Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst November 2014


Beste <<voornaam>>,  
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Deze nieuwsbrief geeft ons en jou geweldige (en automatische!) mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep (link). Kom je je lekker aanmelden?
In deze nieuwsbrief: 
  • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
  • Een aanverwant citaat van “Ouderschap vanuit je hart”, geschreven door (onze eigen!) Lida van Ruijven;
  • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
  • Mededelingen;
  • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 5 November 2014 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.
Janneke van Dijk zal incidenteel invallen, ze is momenteel bezig met haar baan als verpleegkundige op een antroposofisch consultatie bureau en ze doet daarvoor een studie.
De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Catharinaland 278. Kijk ook op de website bij activiteiten voor een kaart.
Let Op!! Het adres is veranderd ten opzichte van de vorige nieuwsbrief.
Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
  • Het wel en wee van het fopspeen gebruiken;
  • Hoe kun je omgaan met nachtvoedingen?
  • Nieuw onderzoek over autisme: meer foliumzuur in de zwangerschap verminderd de kans op autisme; foliumzuur zit in alle groene bladgroente, peterselie, selderij; tevens wordt sulforafaan genoemd: dat zit in alle koolsoorten. Hoe kun je daarmee omgaan?
  • (het kwam vorige keer niet aan de orde, daarom alsnog als er geïnteresseerden in zijn: Borstvoeding geven in de draagdoek is super handig, zeker als je twee kindjes hebt; De draagdoek in de winter: boven of onder je jas? )

van het boek "Ouderschap vanuit je hart", geschreven door Lida van Ruijven
De fopspeen bij kunstvoeding én borstvoeding   
Als de baby pas geboren is, adviseert de kraamverzorgende soms al om de baby een fopspeen te geven. Zij ziet dat de baby onrustig is en niet in slaap wil vallen. De behoeften van de baby zijn echter anders. Hij komt vanuit de warme buik en verwacht een warme wereld met veilige armen en een warme moeder- borst, zodat hij zich op de meest perfecte manier kan ontwikkelen.  
De moeder zal mogelijk denken dat de fopspeen erbij hoort, maar dat hoeft helemaal niet, zeker als je ziet dat de nadelen van de fopspeen groot zijn. Ik wil er een paar noemen: 
De baby voelt zich gefopt. Als hij met de fopspeen wordt weggelegd, krijgt hij de inprenting ‘ik ben het niet waard, ik hoor alleen te zijn; mijn zelfvertrouwen heeft geen waarde, ik mag niet roepen.’ De baby heeft een oerangst. ‘Er kan iets gevaarlijks gebeuren als ik alleen ben.’ Hij weet echter niet dat er géén slang is die hem kan bijten.
- De baby gebruikt een verkeerde tongbeweging. Bij de borst moet het kindje de tong ver naar voren steken en om de tepel heen krullen, om de borst te melken. Bij de speen, zowel flessenspeen als fopspeen, steekt de baby de tong half naar voren in plaats van helemaal. Dit kan later tot gevolg hebben dat het kind gaat slissen en de tanden scheef groeien.
- Een baby die de fopspeen krijgt, ontvangt gemiddeld een hele voeding per dag minder.
- De moeder merkt niet genoeg van de regeldagen of de groeidagen.
- De fopspeen is heel moeilijk weer af te leren.
- De baby die borstvoeding krijgt, kan de borst gaan weigeren. We noemen dit ‘tepel-/speenverwarring’. Als alternatief kan de baby wel op moeders wang of kin zuigen.
- De baby kan ongeduldig worden aan de borst.
Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat zodra wij denken de natuur te slim af te zijn en deze te kunnen veranderen, er vervelende bijverschijnselen optreden. Die bijverschijnselen zijn dikwijls niet of nauwelijks op te heffen. Een paar van die bijverschijnselen kun je vinden op blz. 68. 

Lees verder:
Alles over slapen blz. 98-119

Kalkrijke koolsalade: blz. 296
Over het gebruik van groene bladgroente in smoothies, zie de mededelingen.

Uiteraard kunnen ook jullie vragen een plekje tijdens deze ochtend krijgen. 


Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
  • Woensdag 10 December:         Amandelstraat 28 (schoenen uit)
  • in 2015: 14 Januari, 18 Februari, 18 Maart, 22 April, 20 Mei, 10 Juni, 1 Juli en (na de vakantie) Vrijdag 4 September de borstvoeding picknick;
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

Groene smoothies cursus:
Na 15 November gaat Ioana een aantal cursussen over groene smoothies en raw eten organiseren. Kijk alvast op haar website (Shining Mama)  en download haar (gratis) boek over de groene smoothies (Engels). Er komt binnenkort meer informatie hierover via haar nieuwsbrief.
Baby's en kinderen welkom.
Voor de Haagse Borstvoedingsgroep gaat Ioana de cursussen in het Nederlands geven en onze moeders krijgen 20% korting. Heb je interesse? Meld je even aan voor haar nieuwsbrief.

We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits vertaald.

Tassen met kleding
Er zijn enkele tassen met zwangerschapskleding en baby kleding aangeboden aan de borstvoedingsgroep. Iedereen kan kijken en tegen een vrijwillige bijdrage iets uitzoeken.

Gevonden voorwerpen op de groep van 15 Oktober, van Alkemadelaan:
- witte sjaal met bolletjes rand;
- slabje met giraffen en leeuw;
- baby sokjes / slofjes blauw met witte streepjes;
- pakket nieuwe moeders (half pakket) plus uitgedeelde brochures;
(nog van op de picknick):
- vestje (van een moeder) van jeans stof;

Gratis Medela handkolf:
Vraag ernaar bij Lida!
De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828.
Nieuwe brochures: (uitgedeeld op de groep in Oktober)
- Goede prognose bij Teelbalkankeradvies voor de zwangere moeders. Al in de eerste vijf weken van de zwangerschap wordt de kiem gelegd voor zaadbalkanker. Het blootstellen van de zwangere vrouwen aan hormoon verstorende stoffen is hiervan de oorzaak. Componenten uit plastics en cosmetica gebruikt door de zwangere hebben in de baarmoeder een remmend effect op de ontwikkeling van de zaadbal. Bovendien werkt de soja hormoon verstorend. (Lees meer in de brochure); uit Uitzicht; 
- Avoiding dental caries:
(Engels) uit New Beginnings;
- Alles over te korte tongriempjes en lipbandjes: uit Borstvoeding Vandaag;

Spruw: over coconut oil  viaNatural News; www.NaturalNews.com;
My baby bites: (Engels) uit Breastfeeding Today;

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur en te koop, zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafe. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag Borstvoedingcafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
In de picture in de maand November
De "Co-sleeper" (zijbedje):

De gebroken nachten zijn iets dat elke ouder ervaart. Het hoort er eenmaal bij. Maar er is iets aan te doen om het wat gemakkelijk te maken: namelijk – met je baby slapen.

We horen heel vaak dat het niet mag, of niet veilig is, maar dat klopt niet. Het is juist heel goed als je het veilig doet. Je baby is bij jou in de buurt en je kan sneller reageren op zijn honger signalen, je hoeft je bed niet uit en iedereen krijg iets meer rust!!

Een goede optie is dat de baby slaapt in zijn eigen bedje die aangesloten is aan het bed van de ouders. Bij ons in de winkel staat  een voorbeeld van zo’n bedje - genaamd "de Co-sleeper" - en jullie mogen even langs komen om het te zien en uitleg te krijgen hoe het werkt.  Mogen jullie er belangstelling voor hebben kunnen jullie ook gelijk een bestelling bij ons plaatsen. Jullie krijgen het bedje thuisbezorgd.

Voor meer informatie graag bellen of even langs komen.

Graag tot ziens in ons centrum.
Workshop borstvoeding en werken:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen. Doe mee aan de workshop “Borstvoeding en Werken”. Er zijn weer workshops op dinsdagavond 11-11, 16-12 enz.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is: Tasmanstraat 126, hoek Prins Hendrikstraat. (In de Prins Hendrikstraat vind je ook Tara verloskundigen). 
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 
070 - 3863265, email en website.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen voor meer informatie op tel: 070 3260268.

De ouder en kind speelgroep:

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 
Kom gerust want vanwege bezuinigingen bestaat de kans dat men vindt dat er onvoldoende moeders de ochtend bezoeken; men zou kritische eisen kunnen stellen.

Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Speelgroep ouder en kind themaochtend:
(Let op: 2 themaochtenden tot de volgende nieuwsbrief)
Op donderdag 30 oktober 2014 is er weer een thema ochtend over: verlatingsangst en heimwee. Hoelang is een kind afhankelijk van mama? Wanneer houdt verlatingsangst op? Wat kan je daar aan doen om dat te verzachten of hoe kun je dat omzeilen? Hoe compenseer je de gescheiden tijd? 

Op donderdag 27 November 2014 is er een thema ochtend over: de kunst van het afleiden. Ga je het kind altijd confronteren met pijn, boosheid en negativiteit of beter afleiden?

Kosten van deze ochtend zijn 2,50. Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.

Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven, tel: 070 3520828
of
Janneke van Dijk, tel: 070 3451896.
Mocht je Janneke of Lida niet kunnen bereiken (tijdens de vakantiemaanden) dan kun je contact opnemen met Vita Nova, het Haagse Borstvoedingscentrum (contact gegevens: 
070 - 3863265, email en website).
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens LidaAlexandra en 
Janneke