Copy
Deze nieuwsbrief bevat plaatjes. Ziet u ze niet? Klik dan hier.

Partin Nieuwsbrief No. 36   -   Februari 2016

Beste Partin deelnemers en belangstellenden,

De eerste maand van 2016 ligt inmiddels al weer achter ons. En de Partindag is al vrijwel uit het geheugen verdwenen. Toch was het een diverse en inspirerende dag. Mocht je de dag gemist hebben of nog iets na willen kijken: dat kan. Op http://www.partin.nl/partindag-2015/ staan de meeste presentaties.

De afgelopen tijd zijn wij druk geweest met de erkenningsregeling. In deze nieuwsbrief ook een artikel over de vorderingen. Verder stellen Trudeke Vuijk en Yvonne van Driel zich voor als nieuwe bestuursleden van Vereniging Partin. En starten we een werkgroep met als onderwerp: Besparen op internationale geldoverboekingen

Wij wensen u veel leesplezier!

Met vriendelijke groeten,

Het Bestuur
 

Inhoud Nieuwsbrief

 • Erkenningsregeling
 • Nieuwe bestuursleden stellen zich voor
 • Worldschool
 • Besparen op internationale geldoverboekingen
 • De 10 leukste Partin-tweets van januari
 • Partinlogo
 • Advertentie: Raptim
 

Erkenningsregeling

Vele van jullie hebben vorige week van CBF en / of GeefGratis bericht gehad dat er op maandag 15, dinsdag 16, donderdag 18 en vrijdag 19 februari bijeenkomsten georganiseerd worden om goede doelen te informeren over de erkenningsregeling.
Deze erkenningsregeling is sinds 1 januari 2016 van kracht voor fondsenwervende organisaties. De fondsenwervende organisaties zijn onderverdeeld in 4 categorieën: van klein naar groot, waarbij de organisaties in categorie A op basis van vrijwilligheid mee kunnen doen. Voor de organisaties met een jaaromzet > € 100.000,- wordt gewerkt aan een verplichting.

(Bron: http://erkenningsregeling.com/voor-wie/)

Mocht je als organisatie interesse hebben om erkenning te krijgen en het komt logistiek goed uit, meld je dan aan voor één van de bijeenkomsten. Maar weet wel dat je dan in een bijeenkomst zit met zowel grote als kleine organisaties. Met organisaties uit de cultuursector, gezondheidszorg, natuur & milieu, etcetera.

Daarom organiseert Partin samen met PwC in maart een bijeenkomst puur voor kleinere organisaties in de sector ontwikkelingssamenwerking. Datum en tijd moeten nog vastgesteld, want we willen dan ook iets kunnen bieden op het gebied van financiële (korting o.i.d.) en administratieve ondersteuning (spreadsheets, handleidingen, etc.).

Immers in de onderhandelingen van de afgelopen jaren is het statement van Partin altijd geweest dat zowel grote als kleine organisaties professioneel kunnen zijn. En dat veel PI trots mogen zijn op hun mooie werk. Daarom zouden we willen dat alle Partin-leden de erkenning krijgen: dat verdienen ze namelijk. Als een kleine organisatie goed is, mag de wereld dat weten. En moeten er geen financiële en administratieve belemmeringen zijn om dat te kunnen laten zien.

Zodra de datum voor de bijeenkomst i.s.m. PwC bekend is laten we dat via een Actiebericht aan jullie weten.
 

Nieuwe bestuursleden stellen zich voor

In de openings-ALV van vereniging Partin (tijdens de afgelopen Partindag) zijn Yvonne van Driel en Trudeke Vuijk geïnstalleerd als bestuursleden van Partin. Voor wie die dag niet aanwezig kon zijn, stellen beiden zich hieronder kort voor.

Trudeke
Mijn naam is Trudeke Vuijk. Ik ben 62 jaar en ben geboren en getogen in Boskoop. In de loop van mijn leven heb ik verschillende carrière switches gemaakt, maar ik voel mij in de eerste plaats antropoloog. Ik heb veldwerk en projectadvisering gedaan in Botswana, DR Congo, Zambia en Zuid Afrika. Mijn belangstelling gaat uit naar de hedendaagse omstandigheden, maar vooral ook naar historische processen.
Ik heb jaren gewerkt als docent. Ik heb maatschappijleer gegeven op HAVO/VWO, en daarna Nederlands als 2de taal en inburgering in het volwassenen onderwijs. Recent heb ik voor de Vrije Academie studiedagen verzorgd over Afrikaanse religie en sinds een paar weken ben ik docent en mentor van een groep alleenstaande minderjarige vluchtelingen.
Ik vind het heel leuk om als secretaris van deze mooie club aan de slag te gaan en als ik u daarnaast van dienst kan zijn met mijn kennis van Afrika, dan doe ik dat ook graag.

Yvonne
Een dag niet geleerd is een verloren dag. Dat is mijn levensmotto. Ik ben leergierig en zoek het nieuws op. Met speciale interesse in veranderprocessen. En dat heeft weer alles te maken met mijn werk in ontwikkelingssamenwerking. Meer dan 20 jaar gewerkt als tropisch landbouwkundige en organisatieadviseur in Latijns-Amerikaanse landen. Sinds mijn terugkeer naar Nederland adviseer ik verschillende Particuliere Initiatieven hier én daar op hun weg naar verzelfstandiging.  En ben ik actief bestuurslid voor een drietal PI. En nu bij Partin. In een eerste gesprek liet ik me ontvallen dat de lobby wel wat zichtbaarder mocht en werd ik lid van de werkgroep. We waken waar nodig en beïnvloeden waar kan. Ik ‘toeter’ heel wat af. Vooral online. Ik filter het nieuws en voorzie actiepunten.  En daarvoor zijn jullie belangrijk; als bestuurslid  is ‘jullie betrekken en verbinden’ mijn grootste uitdaging...

 

Worldschool

Zoals elk jaar is Worldschool weer op zoek naar stichtingen die mee willen doen met hun onderwijsprogramma. Zij zijn van mening dat een Nederlandse jongere zich minimaal eenmaal in zijn of haar schoolloopbaan zou moeten verdiepen in ontwikkelingsvraagstukken.
Binnen dit project werken scholieren  van de klassen 5 en 6 Atheneum (in de rol van adviseur) aan onderzoeksopdrachten van particuliere initiatieven, ondersteund door de expertise van allerlei universiteiten, hogescholen en andere kennisinstellingen. Heb je een onderzoeks- of ontwerpvraag waarvoor je zelf geen tijd of expertise hebt, vraag het de scholieren van Worldschool.
Voor meer informatie lees de brochure op de website van Worldschool of neem contact op via k.pajcin@worldschool.nl.
 

Besparen op internationale geldoverboekingen

In het rapport Missing Millions van het project Stamp Out Poverty beschrijft Nana Yaa Boakye-Adje hoe bedrijven - maar juist ook internationale goede doelen - heel veel geld mislopen bij het overmaken van geld naar landen met zogenaamde 'zachte' valuta. 'Zachte' valuta zijn de valuta waarvan de vraag naar en het aanbod van geld veel meer fluctueert dan munten als euro, dollar en yen. Haast iedereen maakt bij overmakingen gebruik van zijn eigen bank en denkt er niet over om gebruik te maken van de concurrentie tussen banken. INTL FCStone heeft een platform gemaakt waarmee NGO's banken tegen elkaar kunt laten opbieden hoeveel 'zachte' valuta zij beschikbaar stellen voor bedrag X.
In Nederland werken onder andere Artsen zonder grenzen, Woord en Daad, Edukans en Wilde Ganzen met het platform van INTL FCStone.En nu stellen zij ook gratis beschikbaar voor Partinleden.
Partin is op zoek naar een aantal leden die samen het platform willen testen: is het geschikt voor PI? Zijn er extra handleidingen nodig? Hoeveel 'zachte' valuta levert het werkelijk op (2-8% is de inschatting). Als je mee wilt doen in de Pilot, stuur dan even een mail naar secretariaat@partin.nl.
 

De 10 leukste Partin-tweets van januari

 

Partinlogo

Laat zien dat je lid bent van Partin. Ga naar deze webpagina, download het Partin-logo (in diverse formaten beschikbaar) en plaats hem op je eigen website. Op die manier laten we samen zien hoe groot het georganiseerde particuliere initiatief in ontwikkelingssamenwerking inmiddels is. Immers, met bijna 300 leden zijn we de grootste branchevereniging van goede doelen van het land. En daar mogen we als particuliere initiatieven best trots op zijn.

 

Advertentie: Raptim Travel

We helpen geen commerciële bedrijven, maar zijn gespecialiseerd in ‘iedereen die goed doet’. Onze missie: Wij helpen u helpen. Onze medewerkers uitgebreide kennis van tarieven en zijn zeer bekend met de niet alledaagse bestemmingen waar onze klanten heen gaan.
 
Als 65 jaar werkt Raptim Travel samen met luchtvaartmaatschappijen op het gebied van tickets met speciale voorwaarden voor mensen die reizen namens een erkend goed doel. Met deze ervaring en ons netwerk bij luchtvaartmaatschappijen zijn wij in staat onze specifieke doelgroep toegang te geven tot deze tickets. Deze voorwaarden zijn per maatschappij verschillend, maar betekenen voor reizigers dat ze gemakkelijker kunnen wijzigen of annuleren en soms zelfs extra bagage mee mogen nemen. Voor de organisatie zorgt deze flexibiliteit voor een besparing op de reiskosten.  
 
Niet iedereen mag gebruik maken van deze speciale tarieven. Uw organisatie komt daarvoor WEL in aanmerking.
 
De stoelen in een vliegtuig zien er (in dezelfde klasse) bijna allemaal hetzelfde uit terwijl de prijzen ontzettend verschillend kunnen zijn. Je buurman in het vliegtuig kan veel meer (of minder) hebben betaald voor zijn ticket.
 
Enkele zaken die de prijs van een ticket bepalen:
 1. Beschikbaarheid
 2. Periode (Hoog seizoen, laag seizoen) of evenementen (Vraag naar tickets)?
 3. Het aantal dagen verblijf op bestemming. Tickets hebben een minimum – stay en een maximum stay. Hoe lang verblijven de reizigers op bestemming?
 4. Flexibiliteit. Tickets die je mag wijzigen of annuleren zijn duurder, tickets waar je niks aan kan veranderen zijn het goedkoopst. NGO-tickets bieden de flexibele voorwaarden van de dure tickets voor een goedkopere prijs, echter de niet-wijzigbare tickets zijn NOG goedkoper. Hoe vaak wordt er gewijzigd?
In principe is onze werkwijze heel simpel, je belt of mailt, zegt wat je wensen zijn en we zoeken de beste optie. We berekenen een fee per ticket (€26,-) die zeer dicht bij de ‘administratiekosten’ van de populaire ticket-websites komt, alleen krijg je daarvoor bij ons WEL een persoonlijk advies en kan je in geval van calamiteiten gratis gebruik maken van onze 24 uur dienst. Je kan dus in geval van nood altijd op iemand terugvallen. En het allerbelangrijkste: Op de allergoedkoopste manier vliegen (wijzigen of annuleren niet mogelijk), flexibel vliegen (Annuleren en wijzigen mogelijk), of een NGO-ticket (Een flexibel ticket voor een goedkopere prijs): je hebt bij ons de keuze.

Voor meer informatie of voor een vrijblijvende offerte, kijk op de KleineGoedeDoelen: http://www.kleinegoededoelen.nl/raptim/
 
Copyright © 2016 Partin.
Deze Nieuwsbrief is bestemd voor Partin deelnemers en andere geïnteresseerden die zich via www.partin.nl hebben aangemeld.

Ons adres is:
Partin
Postbus 2089
7301 DB  Apeldoorn
Email Marketing Powered by Mailchimp