Copy
Je krijgt deze email omdat je op de Haagse Borstvoedingsgroep email lijst ingeschreven bent
 

Haagse Borstvoedingsgroep Bijeenkomst 6 Mei 2020 (met social distancing)

Er zullen altijd handen zijn,
Die je willen dragen.
En armen waar je veilig bent.
En mensen die je zonder vragen,
Zeggen dat je welkom bent.
(Toon Hermans)

 
Beste <<voornaam>>, 

Als je net aangemeld voor onze nieuwsbrief bent: wees welkom! 
(Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, kan je je eenvoudig en automatisch afmelden (link) . De "afmelden" link zal ook ten allen tijde onder in de mail te vinden zijn.)

Gedicht uit het boek "Tiet voor een rijmpje":
Volmaakt
Ik wandel, wieg of wiebel je,
Je valt niet zelf in slaap
Je drinkt nog tien keer op een dag
Je bent een kleine aap.

Kijk, al die andere baby's
Slapen in hun eigen bed
Je hebt in de baarmoeder klas
Echt niet goed opgelet.

En na een maand of zeven, acht
Slaap jij toch lekker door?
Aan ritme, rust en regelmaat
Geeft jij mooi geen gehoor.

Gelukkig is niet ieder kind
Van dezelfde stof gemaakt
Dus doe maar lekker eigen-wijs
Voor mij ben je volmaakt!

Door Marieke Vermunt.

Als je dit prachtige boek met borstvoeding gedichten wilt bestellen, schrijf aan Marieke op tietvooreenrijmpje@gmail.com.

Mededelingen:
- Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova is nog steeds open voor aanschaf van kolven en draagdoeken. Je kunt er ook alle cursussen die ze aanbieden een-op-een volgen.
Het centrum kan service verlenen zoals: advies, consulten en verkoop/verhuur van borstvoeding artileken en kleren voor baby en moeder.
Er is nu een grote stilte in de winkel en er zijn weinig klanten. We houden de gebruikelijke afstand.

KolvenAls je een huur- of koopkolf bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova huurt/koopt, en je bent goed verzekerd, krijg je een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug.
Kijk even in je polis.
Tevens is Vita Nova goedkoper met huur kolven dan andere plekken.
Kosten:
Huurkolven alle merken:
- €13,25 per week
- of €2,00 per dag
Een kolfset moét gekocht worden (kan niet gehuurd) en de prijzen zijn als volgt::
Ardo                                               €39,95
Medela                                          €37,95
Ameda                                           €39,95
Horigen                                          €67,00
Kolfsets zijn dubbel (voor twee borsten tegelijk) maar ook zeker enkel te verkrijgen.

Cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Dit steunt de winkel om de hoge huur te kunnen blijven betalen. Wil je ons helpen en nú een cadeaubon kopen? Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld verjaardagen en kraamvisites of zomaar als verrassing.
Bezoek de winkel of email/bel Alexandra (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl) voor online mogelijkheden.
Tevens blijft onze actie voor donateurs geldig, zie hieronder.
Je kunt het centrum helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (het mag natuurlijk een grotere donatie zijn).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om hun collectie uit te breiden en om nieuwe kolven en draagsystemen voor de verhuur aan te schaffen. 
Je kunt doneren op bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova of op de bijeenkomsten bij Lida.

Heb je vitamines of mineralen nodig? Als je de naam Haagse Borstvoedingsgroep noemt kun je 25% korting krijgen bij de Roode Roos. Gratis telefoon nummer 0800-7663376.
Bij bestellingen boven 25 euro hoef je geen verzendkosten te betalen.
Indien gewenst neem contact op met Lida. 070-3520828, bijvoorbeeld over welke vitamines en hoeveel je nodig hebt.
Lida's jarenlange ervaring is dat moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven tekorten in hun lichaam krijgen. Extra vitamines en mineralen nemen is dan aan te bevelen. Ook in de zwangerschap zijn extra vitamines belangrijk.
Klik hier voor meer informatie over hun producten.

Facebook: Voor communicatie tussen moeders buiten de bijeenkomsten hebben we nu een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook groep. Kom je je aanmelden?
We hebben ook een Haagse Borstvoedingsgroep Facebook Community pagina aangemaakt, kom je het even een like geven? 

In deze nieuwsbrief: 
 • Uitgebreide informatie over onze eerst volgende bijeenkomst en de aanverwante onderwerpen;
 • Een lijst met de volgende bijeenkomsten;
 • Belangrijke mededelingen;
 • Meer informatie over de Haagse Borstvoedingsgroep en Ouder-kind speelgroep (scroll naar beneden). Tevens aanverwante activiteiten.

Woensdag 6 mei 2020 tussen 10:00 en 12.00 uur is er een mogelijkheid om elkaar te zien, op gepast afstand, lees hieonder hoe.

Zoals we inmiddels allemaal weten, adviseert het RIVM om met niet meer dan 3 mensen in een gesloten ruimte te zijn. 
Enkele moeders willen nu in de speeltuin van het Westbroekpark gaan spelen op woensdag ochtend 6 mei, van 10:00 tot 12:00 uur.
Het is daar dan heel stil.
Als je het niet kent, het is een groene omgeving en de speeltuin beslaat een paar honderd vierkante meter. Er is ruimte genoeg om 1,5m afstand te houden, zelfs al wil je 20m afstand houden is dat mogelijk. 
Je kunt er ook in het prachtige rosarium gaan wandelen, vol met lentebloemen, waar je veel vogels kunt horen. 
Er is géén openbaar toilet, wel is er van alles "to go" te koop bij Greens in de Park (koffie, thee, broodjes).
Neem iets mee om je handen te desinfecteren.
Lida zal er zijn en rond wandelen om al je vragen en verhalen te beluisteren en beantwoorden. Ze zal gepaste afstand houden. 

Alexandra Knijnenburg is lactatiekundige, eigenaar van Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova,en Lida van Ruijven is schrijfster van het boek 'Ouderschap vanuit je hart' (tevens in het Engels en Duits vertaald).
Ze zijn ook allebei moeder van een groot gezin en grootmoeder.

Adres: Westbroekpark speeltuin, entree Kapelweg, vlakbij Greens.
Er is heel dichtbij ook een grote (gratis) parkeerruimte.

Kijk ook op de website (bij activiteiten) voor een kaart.

De onderwerpen van de groep gaan in het algemeen over borstvoeding, natuurlijk ouderschap en duurzaam leven met kinderen. 

 
Het onderwerp van deze maand is:
 • Waarom is doorgaan met borstvoeding belangrijk?

Van het boek "Ouderschap vanuit je hart" door Lida van Ruijven 
11 Waarom doorgaan met borstvoeding belangrijk is
Het geven van borstvoeding na twaalf maanden komt in onze cultuur weinig voor. Ongeveer negentig procent van de moeders heeft de borstvoeding dan om allerlei redenen al afgebouwd. Om de vrouwen te steunen die willen doorgaan met voeden, besteed ik daar een apart hoofdstuk aan. En wellicht is het ook voor hulpverleners weer een eyeopener.
11.1  Is borstvoeding voor de peuter nog nodig?
Wat verstaan we onder lang voeden?
In onze cultuur is negen maanden al een lange tijd om te voeden. Een peuter aan de borst wordt in ons land door velen abnormaal gevonden. In andere culturen wordt veel langer borstvoeding gegeven, net als bij ons vroeger ook het geval was. Er bestaat een schatting dat de gemiddelde duur van de borstvoeding wereldwijd 4,2 jaar bedraagt. Het is dus wel duidelijk dat wij eigenlijk maar erg kort voeden.
De zuigbehoefte is een fundamentele behoefte. De zuigbehoefte verdwijnt niet na zes of negen maanden; kinderen hebben gedurende enige jaren behoefte aan zuigen.
Opvolgmelk of moedermelk
In ons land is er voor de grote baby en peuter opvolgmelk te koop. Dit komt omdat koemelk voor hen niet geschikt is. Het eiwitgehalte is te hoog en het ijzergehalte is te laag. Net als kunstvoeding is opvolgmelk een vervangingsmiddel voor moedermelk. Alle argumenten die men voor opvolgmelk geeft, gelden eigenlijk juist voor moedermelk.
Moedermelk is de perfecte melkvoeding voor oudere baby’s en peuters. De voedingswaarde, samenstelling en verteerbaarheid van moedermelk zijn afgestemd op de behoefte van het mensenkind dat langzamerhand ook andere producten gaat eten. De voedingswaarde van moedermelk blijft echter optimaal. Het is niet van het ene op het andere moment niets meer waard! Wanneer de baby langzaam ander voedsel gaat eten en daardoor de behoefte aan borstvoeding geleidelijk minder wordt, past moedermelk zich aan aan de veranderende behoefte van het kindje. Het eiwit-, zout- en ijzergehalte neemt iets toe, het zink- en lactosegehalte daalt iets, terwijl het vetgehalte gelijk blijft. Moedermelk heeft daarbij iets extra’s: het is levende voeding met antistoffen die ook een peuter extra bescherming geven tegen allerlei ziektes.
In het tweede levensjaar zijn de immuunstoffen lysozym en IgA in moedermelk verhoogd. Dit is gunstig voor het kindje dat in het tweede levensjaar steeds meer met ziektekiemen in aanraking komt! De lactose in moedermelk zorgt ook nu nog steeds voor een gunstig darmklimaat. Het hogere gehalte aan lactoferrine zorgt voor een optimale opname van ijzer uit de voeding.
Ook wanneer een moeder haar baby op jongere leeftijd ander voedsel geeft, wordt de samenstelling van moedermelk zo aangepast. Het lijkt alsof de natuur daarmee aan de baby die minder moedermelk krijgt, nog een extra dosis beschermende stoffen via de borstvoeding meegeeft. De WHO adviseert aan alle vrouwen in de wereld dan ook om tot in het tweede levensjaar of langer borstvoeding te geven teneinde hun kinderen van een optimale melkvoeding en immuniteit te voorzien.
Voordelen van langer voeden
Alle voordelen van borstvoeding die ik eerder in het boek genoemd heb, zijn uiteraard nog steeds van toepassing als je een groter kindje voedt. Hier volgen nog enkele voordelen die eerder nog niet aan bod gekomen zijn.
De lactatiekundige Elizabeth Horman (lid van de IBCLC: International Board Certified Lactation Consultant) schrijft hierover dat moedermelk intelligenter maakt. Er is een vergelijking gemaakt met te vroeg geboren baby’s die moedermelk met een sonde kregen en zij die kunstvoeding kregen. Het IQ van de baby’s die moedermelk kregen, scoorde gemiddeld tien punten hoger waarbij ook nog werd opgemerkt dat hoe langer deze kinderen moedermelk kregen, hoe hoger de IQ-waarde was.
Een tweede voordeel dat ik wil noemen is dat kinderen die borstvoeding krijgen, ertoe neigen iets minder te wegen dan kinderen die kunstvoeding krijgen. De vetreserves zijn anders opgebouwd en door het natuurlijke verzadigingsmechanisme leren zij hun eetlust te sturen. Verder blijkt dat huid en spieren anders aanvoelen bij kinderen die borstvoeding krijgen.
Moedermelk heeft een unieke bio-actieve samenstelling van immuunfactoren, groeifactoren en hormonen; deze samenstelling zorgt ervoor dat een borstgevoed kind levenslang een ander, beter lichaam krijgt dan kinderen die geen borstvoeding krijgen. Moedermelk blijft gedurende het eerste jaar, en vaak ook langer, het belangrijkste voedingsmiddel en de bron van hoogwaardige calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Op korte termijn en op lange termijn stimuleert moedermelk de opbouw en sturing van het afweersysteem van het kind en geeft bescherming tegen de ontwikkeling van zowel auto-immuunziekten, ziekten van de hartkransslagader als ook allerlei allergieën. Allergieën komen heel veel voor in onze maatschappij; ik kan niet genoeg benadrukken dat moedermelk de kans op een ernstige allergie vermindert.
Uit onderzoeken is tevens voortgekomen dat moedermelk naast bescherming tegen allergieën ook bescherming biedt tegen ziekten als: haemophilus influenza type B, middenoor -ontsteking, lymphoma, diabetes, multiple sclerose en jeugdreuma.

