Copy

Nyhedsbrev fra Bornholms Teater - Feb 19
 

'Jeppe' kommer i kagehimlen og til Hjørring

I takt med der tælles ned til premieredagen på 'Jeppe' den 22. marts, stiger aktivitetsniveauet på teatret. Netop i disse dage bliver musikken indspillet med Bjarke Mogensen på akkordion, og kulisserne får det sidste lag lak. Prøverne med Christine Albrechtslund som skuespiller og dukkefører (foto) starter for alvor i midten af februar og fortsætter i marts måned, så det hele gerne skulle klappe og være klart til premieren på den nye scene i blackboxen.
Forestillingen er målrettet børn fra 4 år, og har forvandlet Jeppe fra Holbergs alkoholiserede udgave til en munter og kageglad filur, der dog stadig kommer i uføre på grund af sin last.
Efter premieren spiller 'Jeppe' yderligere to gange på Rønne Theater, den 23. og 24. marts, hvorefter den skal spille otte gange på bornholmske skoler. I starten af april fortsætter den så  til verdens største børneteaterfestival, Aprilfestivalen i Hjørring. Læs mere og køb billet HER.

'Besat'-forfatte
har bornholmske rødder

Jesper Bræstrup Karlsen (foto) er dramatiker på Bornholms Teaters kommende sommerforestilling 'Besat', der er den første del af Bornholmerkrøniken. Nyhedsbrevet har stillet ham nogle spørgsmål om hans bornholmske baggrund og motivation for at skrive netop denne forestilling.

Hvad er dit eget forhold til Bornholm?
"Både min far og mors familie kommer fra Nexø, og jeg har selv været på Bornholm i alle ferier så langt tilbage, jeg kan huske. Jeg har i sommeren 1992 lavet et egnsspil, der hed ’Pigerne i fisken’, som spillede rundt om på de bornholmske havne. Jeg er født i København, men min sjæl er født på Bornholm, for nu at blive lidt højtidelig. Og så har jeg sommerhus på Dueodde."

Hvad fik dig gjort interesseret i 'Besat'?
"Besat er en del af min families historie, så enkelt er det: Min farmor fortalte om, hvordan udtærede tyske soldater og flygtninge kom til deres husmandssted og ville bytte mad for noget sølle papblik-bestik. Min farmor turde ikke andet, end at give dem noget spegepølse. (Hendes mellemnavn var Sara, og hun var krigen igennem bange for, at tyskerne skulle tro, hun var jøde). Det bestik hun fik fra den tyske Kriegsmarine, ligger nu i min egen bestik-skuffe med hagekors og det hele, jeg bruger det tit og tænker hver gang på fortiden, om hvordan den former os, men også hvordan vi selv er med til at forme fortiden med vores fantasi. 
Min mormor og morfar, der var uddelerpar i Nexø Brugs, lige nede på havnen, hvor bombardementet var værst, nåede lige akkurat at hive min 2-årige mor, der var syg og lå i ilttelt, ud og spæne alt hvad de kunne op i bakkerne omkring Nexø under bombardementet, og Brugsen, min mors fødehjem, blev jævnet med jorden. Meget tættere på kan man ikke komme på historien uden selv at have oplevet det."

Hvad er den bærende præmis for historien?
 "De personer vi møder i ’Besat’ er alle almindelige mennesker, for hvem det føles som om historien og dens politiske katastrofer damptromler hen over dem. De er alle på flugt: En bornholmsk mor og hendes datter, der flygter ud i familiens sommerhus for at undslippe russernes bomber. En tysk soldat, der kommer fra østfronten og som er på flugt fra sine egne og russerne, der med sikkerhed vil sende ham til den visse død i Sibirien. Og endelig en ung russisk soldat, der er deserteret. På den ene eller den anden måde er de alle på flugt, og lidt efter lidt går det op for dem, at selvom historiens begivenheder kværner hen over dem, så har de lod og del og ikke mindst ansvar for den katastrofe som Bornholm og verden står i i maj-dagene i 1945; på samme måde som vi i 2019 har lod og del og ansvar for verdens begivenheder og flygtningestrømme. De er ligesom os, bare i en anden tid."
 
'Besat' får premiere den 24. august og spiller til den 14. september på Rønne Theater.

Mød os på Cassiopeia eller kom ind til Tvind

Teaterforeningen Bornholm er kommet godt fra start i det nye år med flere meget velbesøgte forestillinger. To gange tændte de røde lygter - bl.a. til familieforestillingen 'Emil fra Lønneberg', hvor mere end hundrede børn med deres forældre eller bedsteforældre fik en fantastisk oplevelse.
Der er stadig otte forestillinger på programmet, inden sæsonen slutter den 15. april med 'Mød mig på Cassiopeia', (foto) og flere af forestillingerne indledes med en introduktion i cafeen eller i salen. Det drejer sig bl.a. om danseforestillingen 'Krash & Chopin Danser', hvor Jason Nelson fra Dansk Danseteater sædvanen tro indleder inde i salen. Instruktøren på forestillingen 'Tvind', Jens Svane Boutrup, holder intro i cafeen kl. 18.00 på forestillingsdagen, og til den sidste forestilling 'Mød mig på Cassiopeia' vil Rikke Rottensten fortælle om den folkelige operette og tidens store stjerner - også i cafeen kl. 18.00. Tilmelding i billetsalget på Rønne Theater. 
Teaterforeningens bestyrelse er i fuld gang med at planlægge næste sæson, og i begyndelsen af juni vil den nye brochure komme ud til alle nuværende og tidligere abonnenter.
Billetter til sæsonens sidste forestillinger kan købes HER.

Anmelderroste 'Tvind' på vej hjem

Når 'Tvind - the musical' besøger Rønne Theater den 1. april, bliver det på sin vis som at forestillingen kommer hjem. Instruktøren af forestillingen er nemlig teaterchef Jens Svane Boutrup, som instruerede den for Teater V, hvor den havde premiere sidste år og tog både publikum og anmelderne med storm. JyllandsPosten gav fem stjerner, Berlingske gav fire og samme billede tegnede sig for et overvældende antal andre medier både online og på tryk.
Forestillingen er en fortælling om en tid, hvor fællesskabet fyldte for meget, mens vi nu er i en tid, hvor fællesskabet måske fylder for lidt. Den rummer masser af humor og musik, og vi følger en gruppe mennesker og deres udvikling i Tvind fra 70’erne og op til midt 90’erne, hvor Tvind kommer i alvorlig modvind.
Forestillingen har repremiere på Teater V den 7. marts, og spiller dér indtil 17. marts, hvorefter den fortsætter ud på en Danmarksturné med stop på Rønne Theater den 1.4. Køb billetter HER

Talenterne springer ud

I knap et halvt års tid har en flok unge skuespillerspirer haft deres gang på teateret som deltagere i Bornholms Teaters Talentlinje. Under ledelse af skuespiller og dramalærer Christine Albrechtslund har de været en del af et pilot-projekt, hvor de skulle prøve forskellige aspekter af skuespiller-faget af. De er nu nået til klimaks for forløbet og vil rigtig gerne vise lidt af alt det, de har lært. Det sker ved en afslutningsforestilling, der spiller fire gange  lørdag den 23. og søndag den 24. februar kl. 17 og kl. 19.30, begge dage på Rønne Theater.
Forestillingen hedder 'UDGANG' og er en collage af menneskeskæbner, der afventer deres videre udgang i livet. Teksterne er fulde af humor og er skrevet af nogle af landets unge dramatikere, blandt andet Line Mørkeby og Alexandra Moltke.
Der vil være plads til ca. 35 tilskuere per forestilling, og billetterne er gratis. Adgang kræver dog pladsbestilling hos billetsalget på Rønne Theater på tlf. 5695 0732 på hverdage mellem kl. 15 og 17. Mød op og vær med til at give de unge mennesker en go' oplevelse og - hvem ved? - måske en hånd på vejen til en rigtig skuespillerkarriere.

Gavmild gave fra Amatørscenen

I september måned 2018 afholdt Rønne Theaters og Bornholms Teaters bestyrelser en vellykket Temadag, hvor alle blev enige om, at der skal være mere aktivitet på teateret! Og som konsekvens heraf er man nu i gang med at opgradere de forskellige ”spillelokaler” på teateret. Det drejer sig om Gamle Scene, Ny Scene, Loftscenen, Caféscenen, Hjørnesalen og Havescenen, som indrettes således, at der kan afvikles arrangementer uden først at skulle flytte lamper, bænke, stole m.v. fra andre steder i huset.  Intentionen er, at det skal komme alle teaterets mange brugere til gode fremover.
Dette er også tanken med de nye lysdæmpere (foto), som Rønne Theater er blevet begavet med. Ved Bornholmsk Amatørscenes sidste forestilling ’Ses vi i Sømkassan?’ den 30. november fik Rønne Theater overrakt et gavebrev på 25.000 kr., øremærket til nye lysdæmpere, af næstformand for Bornholmsk Amatørscene Ebbe Munch Larsen.
Også på teknikfronten kan det fortælles, at teleslyngen har været i eksperthænder og nu – langt om længe - skulle virke optimalt.
Guidede ture vil på baggrund af en meget succesfuld 2018-sæson, med over 200 gæster, blive genoptaget i 2019 – og måske endda starte tidligere end i 2018. Grupperundvisninger kan fortsat bookes hos Helle Lindblad på 5695 0732.

Prinsessen og Jeppe
på eventyrtur

Det lyder næsten som et eventyr, at 'Prinsesse Leonora' og 'Jeppe' drager sammen afsted ud i det blå ... Men det er skam rigtigt sandt, for verdens største børneteaterfestival, Aprilfestivalen, nærmer sig, og her skal Bornholms Teaters to børneforestillinger medvirke med henblik på at blive solgt til turnélivet. Festivalen finder i år sted i Hjørring Kommune i den første uge af april, og vil vanen tro samle stort set alt hvad der kan kravle og gå indenfor dansk børneteater foruden indkøbere fra skoler og foreninger, internationale gæster m.m. Ud over at sælge forestillinger vil Bornholms Teaters PR-medarbejder, i samarbejde med Bornholms Biblioteker, se så mange som muligt af de godt 160 forestillinger, der bliver præsenteret på festivalen, for at finde frem til ca. 10 stykker, der skal indkøbes til bornholmske skoler og institutioner til næste sæsons børneteaterordning på Bornholm. Se mere info om festivalen HER.
BornholmsTeater
Teaterstræde 2, Rønne, Danmark
Rønne DK-3700
Denmark

Add us to your address book
kim@bornholmsteater.dk
Vi vil selvfølgelig blive kede af det, men her kan du framelde dig nyhedsbrevet hvis det er det, du ønsker.This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BornholmsTeater · Teaterstræde 2, Rønne, Danmark · Rønne DK-3700 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp