Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 2 September 2020 (en picknick op 19 september)


Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn).

Super leuk, borstvoeding picknick!
Zaterdag 19 september 2020 houden we de jaarlijkse borstvoeding picknick in de bekende speeltuin-kinderboerderij. Adres: Tesselsestraat 71. Tussen 10:00 en 16:00uur. Er is een binnenruimte/gymzal bij slecht weer. Voor meer details zie onder de "mededelingen".

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Nachtvoeding
Onrustig meisje
Altijd bewegen
Geen tijd voor een voeding
Te weinig wegen

Maar dan komt de nacht
En is er rust
Dan drinkt je gulzig
Mama gerust

Je handje zoekt
Je mondje vindt
Een zucht van verlichting
Geweldig lief kind

Wat ben je nu kalm
Wat drink je nu goed
'k Wil eigenlijk slapen
Maar dit doet me zo goed.

Dan draai je je hoofdje
En rolt naar je zij
Je zwaait met je armen
En rolt weer naar mij.

Je zachte handje
Aait slapend mijn arm
Je neus in mijn borst
Je adem zo warm 

Wat lig je tevreden
Een glimlach, een gaap
Nog eventjes kijken
Voordat ik weer slaap.

Door Marieke Vermunt.

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

- Uitnodiging: Speelgroep whatsapp groep. Wil je af en toe meedoen met de speelgroep, dan kun je je aanmelden. De speelgroep komt (elke) donderdags naar een speeltuin, waar we spelen én genoeg afstand houden. De ontmoetingen zijn gezellig en geven steun aan je moeder/vader/oma periode. 
Als je mee wilt doen kun je je bij Lisette aanmelden voor de whatsapp groep, telefoon 0617914378.
Wees welkom!
Vanaf donderdag 3 September zijn we weer welkom in het Couvee Huis, Frankenslag 139.

- Nieuw op de blog: 
Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona);
- Een interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
;

- Nieuw: Sinds kort door ons ontdekt, Baby Exchangerie: duurzaam en goed voor de circulaire economie, bij Baby Exchangerie kun je je babyuitzet leasen in plaats van dat je het koopt en dan weer verkopen moet;

- Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is nog steeds open voor aanschaf van kolven en draagdoeken. Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen.
Het centrum kan service verlenen zoals: advies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artikelen en kleding voor baby en moeder.
KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huurkolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                          €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                          €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.
Tevens blijft onze actie voor donateurs geldig, zie hieronder.
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grotere donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om hun collectie uit te breiden en om nieuwe kolven en draagsystemen voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Wil je meer informatie, zie verderop in deze nieuwsbrief. 

- Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen.
Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Klik hier voor meer informatie over de producten van de Roode Roos.
Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 2 september 2020 tussen 9:30 en 12:00 uur  wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' 
(tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.

Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
De onderwerpen van deze maand is:
 • Het zelfvertrouwen van het kind;
 • Over middagdutjes en slapen;
 • Voeden in de draagdoek;
 • Worden de gedragen kinderen verwend?

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
8.2  Het zelfvertrouwen van het kind en zijn ontwikkeling
Ouderschap: bouwen aan het zelfvertrouwen van het kind
Als een kindje geboren wordt, is alles nieuw voor hem, ook zijn eigen emoties en gevoelens. Door het vertrouwde contact leert hij welke emoties en gevoelens er zijn. Door te kijken naar het gezicht van de moeder leest hij haar emotie en prent zich dat in als een juiste emotie. De baby die dicht bij zijn moeder is, voelt zich honderd procent waardevol omdat zijn moeder hem waardevol vindt. Daardoor groeit zijn zelfvertrouwen en voelt hij zichzelf een waardevol mens. Een kind zegt eigenlijk altijd tegen zijn moeder: ‘Mama, vertel me hoe ik me voel.’ En zo kan de moeder vanaf het begin alles uitleggen aan het kindje wat er in huis en in de omgeving gebeurt.
In het boek De Tastzin staat ook beschreven dat het zelfvertrouwen van het kind groeit als het steeds op schoot wordt genomen, als het op schoot mag slapen of in een draagdoek wordt meegedragen. Het kind krijgt de boodschap: ‘Ik ben het waard, ik ben belangrijk, ik hoor erbij. Ik hoef het niet te bewijzen, ik weet het.’ Kinderen die zichzelf later steeds willen bewijzen, hebben geen zelfvertrouwen. Vaak zie je dan negatief gedrag, zoals schreeuwen, schoppen, pesten, machogedrag of angstig zijn.
Zoals ik eerder schreef, kun je een baby vergelijken met een jojo. Zoals een jojo is een baby geborgen in moeders hand. De baby gaat een klein stukje van moeder af en wil daarna weer snel terug in haar veilige hand. Na een paar keer gaat de baby iets verder weg en wil dan weer terug naar de veiligheid. De baby zal steeds verder weggaan van moeder af en steeds weer veilig terug willen. Op deze manier zal het kindje steeds verder weggaan totdat het zich zelfstandig voelt.
Als een kind helemaal op zijn eigen ritme zelfstandig mag worden en niet wordt gedwongen door de omgeving, zal het elke ervaring compleet afmaken en daardoor steeds zelfstandiger worden. Vaak zie je dat de omgeving de vader en moeder dwingt om iets anders te doen met het kind, terwijl het kind aangeeft dat het er nog niet aan toe is. Het is mogelijk dat juist de kinderen die gedwongen ‘zelfstandig’ moeten zijn, er langer over doen om zelfstandig te worden.
Een moeder schrijft: ‘Ik geef mijn kinderen zoveel ruimte als ze nodig hebben. Anderen begrijpen dit soms niet. Doordat ik ze steeds bij me heb, weet ik nu dat ze niet verder gaan dan ze durven en kunnen. Ik weet dat ze niet van mij weg zullen lopen omdat ze altijd de ruimte krijgen die ze volledig nodig hebben.’

4.2 De fopspeen bij kunstvoeding en borstvoeding
Als de baby pas geboren is, adviseert de kraamverzorgende soms al om de baby een fopspeen te geven. Zij ziet dat de baby onrustig is en niet in slaap wil vallen. De behoeften van de baby zijn echter anders. Hij komt vanuit de warme buik en verwacht een warme wereld met veilige armen en een warme moeder borst, zodat hij zich op de meest perfecte manier kan ontwikkelen. 
De moeder zal mogelijk denken dat de fopspeen erbij hoort, maar dat hoeft helemaal niet, zeker als je ziet dat de nadelen van de fopspeen groot zijn. Ik wil er een paar noemen: 
- De baby voelt zich gefopt. Als hij met de fopspeen wordt weggelegd, krijgt hij de inprenting ‘ik ben het niet waard, ik hoor alleen te zijn; ik mag niet roepen.’  Deze inprentingen leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen. De baby heeft een oerangst. ‘Er kan iets gevaarlijks gebeuren als ik alleen ben.’ Hij weet echter niet dat er géén slang is die hem kan bijten. 
- De baby gebruikt een verkeerde tongbeweging. Bij de borst moet het kindje de tong ver naar voren steken en om de tepel heen krullen, om de borst te melken. Bij de speen, zowel flessenspeen als fopspeen, steekt de baby de tong half naar voren in plaats van helemaal. Dit kan later tot gevolg hebben dat het kind gaat slissen en de tanden scheef groeien. 
-  Een baby die de fopspeen krijgt, ontvangt gemiddeld een hele voeding per dag minder. 
- De moeder merkt niet genoeg van de regeldagen of de groeidagen. 
- De fopspeen is heel moeilijk weer af te leren. 
- De baby die borstvoeding krijgt, kan de borst gaan weigeren. 
- We noemen dit ‘tepel-/speenverwarring’. Als alternatief kan de baby wel op moeders wang of kin zuigen. 
- De baby kan ongeduldig worden aan de borst. 
Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat zodra wij denken de natuur te slim af te zijn en deze te kunnen veranderen, er vervelende bijverschijnselen optreden. Die bijverschijnselen zijn dikwijls niet of nauwelijks op te heffen.
Als de baby pas geboren is, adviseert de kraamverzorgende soms al om de baby een fopspeen te geven. Zij ziet dat de baby onrustig is en niet in slaap wil vallen. De behoeften van de baby zijn echter anders. Hij komt vanuit de warme buik en verwacht een warme wereld met veilige armen en een warme moeder borst, zodat hij zich op de meest perfecte manier kan ontwikkelen.

Het kindermatrasje in de huiskamer
Bij het samen slapen heeft het kleine kind eigenlijk geen eigen
bed meer nodig. Ik heb mensen gezien die in plaats daarvan een
klein kindermatras in de huiskamer legden waarop zij hun
peuter of kleuter een middagdutje lieten doen of waar het
kindje veilig in slaap kon vallen. De ouders konden naast het
kindje gaan liggen en als het kindje wakker werd, kon papa of
mama zeggen: ik ben er nog.
Zelf merkte ik dat mijn peuter rustig doorsliep als ik in de
huiskamer was, maar als ik een kwartier was weggelopen, werd
hij wakker. Hij had immers altijd het gevoel: ik hoor bij mama
te zijn, daar voel ik me veilig.
Ik wil hier bij benadrukken dat kinderen deze periode allemaal
ontgroeien en zelfstandig worden in hun eigen tempo. Het kind
dat via de ouders zijn eigen zelfvertrouwen mag opbouwen,
krijgt het grootste zelfvertrouwen van de wereld en zal later een
zelfbewust sociaal, liefdevol en intelligente persoon zijn. 

Over middagdutjes en slapen
Over middagdutjes en slapen heb ik het volgende ervaren:
–  Kinderen slapen overdag maar één keer diep, de rest zijn
hazenslaapjes. Je hoeft dan ook niet bezorgd te zijn als je baby
of peuter na een korte tijd weer wakker wordt.
–  Grote baby’s en peuters rusten van een middagdutje niet echt
uit, ze worden vaak moe wakker. Als je kindje niet blij uit bed
komt, kun je na het drinken misschien beter met je kind naar
buiten gaan.
–  Kinderen die ’s middags heel lang slapen, zijn ‘s avonds niet
moe genoeg om weer te gaan slapen. Als je daarvan last hebt,
dan is vijf kwartier voor een middagslaapje lang genoeg. Maak
dan je kindje wakker, geef hem te drinken en ga daarna naar
buiten. De buitenlucht verfrist het kind en maakt hem weer
vrolijk.
–  Een baby die gaat kruipen, kan daar ‘s nachts niet mee
stoppen. Hij droomt van de nieuwe bewegingen en kruipt
door het bed. Dat maakt onrustig. Je kunt proberen de baby
dan goed vast te houden als hij naast je ligt.
Wordt de gedragen baby verwend?
Sommige ouders maken zich zorgen dat door het dragen de baby afhankelijk wordt of verwend. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Gedragen baby’s blijken juist zelfverzekerder te zijn en onafhankelijker. Ze zijn vanaf het begin opgegroeid vanuit een veilige en stabiele thuisbasis, namelijk: armen, schoot en borst van de ouders die hen droegen. Ze kennen weinig angsten en hebben later ook minder verlatingsangst.
Ze blijken fysiek, emotioneel en motorisch beter ontwikkeld dan menig ander kind.
Lees verder:
- Tot wanneer kun je naast je kindje liggen (hoofdstuk 6.5)

- Oververmoeidheid bij een schoolgaand kind (hoofdstuk 6.5)

In 2020 hebben we voorlopig de volgende data geprikt, onder voorbehoud.
- zaterdag 19 september 2020 - picknick, Tesselsestraat 71
- woensdag 30 september 2020, Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 28 October 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 25 november 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 16 december 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

Borstvoeding picknick!
Zaterdag 19 september 2020 houden we de jaarslijkse borstvoeding picknick in de bekende speeltuin-kinderboerderij.
Adres: Tesselsestraat 71.
Tussen 10:00 en 16:00uur.
Er is een toilet.
Iedereen is welkom die een warm hart toedraagt aan natuurlijk ouderschap. 
Het is altijd gezellig, breng wat lekkers/gezonds mee. 

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 

In de zomervakantie houden enkele moeders contact via de whatsapp groep om elkaar te ontmoeten, zonder Lida.
Details whatsapp groep: je kunt je bij Lisette aanmelden, telefoon 0617914378.
Wees welkom!

Vanaf donderdag 3 September 2020 houden we de speelgroep weer in het Couvee Huis, adres: Frankenslag 139, van 10:00 tot 12:00 uur. Vanaf die datum gaan we weer samen kijken ten opzichte van Corona regels of we de groep ook af en toe buiten houden of niet.

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.

De groep kost 2 euro. 
 
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat over het dragen van een baby van twee weken in de eerste video, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828
Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Bij Lida zijn de volgende brochures te krijgen:
- Zuurstoftekort in autostoeltjes voor baby's onder de een en 1/2  jaar; Kies je voor een autoreiswieg?
- Kinderen tot 4 jaar bij mama in bed (onderzoek Telegraaf)
- Borstvoeding op de parkeerplaats tijdens vakantie
- Hoeveel borstvoeding in de fles;

- in de zwangerschap 7 stuks fruit per dag: kindje hoger IQ
- De beste kansen: borstvoeding en cognitieve vaardigheiden
- Paardenbloem: natuur belegd met goud
- Verblijf in baarmoeder: mede bepalend voor het verdere leven

Zwangere die goed oplet heeft toch calcium tekort
- Zonnen met of zonder zonnecreme?
- Hou de muggen op afstand
- Alles over Deet

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. (contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

- Wisten jullie dat het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova samen met Studio Puur borstvoedingolie (om te masseren bij stuwing, harde plekken, maar ook als je borstvoeding langzaam op gang komt, of gewoon je borst te masseren omdat dit aangenaam en ontspannend is) en tepelzalf (voor gevoelige/pijnlijke tepels) ontwikkelt heeft? Alles van biologische kwaliteit. Nu bij ons te koop. Nieuwsgierig? Kom even langs.

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen baby kleertjes en mutsjes, attributen, kolven te huur (De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

In the picture:
 • Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk. Borstvoeding en werken combineren maar hoe??? Volg een Workshop "Borstvoeding en werken" zodat je precies weet wat je rechten zijn en hoe het praktisch uitvoerbaar is. informeer je op de website.
 • Ken je de Haaka kolf (voor de lekkende borst) al? Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je bij Vita Nova kopen. Het helpt jou om op een heel laagdrempelige manier een voorraadje moedermelk aan te leggen voor het oefenen met de fles. 
 • Wollen baby kleertjes, merk Engel.
 • Nieuw: leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..? 
Er is nu een mogelijkheid om een privé workshop aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Interessante artikel over borstvoeding versus virussen bij kinderen
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Nieuw in de bibliotheek: 
Geboorte begeleiders aan het woord: 21 professionals delen hun kennis en inzichten rond zwangerschap, bevallen en de kraamperiode; door Sabine van Onselen;
Empower jezelf met Venuskracht: de dertien lichaamshoudingen uit de Venuskunst, door Annine ven de Meer;
Natuurlijk bevallen, ontdek je eigen kracht voor jouw bevalling; door Rieneke de Kroon

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheid van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Corona tips via andere informatiebronnen: 
Op Leefbewust.nl hebben we een paar artikelen gelezen die heel interessant zijn, aan borstvoeding ten opzichte van virussen en specifiek corona virus gerelateerd. 
Hieronder plaatsen we de links ernaar toe, voor je gemak:
Borstvoeding kan leiden tot minder menselijke virussen bij kinderen
Borstvoeding kan bij zuigelingen tot minder menselijke virussen leiden
- Onderzoek naar borstvoeding en COVID-19

Via de borstvoedingsorganisatie La Leche League hebben we het volgende informatie voor jullie, (gekopieerd van LLL maart 2020 nieuwsbrief):
 
Borstvoeding en corona

Omdat je met borstvoeding niet afhankelijk bent van niet-hamsterende dorpsbewoners en omdat het imuunsysteem van je baby éxtra geboost wordt, is borstvoeding in deze tijd van corona en onzekerheid extra belangrijk. 
 
Geef dus borstvoeding en vraag hierbij hulp als dat nodig is. 
 
Als je besmet raakt met het coronavirus, dan kun je je kindje borstvoeding blijven geven. Je baby is waarschijnlijk al blootgesteld aan het virus en heeft veel baat bij de antistoffen die via je melk doorgegeven worden. Als je te ziek bent om zelf te kunnen voeden en bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, dan kun je de melk afkolven en aan je baby (laten) geven. In deze situatie is het belangrijk dat je melk afgekolfd wordt om een borstontsteking te voorkomen en om je melkproductie in stand te houden. Er is op dit moment geen bewijs dat het virus via de melk wordt doorgegeven aan je baby.
 
Vertrouw op je lichaam en zorg goed voor jezelf, je baby heeft je hard nodig.


(einde info via La Leche League)
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen (over borstvoeding en babydragen, allergieën, voeding enz.) aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp