Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst Maart 2015

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>,  
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Deze nieuwsbrief geeft ons en jou geweldige (en automatische!) mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep (link). Kom je je lekker aanmelden?
In deze nieuwsbrief: 
  • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
  • Een aanverwant citaat van “Ouderschap vanuit je hart”, geschreven door (onze eigen!) Lida van Ruijven;
  • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
  • Mededelingen;
  • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 18 Maart 2015 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.
Janneke van Dijk zal incidenteel invallen, ze is momenteel bezig met haar baan als verpleegkundige op een antroposofisch consultatie bureau en ze doet daarvoor een studie.
De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in van Alkemadelaan 313, hoek Waalsdorperweg (schoenen uit).
Het is er gratis parkeren vanaf de straat daarachter. Tevens het winkelcentrum Willem Royaardsplein.
Kijk ook op de website bij activiteiten voor een kaart.
Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
  • Je kindje is afgeleid en drinkt niet aan de borst of heel kort. Hoe ga je daarmee om?
  • Een slapend kindje wegleggen uit de draagdoek. Kan dat?
  • Vitamine D en Vitamine K. Waarom is dat nodig voor moeder en/of kind? Hoe lang is dat nodig?

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart", geschreven door Lida van Ruijven  
Weigeren van de borst; de baby vanaf tien weken    
Omdat de baby steeds meer om zich heen gaat kijken tijdens de borstvoeding en minder geconcentreerd drinkt, zal hij minder hard groeien. Dit kan zelfs al vanaf tien weken beginnen. De baby begint nu zelf geluidjes te maken en kijkt ook naar elk geluidje dat er in de kamer is: een krant die ritselt, iemand die binnenkomt of mama die tijdens de borstvoeding aan de telefoon is. 
Ondertussen wil de baby ook steeds verliefd glimlachen naar mama, met als gevolg dat hij ook niet drinkt. Elke moeder die haar kind zelf voedt, zal dit op enig moment gaan ervaren. Het is fijn om daarop in te gaan. Als de baby het willen drinken echter alsmaar uitstelt omdat hij om zich heen kijkt, dan kun je dit oplossen door een doekje te leggen over de oogjes van de baby. Het heeft niet altijd zin om in een aparte kamer te gaan zitten, omdat je als moeder niet altijd kunt weglopen bij de andere kinderen. 
Eigenlijk wordt de borstvoeding dan vaker en korter gegeven: als de baby wakker wordt en als de baby weer gaat slapen. Een baby die slaperig is, heeft minder behoefte om te kijken tijdens de borstvoeding en zal goed doorzuigen. 
Soms lukt het alleen als het heel stil is en moeder even op bed gaat liggen met de baby. Wat ook goed helpt, is de baby schommelend te voeden. Je kunt zittend op de stoel schommelend voeden. Sommige baby’s drinken alleen als de moeder staande schommelt en wiebelt, andere baby’s drinken alleen als de moeder lopend voedt en soms moet dat in marstempo. Of zoals een moeder zei: ik moest rennend voeden. In alle gevallen zal het mondje zich stevig vastzuigen aan de moeder; dit is een reactie van de baby om niet te vallen. 
Als de baby eenmaal slaperig is, zal hij goed doordrinken en ook de tweede borst happen of zelfs beide borsten meerdere keren. Een slaperige baby is weer helemaal zuigeling. 

Tekorten aan vitamine D
Onze gezondheidszorg gaat er vanuit dat kinderen extra vitamine D nodig hebben. Dit is om kalk op te nemen in het lichaam voor botten en tanden. Tekorten werken mee aan welvaartsziekten zoals diabetes en sommige soorten kanker.
Vitamine D nemen we vooral op van zonlicht. Tekorten ontstaan door luchtvervuiling en door te weinig zonlicht en buitenlucht. Tekorten ontstaan ook als wij door het gebruik van zeep en water het vetlaagje van de huid afwassen waar de  vitamine D verzameld is. Het is beter om het vet op de huid te laten en kinderen na een zonnige dag niet direct in bad te stoppen. Ook is het een goed idee om korte broekjes en rokjes door de kinderen te laten dragen zodat het zonlicht op de beentjes kan schijnen. 
Het plotseling weigeren van de borst door de grotere baby  
Het plotseling weigeren van de borst door de grotere baby kan moeder en kind in de war brengen. Als eigenlijk blijkt dat het kind nog borstvoeding nodig heeft, kunnen de volgende tips helpen:  
- Laat alle spenen en flessen weg.    
- Laat de kleine zelf eten en laat het voeren achterwege.    
- Ga samen douchen of in bad.    
- Ga naast het slapende kindje zitten vlak voordat hij wakker gaat worden en leg hem slapende aan. Schommel een beetje met het kind aan de borst. 
- Ga op visite bij een andere moeder met een drinkende peuter zodat de kleine kan afkijken.      
Lees verder: 
- Fopspeen bij borstvoeding blz.68
- Eten met de vingers - het tweede kindje weigert de borst blz. 265

- Symptomen van voedselallergie blz. 277
- Over het onderwerp "slapende kindje wegleggen uit de draagdoek" kun je hier lezen (link naar het blog van Lida).

Uiteraard kunnen ook jullie vragen een plekje tijdens deze ochtend krijgen. 
Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
woensdag 22 april 2015: Archimedesstraat 26 (schoenen uit)
woensdag 20 mei 2015: Amandelstraat 28 (schoenen uit)

woensdag 10 juni 2015: Viviënstraat 54
woensdag 1 juli 2015: Obrechtstraat 168
vrijdag 4 september 2015: BV Picknick Westbroekpark
woensdag 9 september 2015: zorgvlietstraat 182
woensdag 14 oktober 2015: van Alkemadelaan 313 (schoenen uit)
woensdag 11 november 2015: Ivoorhorst 155 (wijkcentrum)
woensdag 9 december: adres volgt

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

We zijn er trots op: Volg het maandelijkse blog van onze enige echte Lida op Ouderschap vanuit je Hart website. (link)
We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits vertaald.
De ouder en kind speelgroep:

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 
Kom gerust want vanwege bezuinigingen bestaat de kans dat men vindt dat er onvoldoende moeders de ochtend bezoeken; men zou kritische eisen kunnen stellen.

Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Speelgroep ouder en kind themaochtend:
Op donderdag 26 maart 2015 is er weer een thema ochtend over:
  • Het slaaptekort van de moeder; We laten ons inspireren door het boek "Het onschuldige gevangene" door Ingeborg Bosch, psychologe.
Kosten van deze ochtend zijn 2,50. Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.
Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
Groene smoothies cursus & meer:
Ioana (Shining Mama) vermeldt:
- Een prachtige artikelt over Shining Mama en rauw voedsel was te lezen in de Metro krant op 19 februari, lees hierover op haar blog;
- Het hoe en waarom over groene smoothies? Download Shining Mama's gratis groene smoothies eboek (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels)
- Ook kan je bij Shining Mama allerlei (rauw) lekkers bestellen, bijvoorbeeld chocola, snacks, groene smoothies of taart (alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, bio en yummy). Kijk eens hier.

Heb je meer informatie / inspiratie nodig? Je kan Ioana ook gerust bellen: 06-38576464

HypnoBirthing
Een van onze moeders, Louise vermeldt: Gebruik HypnoBirthing om je op de geboorte van je baby voor te bereiden en leer samen met je partner krachtige ontspannings- en ademhalingstechnieken om met vertrouwen naar een kalme en ontspannen bevalling toe te leven.
Er start weer nog een cursus op vrijdagavond 27 maart 2015.
Kijk voor meer informatie op www.deoersprong.org

Mama got Moves! 
Een van onze moeders, Kitty organiseert: Vanuit mijn eigen ervaring als danstherapeute en sinds vier maanden ook als moeder, geef ik deze gezellige les. Heb je, net als ik, behoefte om in beweging te komen, weer lekker ontspannen in je lijf te zitten ondanks het vele baby-tillen, krom-boven-de-box-hangen, wagentje-duwen en scheef-samen-slapen? Om met andere mama's in open sfeer ervaringen uit te wisselen en lekker door de ruimte te dansen met je kleintje? Schrijf je dan in: move@mahamotion.com .
Kitty Veldhuis is dans- en bewegingstherapeute en ze geeft deze cursus met haar baby Aaric.
Baby's zijn welkom v.a. ongeveer 2 tot 12 maanden (tot de 'snelle kruipfase', voor moeders zelf te beoordelen). 
Data: woe/vrijdag 20 maart, 1 april. 10.30-12.30u, Centrum De Ruimte, Witte de Withstraat 27
www.mahamotion.com

Gratis Avent handkolf nieuw! (merk Phillips) en ook Gratis een nieuwe elektrische handkolf om een borst tegelijk te kolven.
Vraag er naar bij Lida. 
Sessies 'Baarmoeder, litteken & Balans' met Jacqueline Jimmink
Het is mogelijk om telefonisch consult te reserveren voor diegene die op afstand wonen en graag willen werken aan hun Baarmoeder bewustzijn en welzijn.
Neem contact op
voor meer informatie: www.jacquelinejimmink.com

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828.
Nieuw in de bibliotheek: De Voedzelzandloper; over afvallen en langer jong blijven, geschreven door Kris Verburgh, arts. Hij behandelt heel veel ziektebeelden naar aanleiding van fout voedsel. Een echte aanrader! 

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur en te koop, zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafe. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag Borstvoedingcafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
Nieuws! Tal Spanjer die de halve week in de winkel werkt is nu gediplomeerd draagconsulent. Gefeliciteerd Tal!

In the picture in maart:
In maart gaan wij een nieuwe merk van zwangerschap- en borstvoedingskleding introduceren - Seraphine!! We gaan het doen door een modeshow plus hapje en drankje te organiseren in ons centrum. Jullie zijn van harte welkom op Zaterdag 28/ maart, tussen 14:30 en 17:00. Zet de datum alvast in je agenda!
Voor draagouders gaan we zomer-draagjassen aanschaffen van het merk Mamalila. 
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
- “Borstvoeding en Werken”. Er zijn weer workshops op dinsdagavond 17 maart en 16 april;

“Borstvoeding de Beste Start”. op maandagavonden 16-23 maart; 07-13-20-28 april, enz;
Wij hebben ook twee nieuwe workshops voor jullie in petto:
- "Slaap kindje slaap" - alles over het slapen van ons kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! Dinsdag avond 24 maart en 28 april;
- In april beginnen wij met een nieuwe workshop "Van borst tot boterham" (dinsdag avond 21 april ) - alles over het introduceren van vaste voedsel bij de kleintjes, in combinatie met borst of fles voeding. Is je kindje al zover of wil je er iets meer over weten? Meld je aan.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is: Tasmanstraat 126, hoek Prins Hendrikstraat. (In de Prins Hendrikstraat vind je ook Tara verloskundigen). 
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265, email en website.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven, tel: 070 3520828
of
Janneke van Dijk, tel: 070 3451896.
Mocht je Lida of Janneke niet kunnen bereiken (bijvoorbeeld tijdens de vakantiemaanden) dan kun je contact opnemen met Vita Nova, het Haagse Borstvoedingscentrum (contact gegevens: 
070 - 3863265, email en website).
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens LidaAlexandra en 
Janneke