vluchtelingen: Er worden draagdoeken, draagzakken en baby dragers verzameld voor de Syrische moeders - tot 15 September. Er is een live verzamelingsactie in Amsterdam bij Sukha Yoga, zie Facebook event:
https://www.facebook.com/events/600025363473454/ 
In Den Haag heeft Simone Paardekooper aangeboden om alles te verzamelen en versturen naar Amsterdam. Zij woont op Sportlaan 17, zie Facebook post in de groep:
https://www.facebook.com/groups/585154158238137/permalink/886960594724157/
Je kan je om te doneren draag systeem ook op de 9 September bijeenkomst brengen en gaat Ioana alles brengen naar Simone.
Voorstel: je kunt ook kiezen van doneren van 5 euro aan Lida en daarmee doneert zij een doek uit de groep's voorraad.

Een van onze moeders, Drees Koren is de initiatief nemer van een Haagse moedergids (Nederlands en Engels).Voor bestellen kijk op www.moedergids.nl of op de FB pagina. Kosten: 14.95. Iedereen is uitgenodigd voor de boekpresentatie op Woensdag 30 september om 14.00 bij BLOOM House of Health. Meer info volgt via Facebook. 
De vereniging Kritisch Prikken. 
Een van onze moeders is lid van NVKP en maakt ons attent op lezingen: 19 september Amsterdam lezing Julia Kang, auteur "100% gif vrij, 3 oktober Groningen lezing 33 Vraagtekens bij vaccinatie en 31 oktober Eindhoven lezing: vaccinatie en osteopathie. Voor meer informatie zie www.nvkp.nl.
Het Kiind Festival op zaterdag 19 september in Amersfoort - kiind.nl/festival
We zijn er trots op: Volg het maandelijkse blog van onze enige echte Lida op Ouderschap vanuit je Hart website. (link)
We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
Wens van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken in Nederland en Nederlandstalig België kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je op vakantie gaat naar een van deze plekken vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

De ouder en kind speelgroep is weer begonnen vanaf donderdag 03 September

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 
Kom gerust want vanwege bezuinigingen bestaat de kans dat men vindt dat er onvoldoende moeders de ochtend bezoeken; men zou kritische eisen kunnen stellen.

Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Speelgroep ouder en kind themaochtend:
Op donderdag 17 September we praten over het onderwerp:
  • Wat heeft de zomer of de vakantie je geleerd? Welke ouder inzichten heb je gekre
Belangrijk om te weten:
Soms is een kindje te moe, je ziet dan dat hij/zij gaat plagen, alles 
afpakken, duwen en brengt onrust bij de andere kindjes. Het is dan beter om de kleine op schoot te houden, in de draagdoek te doen of anders om naar huis te gaan en de kleine te laten slapen.
Heb je suggesties, opmerkingen of aanpassingen voor de speelgroep, laat het Lida weten 070-3520828

Kosten van deze ochtend zijn 2,50.
Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.
Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
Belangrijk: petitie "Handen af van Homeopathie" was verlengd tot eind 2015. Teken hier.
De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. Daar staan veel boeken op maar niet alles.  Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles. Als je een bepaald boek wilt, laat het aan Lida weten.
Vanaf de volgende nieuwsbrief gaan we de brochures met interessant nieuws, behalve op de bijeenkomst verspreiden, ook  op de website van "Ouderschap vanuit je hart" melden.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur en te koop, zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafe. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag Borstvoedingscafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
In the picture in September
Meld je aan voor de workshop  "V
an borst tot boterham"  - alles over het introduceren van vaste voedsel bij de kleintjes, in combinatie met borst of fles voeding. Is je kindje al zover of wil je er iets meer over weten? Op Maandag avond 14 September. 
Nieuws! Tal Spanjer die de halve week in de winkel werkt is nu gediplomeerd draagconsulent. Gefeliciteerd Tal!
Vraag gerust om een consult, mag ook bij je thuis.

Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

“Borstvoeding de Beste Start”. 
- "Slaap kindje slaap" - alles over het slapen van ons kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 
Meld je aan.
Voor data en meer informatie kijk op de agenda 
pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is: Tasmanstraat 126, hoek Prins Hendrikstraat. (In de Prins Hendrikstraat vind je ook Tara verloskundigen). 
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website

Groene smoothies cursus & meer over gezonde, energie rijke voeding:
Ioana (Shining Mama) vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterend - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend). Download Shining Mama's gratis groene smoothies eboek (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels)
- Op 12, 19 en 26 oktober is er in Baklust de cursus 3x Raw Chocola (Nederlands), binnenkort meer informatie op www.ShiningMama.com
- Ook kan je bij Shining Mama allerlei (rauw) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, snacks, groene smoothies of taart (alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, bio en yummy). Kijk eens hier.

Heb je meer informatie / inspiratie nodig? Je kan Ioana ook gerust bellen: 06-38576464

Gratis Avent handkolf nieuw! (merk Phillips) en ook Gratis een nieuwe elektrische om een borst tegelijk te kolven.
Vraag er naar bij Lida. 
Sessies 'Baarmoeder, litteken & Balans' met Jacqueline Jimmink
Het is mogelijk om telefonisch consult te reserveren voor diegene die op afstand wonen en graag willen werken aan hun Baarmoeder bewustzijn en welzijn.
Neem contact op
voor meer informatie en workshops: www.jacquelinejimmink.com

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven, tel: 070 3520828
of
Janneke van Dijk, tel: 070 3451896.
Mocht je Lida of Janneke niet kunnen bereiken (bijvoorbeeld tijdens de vakantiemaanden) dan kun je contact opnemen met Vita Nova, het Haagse Borstvoedingscentrum (contact gegevens: 
070 - 3863265, email en website).
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens LidaAlexandra en 
Janneke