Belangrijk - vis andere informatiebronnen: 
Op Leefbewust.nl hebben we een paar artikele gelezen die heel interessant zijn, aan borstvoeding ten opzichte van virussen en speciefiek corona virus gerelateerd. 
Hieronder platsen we de links ernaar toe, voor je gemak:

Borstvoeding kan leiden tot minder menselijke virussen bij kinderen
Borstvoeding kan bij zuigelingen tot minder menselijke virussen leiden
- Onderzoek naar borstvoeding en COVID-19
Via de borstvoedingsorganisatoe La Leche League hebben we het volgende informatie voor jullie, (gekopieerd van LLL maart 2020 nieuwsbrief):
 
Borstvoeding en corona

Omdat je met borstvoeding niet afhankelijk bent van niet-hamsterende dorpsbewoners en omdat het imuunsysteem van je baby éxtra geboost wordt, is borstvoeding in deze tijd van corona en onzekerheid extra belangrijk. 
 
Geef dus borstvoeding en vraag hierbij hulp als dat nodig is. 
 
Als je besmet raakt met het coronavirus, dan kun je je kindje borstvoeding blijven geven. Je baby is waarschijnlijk al blootgesteld aan het virus en heeft veel baat bij de antistoffen die via je melk doorgegeven worden. Als je te ziek bent om zelf te kunnen voeden en bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, dan kun je de melk afkolven en aan je baby (laten) geven. In deze situatie is het belangrijk dat je melk afgekolfd wordt om een borstontsteking te voorkomen en om je melkproductie in stand te houden. Er is op dit moment geen bewijs dat het virus via de melk wordt doorgegeven aan je baby.
 
Vertrouw op je lichaam en zorg goed voor jezelf, je baby heeft je hard nodig.


(einde info via La Leche League)

In 2020 hebben we voorlopig de volgende data geprikt, onder voorbehoud.
We zullen t.z.t. kijken waar en of we elkaar kunnen ontmoeten, je leest het in onze volgende nieuwsbrieven.
- woensdag 3 juni 2020
- woensdag 1 juli 2020
- woensdag 2 september 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- zaterdag 19 september 2020 - picknick, Tesselsestraat 71
- woensdag 30 september 2020, Wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155
- woensdag 28 October 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
- woensdag 25 november 2020, Prins Hendrikstraat 178
- woensdag 16 december 2020, Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145
Algemene mededelingen: mogelijk maar niet noodzakelijk, je kunt je opgeven bij Lida van Ruijven 070-3520828. Kosten 2,50 euro pp.
Draagdoeken zijn TIJDENS de bijeenkomst verkrijgbaar voor 7 euro, op verzoek.
 Tevens is er altijd wel iemand die het dragen van de draagdoek op verschillende manieren kan demonstreren.

Mededelingen:

De ouder en kind speelgroep:
Iedereen wordt uitgenodigd om naar deze speelgroep te komen, elke donderdag van 10 tot 12 uur. 
Sommige moeders zien elkaar voorlopig in het Westbroekpark, in dezelfde speeltuin als boven omschreven of in de zandspeeltuin aan de Weeringsestraat in Scheveningen.
Informeer bij Lida waar het plaats vindt. (070 35 20 828)

We zingen ook kinderliedjes, daar worden de kindjes blij van.
Ook is Lida van Ruijven altijd aanwezig (tenzij met vakantie).
Meestal zijn er enkele moeders met kindjes.

We organiseren voorlopig geen themaochtenden.
De groep kost 2 euro.
 
Voor ouders met een Ooievaarspas: Speelgoedbeurs op Westeinde 125 a.
(tijdelijk gesloten i.v.m. Corona)
Dinsdag en donderdag tussen 13:00 en 15:00, telefoon 06-29099442.
3 Gratis cadeaus per kind voor kinderen tot 12 jaar, voor verjaardag en andere feesten.
Zie ook hun website.
Hier kun je ook speelgoed brengen als je kind er uitgegroeid is. 

Twee draagdoek filmpjes en een video over het liggend borstvoeding geven op onze YouTube Channel. Gemaakt door Lida met haar dochter en kleinkinderen.
Het gaat in een video over het dragen van een baby van twee weken, in de tweede video over dragen van een baby van 5 maanden en ouder en de derde is over, zoals gemeld, liggend borstvoeding geven.

We zijn er trots op: per 1 november 2018 een 3e en herziene druk van Lida's boek "Ouderschap vanuit je hart"!! Nu met trefwoorden register!
Door veel interesse heeft uitgeverij Akasha besloten weer het boek te herdrukken.
Goed om te weten: er zijn rond 100-tal kleine aanvullingen in geschreven.
De aanschafprijs is, in verband met BTW verhoging, 23,00 euro. 
Tevens is het boek in het Duits en in het Engels vertaald. De tekst is al klaar in beide vertalingen. Als je er nu al interesse in hebt (voor dat het uitgegeven wordt), neem dan contact op met Lida, 070-35 20 828 of h.c.vanruijven@gmail.com. Print kosten: 18 euro.
De titels zullen zijn: "Eltern sein aus ganzem Herzen" (Duits) en "Parenting that flows from the heart" (Engels).
Wens 1 van Lida:
 Ik wil graag mijn boek in het Engels en Duits uitgeven. Is er iemand bekend met deze wereld, kun je uitgevers Duits en/of Engels noemen waar mijn boek past? Laat het mij weten 070-3520828
Wens 2 van Lida: Ik wil graag op allerlei plekken (verloskundige, kraamzorg, zwangerschapsgym, consultatiebureaus, kleuterschool, enz.) in Nederland en Nederlandstalig België (gratis) kaarten neerleggen van het boek 'Ouderschap vanuit je hart". Als je familie buiten Den Haag hebt, vraag gerust een stapeltje kaarten aan mij. Alvast bedankt!

Bij Lida zijn de volgende brochures te krijgen:
- In een Seleniumarm lichaam worden virussen agressiever. 
- Kamperfoelie thee beschermt tegen griepvirus
- Het nut van koorts

Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova:
AANDACHT GEVRAAGD:
Vind je borstvoeding belangrijk?
Steun dan het Haags Borstvoeding Centrum Vita Nova in de Prins Hendrikstraat 145. (contact 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
In Nederland en België gaan steeds meer borstvoedingswinkels failliet (door het ontstaan van de internet kopen/verkopen). Wij zijn trots op ons Centrum! Als je ook trots bent op het Centrum en als je daar goed geholpen bent, wijs dan de andere moeders de weg. Je kunt het centrum ook helpen met een kleine donatie van bijvoorbeeld € 2,50 om werkkapitaal op te bouwen (een grotere donatie mag natuurlijk ook).
Dit geeft het centrum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden en om nieuwe kolven voor de verhuur aan te schaffen. Je kunt doneren op: bankrekening NL42 INGB 0006 0228 67 ten name van Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova.
Vita Nova verhuurt en verkoopt draagdoeken en draagsystemen (buik-, heup-, rugdrager).

Je kunt er terecht van 10 tot 15 uur, op maandag, dinsdag, donderdag tot en met zaterdag (woensdag gesloten). Soms gaat de winkel om 14:00 uur dicht, bel/email voor de zekerheid naar de winkel (070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).

In het Borstvoedingscentrum vind je verder borstvoedingslingerie, kleding, wollen baby kleertjes en mutsjes, attributen, kolven te huur (De huur van de elektrische kolven is 5 euro  per week goedkoper dan elders, bijvoorbeeld kraamzorg en ziekenhuis!!!. Dit is blijvend). Verder zijn kolven ook te koop en je kunt er ook een zijbedje, draagdoeken, draagsystemen, boeken, tijdschriften, katoenen luiers, lactatiekundige hulp (ook andere uren), kraamzorg, cursussen, borstvoedingscafé en draagcafé vinden. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het afkolven.

In the picture:
 • Nieuwe Haaka kolf voor de lekkende borst. Je kunt deze kolf vacuüm op de lekkende borst zetten, als je aan de andere kant voedt. Het kolfje is gemaakt van zachte siliconen. Deze kun je hier kopen.
 • Wollen baby kleertjes, merk Engel.
 • Nieuw: leuke borstvoeding kleding;
 • Rekbare beha's voor in de zwangerschap, als de borsten groeien  en voor de eerste tijd na de geboorte, als de borsten wennen aan borstvoeding aanmaken en geven; We zijn hier voor jullie om persoonlijk advies te geven en je kunt ze passen; Merk Carry-Well en Sugar-Candy;
 • Wollen draagjassen van prachtige kwaliteit en wollen covers.
 • Te koop en te huur: Een nieuw soort kolf, "de Horigen" 3D Moedermelk Kolven, prijswinnaar 2017. Vita Nova werkt er graag mee..
 • Service voor kolf gebruikers: als je kolf kapot gaat en hij komt van Vita Nova (huur of koop) krijg je onmiddellijk een vervangende kolf - gratis - zolang de reparatie duurt. Je hoeft dus geen dag zonder kolf te zitten.
Workshops:
Ga je straks weer aan het werk en wil je gaan kolven? Wat zijn je rechten, welke kolven zijn er en heb je meer van dit soort vragen..? 
Er is nu een mogelijkheid om een privé workshop aan te vragen. (neem contact op: 070 - 3863265 of info@vitanovaweb.nl).
Onderwerpen workshops:
“Borstvoeding en Werken”
“Borstvoeding de Beste Start”
“Welkom in draagland” 
“Starten met vaste voeding”
- "Slaap, kindje, slaap" - alles over het slapen van onze kleintjes: Wat zijn de verwachtingen? Wat is de realiteit en alles er tussen in… super interessant voor elke mama en papa!! 

Bij alle cursussen en activiteiten is Engels geen probleem! Baby’s zijn welkom.

Vind je borstvoeding belangrijk? Vraag naar kraamhulp bij het Haags Borstvoedingcentrum Vita Nova.
Het adres van het Borstvoedingscentrum is:: Prins Hendrikstraat 145. (naast Tara verloskundigen).
Meer informatie bij het Haags Borstvoedingscentrum Vita Nova: 070 - 3863265email en website
Interview met Alexandra op "Geboorte aan het woord" (scroll op de pagina naar beneden voor de tekst en audio interview).

Lida heeft haar eigen (borstvoeding) verhaal op de blog gezet, lees het hier
Ook zijn er op de blog meer artikelen, hieronder een selectie van de titels:
- Nieuw Tips over het voorkomen van virussen (onder andere, Corona)

- Borst-lymfemassage: doe het zo zacht als een herfstblaadje
Hunkering naar bepaald voedsel;
- Goede bronnen van foliumzuur;
Wat kun je op de groep verwachten;
- Een ontroerend verhaal over donor melk;
- In verwachting en een peuter aan de borst;
Een baby en een peuter aan de borst: ofwel tandem-voeden;
Een kindje van 22 maanden vraagt nog om nachtvoedingen;
- Kinkhoest bij pasgeborenen en Vitamine C.

De Haagse Borstvoedingsgroep Bibliotheek:
De Haagse Borstvoedingsgroep leent boeken uit haar bibliotheek. De kosten zijn 0,50 cent per maand.
Enkele boeken zijn 1 euro per maand ("Handboek borstvoeding" en "Ouderschap vanuit je hart"). Mocht je na het lenen het boek "Ouderschap vanuit je hart" willen aanschaffen dan wordt de bibliotheek prijs verrekend. Je kunt dan ook het bedrag €23,- euro (minus het al betaalde bibliotheek geld) overmaken aan IBAN NL64 INGB 0004 3315 67 ten name van  E.M. van Ruijven-Bank te Den Haag.
email: h.c.vanruijven@gmail.com
Ook zijn er DVD’s in de bibliotheek. Het teruggeven van de boeken kan op de bijeenkomsten of bezorgen bij Lida op adres: Antonie Duijckstraat 169, 2582 TJ, Den Haag.
Telefoonnummer: 070 3520828.
LET OP: Als je het boek bij Lida thuis brengt of opstuurt, leg dan svp. een briefje in het boek met je naam.
Wil je weten welke boeken in de bibliotheek zijn, we hebben een lijst op onze website. We hebben ook Engelse boeken en borstvoeding boeken in het Frans, Duits en Spaans.
Op de lijst zie je de boeken die Lida voor de bibliotheek heeft gekocht. Lida brengt veel boeken mee op de bijeenkomsten maar natuurlijk niet alles.  Als je een bepaald boek van de lijst wilt, laat het aan Lida weten.

Groene smoothies, gezonde, energie-rijke voeding en 100% natuurlijke essentiële oliën:
Ioana van Shining Mama vermeldt:
- Het hoe en waarom over groene smoothies (tip: groene smoothies drinken werkt niet alleen zuiverend en hydraterende voor je - en dat is bij voeden heel handig - maar ook heel veel energie gevend. Ook voor babies en peuters geschikt). Download Shining Mama's gratis groene smoothies ebook (Engels) en als je meer informatie wilt, meld je aan voor haar nieuwsbrief (Engels).
- Ook kun je bij Shining Mama allerlei (gezond!) lekkers bestellen, bijvoorbeeld raw vegan chocola, snacks, groene smoothies, taart of essentiële oliën  Alles is rauw, veganistisch, geraffineerde suiker vrij, gluten vrij, lactose vrij, soja vrij, bio en yummy. 
- Ioana houdt regelmatig informatiedagen/workshops over 100% natuurlijke etherische oliën en hoe je die met zwangerschap, bevalling, borstvoeding, babies, kindjes en fysieke en emotionele steun voor jezelf kunt gebruiken.
Bel Ioana voor meer informatie: 06-38576464
Heb je meer inspiratie nodig? Kijk op: www.ShiningMama.com

Cursus "Natuurlijk Bevallen": massage, acupressuur en essentiële oliën tijdens de bevalling, door onze moeders Aurora van den Berg en Charlotte Simons (arts), kijk hier voor meer informatie over waar en wanneer. 
Borstvoeding en kinder zindelijkheidscommunicatie door een van onze moeders Kate Arnolds: een liefdevolle en praktische manier om je baby beter te leren kennen en jouw borstvoeding zelfzekerheid te verhogen. "What goes in must come out..". Wist je dat vaak onrust tijdens of na borstvoeding kan komen van het gevoel van baby's volle blaas of de nood om te poepen? Leer hoe dit eenvoudig kunt checken voor dat je je grotere zorgen gaat maken over je borstvoedingsrelatie.
Ook een praktisch alternatief voor eindeloos luierverschoningen met het kindje dat vaak poept of het ophoudt voor een enorme "poonami"!
Voor degenen die geïnteresseerd zijn, mijn lokale BZC (baby zindelijkheid communicatie) Facebook groep voor omgeving Den Haag: Go Diaper Free The Hague.

Geboorte trauma therapie voor moeder en kind met Brun Kuipers MSc/RN
Negatieve geboorte ervaringen hebben effect op de gezondheids van de moeder. De klachten kunnen jaren daarna ontstaan. Kinderen kunnen ook klachten ontwikkelen als hun bevalling traumatisch was. Neem contact op met Brun voor een herstel gesprek, meestal boek je al resultaat na éen gesprek.

BabyBonding: Praktijk voor coaching & begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma.
Huilt je baby veel en lukt het troosten slecht?
Is je baby erg onrustig en heeft ze last van krampjes, vooral aan het eind van de dag?
Word je baby s’ nachts nog vaak wakker of doet je baby overdag alleen maar hazenslaapjes? Duurt het tijden voor je baby slaapt? Slaapt je peuter of kleuter slecht?
Wil jij je kindje niet laten huilen?
Of voel jij je zelf erg uit balans, onzeker en gestrest? Ben je somber en kan je niet genieten?
Of heb jij een traumatische bevalling gehad en durf je niets alleen te ondernemen met je baby, heb je nachtmerries en angsten?
Dan is BabyBonding wat voor jou!
BabyBonding werkt met nieuwe methoden die lief zijn voor je baby, de band tussen jou en je kind versterken, en snel en effectief zijn. Bij de behandeling van trauma na bijv. een traumatische bevalling, wordt er gewerkt met EMDR.
Yolanda Wolda is kinderpsychologe, MamaCoach en EMDR therapeute.
Voor meer informatie en inschrijven ga naar de website. Je mag Yolanda ook gerust bellen op tel: 070 3260268.
GEVRAAGD: Tweede-hands kolven voor kraamzorg in Afrika. Inleveren bij Vita Nova.

GEVRAAGD: Restanten kraampakketten
In Gambia, in Afrika is er grote babysterfte, onder andere door slechte hygiene. De Stichting Puur Foundation vraagt ons om restanten van kraampakketten op te sturen naar hen zodat ze dat via de stichting naar Afrika kunnen sturen. 
Deze stichting is verbonden aan Verloskundig Centrum Puur Vroedvrouwen in Arnhem. Als je iets wilt sturen neem contact met ze op:
Telefoon: 06 24 64 64 56 (Ellen)
Het adres om pakketjes te sturen is: Venlosingel 54 6845JB Arnhem, dit is het adres van Puur Vroedvrouwen, Verloskundigenpraktijk. 
Je kunt het ook inleveren bij Vita Nova, Prins Hendrikstraat 145, Den Haag. Wij gaan het dan verzamelen en opsturen.
Je kunt ook geld doneren voor het mooie werk dat de stichting doet: 
Op bankrekeningnummer: NL27 TRIO 0390 9735 72
T.n.v. Puur Foundation, Arnhem
Alvast bedankt. 

Stichting Baby Spullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe baby spullen voor aanstaande ouders die het financieel moeilijk hebben. Click hier voor meer informatie over wat en waar.
Voor vragen over borstvoeding, ouderschap of allergieën kun je bellen met:
Lida van Ruijven (ervaringsdeskundige), tel: 070 3520828
email: h.c.vanruijven@gmail.com 
Let op, in je email:
- vermeld je telefoon nummer zodat Lida je kan bellen;
- vermeld boven aan bij titel email: Voor Lida.
 
Voor vragen aan de deur of boek retourneren, het adres van Lida:
Anthonie Duyckstraat 169, 2582TJ, Den Haag.
of, voor vragen gerelateerd aan borstvoeding en kraamzorg:
Alexandra Knijnenburg (lactatiekundige bij Vita Nova) tel: 06-54 26 89 33

Met vriendelijke groeten en wellicht tot ziens op een volgende bijeenkomst,
Ioana namens Lida en Alexandra


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
de Haagse Borstvoedingsgroep · anthonie duyckstraat 169 · den haag, ZH 2582TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp