Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 13 Februari 2019

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

AANDACHT GEVRAAGD:

Iedereen welkom! Leuk om te weten: Op zaterdag 6 april 2019 gaat Lida een lezing geven in Nieuwegein, aan de vakgroep Shantala Massage docenten.
Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom (dit was anders vermeldt in onze vorige nieuwsbrief). Lees hier meer over de inhoud van haar lezing.
De toegangs prijs wordt nog bepaald. 


Op zaterdag 13 april 2019 en zondag 14 april is er een Baby festival van Kind. Zaterdag is het het thema "geboorte en zwangerschap". Zondag is het het thema "borstvoeding". Het adres is in Alkmaar, informatie volgt. Kaartjes kun je online hier bestellen.


Aandacht gevraagd: prachtig nieuw boek in de bibliotheek. "Het attachment parenting boek", nu in het Nederlands vertaald, geschreven door Williams Sears, MD en Martha Sears.
Scroll naar het bibliotheek gedeelte om je verder te informeren over hoe je dit boek kunt lenen.
Het boek is ook te koop bij Vita Nova. 


Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376. Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 0703520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Mijn jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Klik hier voor meer informatie over hun producten.


Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova heeft werkkapitaal nodig voor aanschaf van kolven en draagdoeken. 
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grote donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook te allen tijde onder in de mail te vinden zijn.

Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven?
In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 13 Februari 2019 tussen 9.30 en 12.00 wordt er weer een borstvoeding bijeenkomst gehouden.


De bijeenkomst wordt geleid door Alexandra Knijnenburg, lactatiekundige, eigenaar van Borstvoeding Centrum Vita Nova, samen met Lida van Ruijven, schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart'. Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.

Adres: Adres: De bijeenkomst wordt deze keer gehouden in De Tol, 176, Leidschendam.
Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.


Iedereen is welkom, je kunt ook je partner eens meenemen, een vriendin of je moeder. Ook oudere kinderen kunnen uiteraard gewoon meekomen. Graag verwelkomen we jullie deze ochtend.
Als er een of meer zwangeren komen, dan beginnen we altijd om 09:30 uur met: hoe te starten met borstvoeding; hoe kun je goed aanleggen; hoe kun je je melkproductie opbouwen; hoe kun je liggend en zittend voeden. Heb je ingetrokken of vlakke, of gevoelige tepels, dan wordt dat in een persoonlijk gesprekje behandeld. Je kunt leren aanleggen met de pop (vanaf +/-12:00 uur zitten we dan in een hoekje van de kamer).

We vinden het fijn als de zwangeren van nu ook na de bevalling terug komen met hun baby om hun nieuwe ervaringen te delen met de nieuwe zwangeren en andere moeders.

De onderwerpen van de groep gaan over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 
De onderwerpen van deze bijeenkomst zijn:
 • Het kindje groeit te weinig of teveel; Hoe ga je daarmee om? 
 • Verstopt melk kanaal met koorts, iedereen ervaart het weleens; Wat nu?
 • Gaatjes in de tanden door de nachtvoedingen. Wanneer begin je met poetsen?
 • Op de bijeenkomsten zijn de ervaren kern-moeders onmisbaar. We willen jullie van harte uitnodigen, om jonge moeders te steunen en je eigen verhaal te vertellen. We zouden het fijn vinden om elke maand enkele ervaren moeders te verwelkomen. Zegt het voort!

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven
Variaties in groei
Een gezonde baby komt gewoonlijk honderd tot tweehonderd gram per week aan. Toch zijn er ook baby’s die minder groeien en toch zes keer per dag en nacht een natte luier maken. Als de moeder heel vaak aanlegt, kun je aannemen dat dit het groeipatroon van dit kindje is. Er zijn immers grote en kleine volwassenen. Over het wel of niet gedijen van de baby is eerder in dit boek uitgebreid gesproken. Toch wil ik nog wijzen op de mogelijkheid van een voedselallergie als oorzaak van niet gedijen. De baby proeft dan: als ik meer borstvoeding neem, dan word ik ziek.
Sommige baby’s groeien vijfhonderd gram of meer per week. Dat is geen probleem. Door langdurig borstvoeding te geven worden ze vanzelf slank. Juist ander voedsel kan dan vetzucht stimuleren. Kinderen die kunstvoeding kregen, kunnen met twee jaar zwaarder zijn dan borstkinderen, maar kunnen ondanks hun extra gewicht vaker ziek zijn. Na de eerste verjaardag kunnen ze honderd tot tweehonderd gram per maand groeien. Soms kan gluten uit tarwe, rogge, haver en gerst overgewicht veroorzaken.

