Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst Januari 2015

Beste <<voornaam>>,  
Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Deze nieuwsbrief geeft ons en jou geweldige (en automatische!) mogelijkheden, onder andere: wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.
Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep (link). Kom je je lekker aanmelden?
In deze nieuwsbrief: 
  • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst;
  • Een aanverwant citaat van “Ouderschap vanuit je hart”, geschreven door (onze eigen!) Lida van Ruijven;
  • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
  • Mededelingen;
  • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en aanverwante activiteiten.

Woensdag 14 Januari 2015 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoedingsbijeenkomst gehouden.

De bijeenkomst wordt geleid door door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.
Janneke van Dijk zal incidenteel invallen, ze is momenteel bezig met haar baan als verpleegkundige op een antroposofisch consultatie bureau en ze doet daarvoor een studie.
De bijeenkomst zal deze keer gehouden worden in Hellingweg 98e. (schoenen uit) 
Routebeschrijving: Het adres is in een nieuwbouw aan het water, een soort kantoor ruimte, antikraak, begane grond. De Helingweg loopt in een vierkant rond een nieuwbouw cluster van flats, het adres is NIET aan de kant van "Water & Brood" ook bekend als "de Vloek" maar aan de andere kant van de vierkant, bij het water, bij de bootjes. Als je op de Helingweg rijdt en de Helingweg splitst dan neem je de weg rechtsaf.

Kijk ook op de website bij activiteiten voor een kaart.
Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, of een vriendin. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
  • Als de baby de fles weigert;
  • Als de baby verkouden is en moeilijk kan drinken; Wat doe je met hoestende kinderen?
  • Ziektes en stress op de dagopvang; hoe ga je daarmee om?
  • De moeder die borstvoeding geeft kan buikgriep of zware verkoudheid hebben; Kan ze medicijnen nemen en borstvoeding geven? 
  • Het gebruik van probiotica; Voor luchtweg infecties is dat Symbioflor 1, voor buik- en darm infecties is dat Symbioflor 2; Lida vertelt hierover en neemt ook enkele flesjes mee; ze zijn te koop voor 10.88 per stuk (veel goedkoper dan in de winkel)

van het boek "Ouderschap vanuit je hart", geschreven door Lida van Ruijven
Ziekte in een kinderdagverblij (blz.190)
Moeders die een kindje naar het kinderdagverblijf brengen, zullen merken dat er regelmatig verkoudheden heersen, soms met oorontsteking, soms ook diarree. Als de moeder borstvoeding geeft, heeft dit ontzettend veel voordelen. De moeder kan namelijk de ziektekiemen inademen en maakt vervolgens antistoffen in haar melk. Die antistoffen zitten binnen een halve dag in haar borstvoeding. 
Het beste kan de moeder dan een kwartiertje op het kinderdagverblijf gaan zitten om zo de bacteriën of virussen in te ademen. Je kunt dat doen door even borstvoeding te geven bij het afscheid of bij de begroeting. Je kindje zal echt minder ziek zijn. 
[..]
Het is normaal dat een kind ongeveer driemaal per jaar verkouden is. De kinderarts F. Schoorel zegt dat door de stress die het kindje voelt, de weerstand achteruit gaat; het kindje wordt sneller verkouden. Bij kinderen die heel vaak verkouden zijn, kun je voedsel de schuld geven. Sommige mensen zeggen: ik heb geen zin om dat uit te zoeken. Gelukkig zijn er ook moeders die dat wél willen. Hierdoor voorkom je ziektes en allergieën. Ik pleit ervoor dat de baby er recht op heeft dat zijn moeder uitzoekt welk voedsel hij verdraagt en welk niet. Er is er maar één die dit kan uitzoeken: de moeder. En die is er dus ook verantwoordelijk voor. Je kunt dit lezen in hoofdstuk 15. 

Probiotica als natuurlijk huismiddel blz.249
Er is een probiotica op de markt die virussen en bacteriën doodt en erg effectief is. Voor keelpijn, hoesten, slijm en luchtwegproblemen is er Symbioflor 1. Deze probiotica kun je diverse keren per dag aan je kindje geven. Meestal geef ik de leeftijd in druppels, soms iets meer in een klein beetje water of sap. Als het kind kan gorgelen en slikken, is dat wenselijk maar niet noodzakelijk. Een paar druppels in de neus doden ook daar de bacteriën of virussen. Een volwassene kan het opsnuiven van de hand.
Voor darm- en buikproblemen zoals spugen en diarree is er Symbioflor 2. Gebruik het zoals beschreven bij Symbioflor 1. In de neus is dan niet nodig. Naar mijn ervaring is het mogelijk om het geopend lang te bewaren in de koelkast. 

Verstopte neus blz. 248  
Neem bij een verstopte neus een stoombad boven een bak bijna kokend water met (gedroogde) kamille. Hang een doek boven je hoofd en adem de stoom diep in. Wanneer een kind een stoombad neemt, moet een volwassene erbij blijven en de bak vasthouden. Door het speelse gedrag van het kind kan de bak met het hete water omvallen en brandwonden geven. Dus: voorzichtigheid geboden. 
Als je borstkind een verstopte neus heeft, kun je moedermelk in de neus druppelen. Dit lost slijm op. Ook kun je een beetje fysiologisch zout in de neus druppelen, wat te koop is bij de drogist of apotheek. Verder kun je een beetje ‘kindermenthol’ onder je oksel wrijven. De oksel verwarmt de menthol en de menthollucht geeft lucht in het neusje van het kind tijdens het voeden. De menthol is te koop bij de drogist als ‘inhalatie balsem voor baby’s’. Een gesneden ui naast het bedje helpt ook. Ui activeert de witte bloedlichaampjes. Je kunt zelf zout water maken van Emser zout. 
Als je het neusje wilt snuiten, doe dit dan met je vingers. Dit geeft de minste irritatie en spaart het huidje. 

Lees verder:
- griep: blz. 244
- besmetting bij griep en verkoudheid
 blz.243;
- symptomen van voedselallergie (onder andere niezen, verkoudheid enz.): blz.277

Uiteraard kunnen ook jullie vragen een plekje tijdens deze ochtend krijgen. 
Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:

woensdag 18 februari 2015: Ivoorhorst 155
woensdag 18 maart 2015: van Alkemadelaan 313 (schoenen uit)
woensdag 22 april 2015: Archimedesstraat 26 (schoenen uit)
woensdag 20 mei 2015: Amandelstraat 28 (schoenen uit)
woensdag 10 juni 2015: Viviënstraat 54
woensdag 1 juli 2015: Obrechtstraat 168
vrijdag 4 september 2015: BV Picknick Westbroekpark

Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

We zijn er trots op: een prachtige draagdoek video op YouTube, gemaakt door Lida van Ruijven met haar dochter. Het gaat over het dragen in een draagdoek, geknoopt, van een kindje van 16 dagen oud. 
Click hier om het filmpje te zien.

Groene smoothies cursus & meer:
Ioana (Shining Mama) organiseert:
- op donderdag 8 Januari 2015: Shine Café; voortaan een keer per maand in de middag, tussen 14:00 en 17:00; deze keer kijken we de film Ingredients (click voor trailer); prijs 10,- inclusief rauwe snacks en groene smoothie; click voor aanmelden;

- op vrijdag 16 Januari 2015:  "Green Smoothie Cursus" (voor onze moeders is de prijs van de cursus 47,- ipv 59,-); click voor aanmelden;
- op vrijdag 23 Januari 2015:  "2x RauweTaart" (voor onze moeders is de prijs van de cursus 47,- ipv 59,-); click voor aanmelden;
- op 
donderdag 5 Februari 2015: tussen 14:00 en 17:00; deze keer kijken we de film Fat, sick and nearly dead (click voor trailer); prijs 10,- inclusief rauwe snacks en groene smoothie; click voor aanmelden;
Download Shining Mama's (gratis) boek over groene smoothies (Engels) en als je interesse hebt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels) voor meer info.
Ook kan je bij Shining Mama allerlei (rauw) lekkers bestelen, bijvoorbeeld chocola, snacks, groene smoothies of taart (alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij en bio). Kijk eens hier.

Heb je meer informatie / inspiratie nodig? Je kan Ioana ook gerust bellen: 06-38576464

We zijn er trots op: er is een 2e druk boek "Ouderschap vanuit je hart" !!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten het boek te herdrukken. Goed om te weten: er zijn een 30-tal kleine aanvullingen in geschreven. De aanschafprijs blijft 22,50 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits vertaald.

Ook sneeuwpoppen dragen hun baby's: (gevonden op:  abergavennybabywearing)

Hypnobirthing: Een van onze moeders, Louise nodigt jullie uit voor het volgende:
Ik heb recent een opleiding Hypnobirthing gevolgd, welke mij in de mogelijkheid stelt zelf cursussen te gaan aanbieden. De eerste gaat in het nieuwe jaar starten, en wel op 17 januari, in Yogastudio Solide Yoga in Wateringen. Hypnobirthing is een methode die handvaten biedt aan moeders en hun partners om zich voor te bereiden op een kalme, ontspannen bevalling. Door middel van ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, visualisaties en affirmaties, maak je ruimte voor een positieve blik op het geboorteproces en kan op deze manier dit ook werkelijkheid worden! Bevallen hoeft geen lijden te zijn...! Het lijkt mij heel fijn om de moeders binnen de Haagse Borstvoedingsgroep hierop te mogen attenderen.
Voor meer informatie click hier.

Sessies 'Baarmoeder, litteken & Balans' met Jacqueline Jimmink
In januari en februari is het mogelijk om een sessieafspraak te reserveren in de praktijkruimte op Texel.
Het is ook mogelijk om telefonisch consult te reserveren voor diegene die op afstand wonen en graag willen werken aan hun Baarmoeder bewustzijn en welzijn.
Neem contact op
 voor meer informatie: www.jacquelinejimmink.com

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent ook boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn een euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €22,50 (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ Den Haag. Telefoonnummer: 070 3520828.

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
Verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager). Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten).
In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur en te koop, zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen en borstvoedingscafe. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.
Wisten jullie dat er iedere vrijdag Borstvoedingcafé is in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova? Hier kun je terecht met je vragen en onzekerheden als er geen Haagse Borstvoedinggroep is of je kan Lida of Janneke telefonisch niet bereiken. Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken. Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.
Workshop borstvoeding en werken:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen. Doe mee aan de workshops:
- “Borstvoeding en Werken”. Er zijn weer workshops op dinsdagavond 20-01; 17-02; 17-03 enz.

“Borstvoeding de Beste Start”. op maandagavonden 05-12-19-26 Januari02-09-16-23 Februari; 
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is: Tasmanstraat 126, hoek Prins Hendrikstraat. (In de Prins Hendrikstraat vind je ook Tara verloskundigen). 
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265, email en website.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?

Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.

De ouder en kind speelgroep:

Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Buurtcentrum de Mallemok, Westduinweg 38 d, vlak bij de Westduinbrug. Kosten 2 euro.

Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Er is ook een mooie buiten speelplaats. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 
Kom gerust want vanwege bezuinigingen bestaat de kans dat men vindt dat er onvoldoende moeders de ochtend bezoeken; men zou kritische eisen kunnen stellen.

Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Speelgroep ouder en kind themaochtend:
Op donderdag 22 januari 2015 is er weer een thema ochtend over, nogmaals: verlatingsangst en heimwee en ook over hechting. Hoelang is een kind afhankelijk van mama? Wanneer houdt verlatingsangst op? Wat kan je daar aan doen om dat te verzachten of hoe kun je dat omzeilen? Hoe compenseer je de gescheiden tijd? 
Omdat we er niet over uitgepraat raken, gaan we weer met dit onderwerp verder.

Kosten van deze ochtend zijn 2,50. Omdat Lida gezonde knabbel meebrengt is het 0,50 cent extra ten opzichte van thema-loos speel ochtenden.
Ook eigen onderwerpen kunnen besproken worden. Wil je deelnemen aan het gespreksgroepje dan kan dat. Wil je liever alleen met je kindje spelen, dan kun je ongestoord je gang gaan.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven, tel: 070 3520828
of
Janneke van Dijk, tel: 070 3451896.
Mocht je Lida of Janneke niet kunnen bereiken (bijvoorbeeld tijdens de vakantiemaanden) dan kun je contact opnemen met Vita Nova, het Haagse Borstvoedingscentrum (contact gegevens: 
070 - 3863265, email en website).
Mocht je belangstellenden voor de Haagse Borstvoedingsmail weten, en de mail willen doorsturen? Dan graag en alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens LidaAlexandra en 
Janneke