Magyar Bhutáni Baráti Társaság
Rendezvények -- 2015. február
Nézze meg az üzenetet a böngészőben!
Templomi falfestmény Bhutánban
Honlap
Twitter
Email
Hazánkba látogat Francoise Pommaret kultúrantropológus, Bhután szakértő
 
Nagy örömünkre szolgál, hogy hamarosan olyan nemzetközileg elismert Bhután szakértÅ‘t láthatunk vendégül hazánkban, mint Francoise Pommaret, a nagy múltú francia Bhután Társaság elnöke, aki Társaságunk meghívására február 18 Ã©s 20 között három különbözÅ‘ témájú nyilvános rendezvényen vesz részt Budapesten.
 
Tagjainkat és minden más érdeklÅ‘dÅ‘t sok szeretettel várunk  az eseményeken!

1. LOSZÁR HOLDÚJÉV EST
Február 18. 18.00 óra -- Magnet Ház, Juhar terem (Andrássy út 98) -- Angolul, tolmáccsal

A Társaságunk ismét Loszárt, a bhutáni holdújévet ünnepli és mostani vendégünk Francoise Pommaret, akivel kötetlenül beszélgetünk Bhután múltjáról és jelenérÅ‘l, Loszár ünnepérÅ‘l és személyes kapcsolatáról ezzel a különleges kultúrával. A beszélgetésbe a hallgatóság is bekapcsolódik, majd bhutáni ételeket és italokat kóstolunk. 
További információ, jelentkezés : Facebook

BelépÅ‘: 1000 Ft, tagoknak 700 Ft *  // tartalmazza a kóstolót

2. RELIGIOUS FEMALE PRACTITIONERS IN BHUTAN
Február 19. 17.00 óra -- ELTE University, Gombocz Zoltán Hall (Múzeum krt 4. Building 'A' ) -- Csak angol nyelven! In English only!

This expert talk will not deal with the nuns who are in the monasteries. 
The focus is on female religious practitioners in Bhutan who perform rituals on certain occasions and they range from the "mediums" to a certain type of "chöd" practitioners. 
In short, this presentation will examine women who perform specialized religious activities but who are not in a Buddhist establishment.

A belépés ingyenes!  Free admission.

3. BHUTÁNI SZAKRÁLIS MŰVÉSZET ÉS IKONOGRÁFIA
Február 20. 18.00 óra -- A Tan Kapuja Buddhista FÅ‘iskola, Nagyterem (1098 Budapest, Börzsöny utca 11., Pöttyös utcai metrómegállóhoz közel) -- Angolul, tolmáccsal

Különleges elÅ‘adás diaképekkel a buddhista szakrális művészetrÅ‘l Bhutánban. Olyan részletgazdag vallási kultúrával és művészeti hagyományokkal állunk szembe, ahol az évszázadok során a titkos tanítások és technikák mesterrÅ‘l tanítványra szálltak és ahol minden apró részletnek fontos szerepe van. Ebbe a nehezen hozzáférhetÅ‘ világba avat be minket Dr. Pommaret, miközben diaképein számos ritkán vagy soha nem látható bhutáni szakrális művet - falfestményeket, tekercsképeket, szobrokat - mutat be és elemez. 

BelépÅ‘: 500 Ft, tagoknak 300 Ft * (javasolt adomány)
 
- - - 
"Második bhutáni utamon Francoise Pommaret vendége voltam Ã©s a francia Bhután Társaság vezetÅ‘je lenyűgözött segítÅ‘készségével, energikusságával és Bhutánnal kapcsolatos hatalmas tudásával. Már akkor megfogadtam, hogy egy nap meghívom Budapestre és megpróbálok törleszteni mindabból a segítségbÅ‘l, amit tÅ‘le kaptam. Most eljött ez a nap és izgatottan és örömmel várom, hogy Bhután magyarországi barátai is megismerkedhessenek Francoise - bhutáni nevén: Tashi Om - egyedülálló történeteivel, tudásával és életszemléletével." - Valcsicsák Zoltán, a MBBT elnöke.

* A kedvezményes belépÅ‘k csak azoknak a tagoknak járnak, akik addig vagy a helyszínen befizetik a 2015. évi 1500 Ft-os tagdíjat
Francoise Pommaret Paroban
Françoise Pommaret, PhD, kultúrantropológus, a francia National Centre for Scientific Research igazgatója és az Institute of Language and Culture, Royal University of Bhutan docense.

1979 óta van kapcsolatban Bhutánnal és számos tudományos cikk és könyv szerzője. Jelenleg Bhután kulturális térképének elkészítésén dolgozik (www.bhutanculturalatlas.org).

 
Több nyelven megjelent könyvei közül néhány:

Bhutan: mountain fortress of the gods, 1997
Bhutan. Tradition and change, 2007
Bhutan, a cultural guidebook, 1990, 2003, 2006, 2010
Tibet, an enduring civilization, 2003
 
Dr. Pommaret a világ több egyetemén előadó és több nemzetközi kiállítás kurátora volt.
KÉRDÉSE VAN?
Share
Tweet
Forward to Friend
Lépjen be a Társaságunkba!                   Támogassa a munkánkat!
©  Magyar Bhutáni Baráti Társaság. Minden vonatkozó jog és felelÅ‘sség a miénk.
leiratkozás a levlistáról                beállítások frissítése