Borstontsteking
In plaats van borstontsteking kun je beter spreken van een verstopt melkkanaal, dat je als volgt kunt behandelen:
- Leg een warme kruik op de borst of neem een warme douche voor het aanleggen; warmte maakt de kanalen wijder. Koorts duurt 24 tot 36 uur.
- Je baby is het beste medicijn! Dus: voed minstens elke twee uur en laat de baby sabbelen en slapen aan de tepel.
- Masseer de verstopte plek zachtjes naar de tepel en vraag of iemand tijdens het voeden meehelpt te masseren.
- Minder je tempo tot het langzame ‘oma-tempo’ of neem met je baby zo veel mogelijk rust (liefst in bed).
- Bij pijn tussen de voedingen helpt gekneusd witte-koolblad of een dosis koude kwark op de zere plek, dat je afdekt met een lapje.
- Als de baby de verstopping niet kan wegdrinken, kan het enkele dagen of zelfs weken blijven zitten. Het bloed neemt de verstopping dan langzaam weg.
- Leg je baby op bed en ga erboven hangen om te voeden, met de onderkaak van je baby gericht op de verstopte plek. De zwaartekracht helpt ook mee.
- De onderkaak heeft de sterkste zuigkracht. Dus leg je baby aan met de  onderkaak dicht bij de verstopte plek, totdat je voelt dat de druk minder wordt.
- Als het mogelijk is, ga in een heel warm bad zitten tot je kin. Houd het water zo warm mogelijk en ga er lang in zitten, om de bloedvaten optimaal te verwijden. Misschien kun je dan de heel warme borst leeg masseren.

Gaatjes in de tandjes
Het kan een enkele keer voorkomen dat borstkinderen gaatjes in de tanden ontwikkelen. Eigenlijk is het niet natuurlijk dat er gaatjes ontstaan omdat de moedermelk bij het drinken achter in de keel komt en niet voor in de mond bij de tanden. Bij mijn zoontje ontstonden er gaatjes als gevolg van het gebruik van een schimmeldodend medicijn. Dit medicijn bleef aan de tanden plakken en ik was me erniet van bewust dat ik dat moest wegpoetsen. Dit plakken kan ook ontstaan na het gebruik van andere medicijnen of na het gebruik van bijvoorbeeld hoestdrank. 
Als er ondanks de borstvoeding toch gaatjes in het glazuur ontstaan, kun je het beste de tanden poetsen en regelmatig bestrijken met water waarin een of meer fluortabletjes zijn opgelost. Dit is een goede bescherming en het kan zelfs een licht herstel geven van de hetglazuur op de tanden. Een beetje fluor in het water is zo verdund dat het niet schadelijk is.
De bacterie die gaatjes veroorzaakt samen met plak van voedselresten, is besmettelijk. Als een ouder zulke bacteriën in de mond heeft, kan deze gemakkelijk het kindermondje besmetten. Na elke maaltijd even poetsen blijft dan ook de beste oplossing. Het slikken van fluortabletjes is niet gezond omdat een hoge dosis fluor de gezondheid weer aantast.
Ook is het een optie om je kind twee keer per jaar vanaf heel klein mee te nemen naar de tandarts en even na te laten kijken of er gaatjes zijn. Zodra dat mogelijk is, kun je de kiesjes door de tandarts laten sealen.
Tandenpoetsen
Alles wat zo uit de natuur gegeten wordt, zal nauwelijks aan de tanden plakken. Alles wat bewerkt is, plakt echter wel aan de tanden. Alles wat rauw is, zoals wortel, appel, peer, rauwe aardappel of moedermelk, zal dus niet aan de tanden blijven plakken.
Maar rijstwafel, brood, gekookte aardappel, groente en vruchtensap zal wel aan de tanden blijven plakken. Samen met moedermelk én kunstvoeding geeft dit voedsel snel gaatjes. Als je kindje dit soort producten eet samen met melkvoeding, zul je moeten beginnen met het poetsen van de tanden. Gebruik voor het poetsen bij voorkeur kindertandpasta.
Een tandarts adviseert: het is beter om niet te poetsen binnen een half uur na het eten van koolhydraten of fruit, omdat deze producten het glazuur ‘zacht’ maken. Als je te snel poetst, wordt ook het glazuur aangetast.
Hoe kun je tanden poetsen? Veel ouders zijn geneigd om het kindje zelf te laten poetsen omdat het toch altijd de borstel uit hun hand wegpakt. Vaak zeggen ouders dan met trots: kijk, mijn kindje poetst zijn tanden zelf. Maar toch zal dit volstrekt onvoldoende zijn. Er kunnen gaatjes ontstaan. Je zult als ouders daarom toch zelf de tanden van je kindje moeten poetsen, ook al vindt je kind dat niet leuk. Je kunt er een toneelstukje van maken. Pak je kind goed vast, en vertel dat het hondje poetst, het poesje poetst, enzovoort. Of laat het kind opnoemen wat het die dag allemaal heeft gegeten en maak dan grapjes zoals: oh, maar dan moet dat nog even worden weggepoetst, en dat ook, enzovoort. Kortom: leid je kind een beetje af.
Een moeder vertelt: ‘Mijn tweejarige moet vaak huilen van het tandenpoetsen. Ik probeer dan een paar liedjes te zingen die ik hem laat kiezen. Zo heeft het toch iets positiefs. Als het laatste liedje uit is, is het tandenpoetsen klaar; dat weet hij al.’
Het gebruik van een elektrische tandenborstel is ook een mogelijkheid. Kijk wat bij jouw kindje het beste werkt.Als je kind zelf gaat poetsen, zul je tot zeker zes jaar moeten napoetsen. Soms hebben kinderen van twaalf maanden nog geen tanden. Dat is helemaal niet erg. Zo zie je dat de natuur zijn eigen regels heeft.
10.1  Gaan werken en borstvoeding
Als de baby net geboren is, maak je je als moeder soms al snel zorgen over hoe het zal gaan als je weer wilt gaan werken. Een hoop vragen komen in je op:
- Zul je de baby snel op schema voeden?
- Zul je de baby laten doorslapen?
- Zul je de baby nu al een fles per dag geven?
- Zul je de baby nu al een fles per dag geven?
- Zul je werken en borstvoeding kunnen combineren?
- Zul je de baby nu al een fopspeen geven?
- Zal afkolven op het werk niet vervelend zijn?
Lees verder
- Hoofdstuk 10.1
- Op schema voeden, hoofdstuk 10.1

- Moet moeder de baby laten doorslapen, hoofdstuk 10.1

Noteer verder alvast in je agenda de volgende bijeenkomsten:
- woensdag 13 maart 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 10 april 2019: Ivoorhorst 155, Wijkcentrum Mariahoeve
- woensdag 15 mei 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 5 juni 2019: Albert Schweizerlaan 48
- woensdag 26 juni 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 4 september 2019: Ivoorhorst 155, Wijkcentrum Mariahoeve
- zaterdag 14 september 2019 borstvoeding picknick Tesselsestraat 71
- woensdag 2 oktober 2019 Nigtvechtestraat 15
- woensdag 6 november 2019: Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 11 december 2019: adres volgt
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Ben je er voor de eerste keer, dan kun je een nieuwe moederspakket kopen voor 3.50 euro. Hierin zijn veel interessante feiten en artikelen over draagdoek, slapen, borstvoeding, bevallen, enz.

Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.
Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Adres: Couvée Huis, Frankenslag 139, in de gele kamer, op de eerste etage.
Er is een lift en een tuintje op de begane grond. 
Het is erg gezellig om als ouders ervaringen uit te wisselen terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen kunnen komen van 0 tot ongeveer 5 jaar. Ouders zijn welkom maar ook opa’s, oma’s of de oppas. 

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).

Meestal zijn er enkele moeders met kindjes. En heel af en toe is de groep spontaan heel groot. We kunnen dan meestal uitwijken naar de grote groene kamer.

We zullen in 2019 weer thema ochtenden organiseren.
De onderwerpen zullen zijn:

- donderdag 21 februari 2019 - Babygebaren: we kunnen babygebaren voor doen, wat betekenen ze? Door Rosalinde Blok; 
- donderdag 28 maart 2019 - Muziek, kinderliedjes, dansjes, met muziekinstrumentjes, Door Guido Schaake, gitarist en componist;
- donderdag 18 april 2019 Wasbare luiers door Brigit Haentjens; verder gaat ze over thuisonderwijs vertellen, waarom ze ervoor gekozen heeft;
- donderdag 23 mei 2019 - Muziek, kinderliedjes, dansjes, met muziekinstrumentjes, Door Guido Schaake, gitarist en componist;
- donderdag 20 juni 2019 - thema nog in te vullen;
Nog in te plannen:
- Ademhaling om spanning weg te werken en drukpunten om dit te bereiken - door therapeute Brenda McArthur;
- Etherische oliën voor kindjes, waar kun je ze voor gebruiken? door Ioana.Voiculescu;

De groep kost 2 euro.
Koffie kost er € 0,60, thee kost er € 0,40. 

Ook is het bij de speelgroep belangrijk om ervaren moeders erbij te hebben met iets oudere kindjes.
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442. 3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook 
website. Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een - NIEUW! - liggend borstvoeding geven film op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat in een video over het dragen van een baby van twee weken en in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder. Tevens de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!!
Nieuw: met trefwoorden register!

Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs wordt, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens wordt het boek in het Duits en in het Engels vertaald.
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Het is bijna helemaal vertaald. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828

Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!
In januari hebben we de volgende brochures uitgedeeld op de groep:
- Hoe een baby wordt geboren heeft invloed op de darmflora;
- When stored milk smells soapy of rancid 
- Troosten aan de borst (baby is 8 maanden);
- Kamperfoelie ter bescherming tegen griepvirus
- Baby's troosten;
- Troetelnaampjes voor borst drinken (in het Engels)
- Zo verschilt bio van gewoon bij groente en fruit;
- Kinderen leren van hun leven: Als een kind opgroeit met kritiek, leert het veroordelen (en nog 10 anderen uitspraken);

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk? Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel voor de zekerheid naar de winkel.

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, attributen, kolven te huur (
De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

Let OP: per 7 januari 2019 is het Draagcafé  met het Borstvoedingscafé omgewisseld:
Maandag ochtend is er het Draagcafé in het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Bij het draagcafé is er steeds een draagconsulente aanwezig.
Vrijdag ochtend is er het 
Borstvoedingscafé.
Als er geen Haagse Borstvoedingsgroep is of je Lida telefonisch niet kan bereiken, kun je op het borstvoedingscafe bij Vita Nova terecht met je vragen en onzekerheden.
Een moedergroep leidster of lactatiekundige is aanwezig om je te helpen oplossingen te zoeken.
Heb je geen vragen of onzekerheden is het ook heel gezellig om met andere voedende moeders een kopje koffie of thee (eigen rekening) te drinken en te praten over
 wat je bezig houdt in deze fase van jullie leven.

In the picture:
 • Wol-zijden baby rompers, ondertruitjes, reispakjes, mutsjes en luierbroekjes; maat 56-92
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit
 • Er is nieuwe borstvoeding kleding in de winkel!
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..?
Doe dan mee aan de workshops:
“Borstvoeding en Werken”

Verder worden de volgende workshops aangeboden:
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem!
Meld je aan: voor data en meer informatie kijk op Vita Nova's agenda pagina.
Baby’s zijn welkom.
Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast 
Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.
GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 
06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 

Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem

Alvast bedankt. 
Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
Nieuw in het bibliotheek:  
-
 "Het attachment parenting boek", nu in het Nederlands vertaald, geschreven door Williams Sears, MD en Martha Sears. Het boek is ook te koop bij Vita Nova.


De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek.
 Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.

Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op ons website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. Kijk eens hier.
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 
06-38576464

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: 
www.ShiningMama.com
Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?

Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma
 na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.

Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828

email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida: Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of
Alexandra Knijnenburg 
(lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp