Nieuwsbrief van huisartsenpraktijk De Huisdokter.
Het is al weer een aantal maanden geleden, maar hier is hij dan: de nieuwsbrief van uw praktijk: De Huisdokter. Telkens proberen we weer nieuwe inzichten, ontwikkelingen en veranderingen op deze manier bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Veel leesplezier en is er een onderwerp dat u graag behandeld zou willen zien in een volgende editie, laat het ons dan weten.
 

Overgewicht en wat nu?


De kans dat zwaarlijvige mensen een normaal lichaamsgewicht bereiken is zeer laag. Hoe meer overgewicht een persoon heeft, des te lager die kans is. Dat is het resultaat van een onderzoek dat uitgevoerd werd door Britse onderzoekers. Het team van het University College London analyseerde elektronische gezondheidsgegevens van 76.704 zwaarlijvige mannen en 99.791 zwaarlijvige vrouwen. De jaarlijkse kans van zwaarlijvige mensen om een normaal lichaamsgewicht te bereiken was erg klein. Slechts één op de 124 vrouwen en één op de 210 mannen slaagde hierin. Hoe hoger het gewicht, hoe lager de kans. De kans om een afname van vijf procent gewichtsdaling per jaar te bereiken was aanzienlijk beter. Dit werd door één op de zeven zwaarlijvige vrouwen en één op de acht zwaarlijvige mannen bereikt.

Gezond eten, voldoende bewegen en tevreden zijn ook met kleine stapjes is dus het devies!
 

Vitamine B12: spuiten of slikken?


Tot 2010 was het advies om een vitamine B12 tekort met injecties te behandelen om normale bloedwaarden te bereiken. Iedereen met een tekort werd dus geadviseerd om iedere 6 weken een prik te komen halen bij de huisarts. Intussen weten we beter. Het dagelijks slikken van een tablet vitamine B12 van 1000 ugr. is afdoende om tekorten weg te werken en om normale waarden te bereiken en handhaven.

Mensen die tot nu nog steeds injecties krijgen kunnen dus zonder probleem overstappen op tabletten. Bovendien leidt het dagelijks slikken van tabletten zelfs (waarschijnlijk) tot stabielere bloedspiegels.
 

De griepprik is weer op komst


De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies om elk jaar de griepprik te halen.

Risicogroepen
De griepprik is bedoeld voor de volgende risicogroepen:
 • iedereen van 60 jaar en ouder
 • mensen met een langdurige hart- of vaatziekte
 • mensen met een langdurige longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD)
 • mensen met diabetes mellitus (suikerziekte)
 • mensen met een nierziekte
 • mensen met weinig weerstand door:
  • een ziekte
  • een medische behandeling (bijvoorbeeld mensen met kanker die een chemokuur krijgen)
  • medicijnen die de weerstand verlagen
Als u in een risicogroep zit, ontvangt u in oktober een uitnodiging voor de griepprik. U krijgt de griepprik dan gratis.
 

Pessarium (ring) aanmeten in de praktijk

bij vrouwen met een verzakking

Veel vrouwen hebben last van een verzakking. Een verzakking kan klachten geven bij het plassen, poepen en/of vrijen. Specifieke voorbeelden van klachten zijn:
 • Moeite met het ophouden van urine, of juist moeite met uitplassen.
 • Zwaar gevoel in de vagina, alsof er iets naar buiten komt, alsof er een bal tussen de benen zit of het gevoel ergens op te zitten.
 • Pijn in de onderbuik, benen of liezen, soms uitstralend naar de rug.
 • Problemen met fietsen of zitten.
De blaas, een deel van de darm en de baarmoeder zitten bij een verzakking niet meer op de goede plaats. Dit komt door zwakke bekkenbodemspieren. Bij weinig klachten kunnen bekkenbodem-oefeningen helpen. Bij uitgebreidere klachten kan een pessarium in de vagina uitkomst bieden. U kunt hiervoor bij ons terecht. Dokter Iris Breurkens heeft zich hierin gespecialiseerd. Bij een eerste afspraak worden de klachten besproken en lichamelijk onderzoek gedaan. Bij een volgend consult wordt gekeken welk pessarium het beste bij u past en wordt deze aangemeten. Bij een juiste maat voelt u het pessarium niet zitten en heeft u er geen last van, ook niet bij het vrijen.

Herkent u zichzelf in bovengenoemde klachten en wilt u kijken wat de mogelijkheden zijn, maak dan een afspraak bij dokter Iris Breurkens.
 

Aandachts- / mindfulnesstraining


Hoe kun je in de drukte van je leven en de drukte in je eigen hoofd, aanwezig blijven met je hart, met innerlijke rust en helderheid?

De Huisdokter biedt in oktober, inmiddels voor de 7e keer, een cursus mindfulness aan. Mindfulnesstraining, of in het Nederlands aandachtstraining, kan gezondheid en welzijn overtuigend bevorderen. Omvangrijk wetenschappelijk onderzoek toont dat ook steeds meer aan. De deelnemers aan de vorige trainingen geven aan dat ze meer rust ervaren, bewuster keuzes maken en milder zijn geworden naar zichzelf en anderen. Mindfulness kan dan ook voor iedereen een verrijking zijn. Het is onder andere behulpzaam bij klachten als vermoeidheid, piekeren, spanning of onrust en bewezen effectief bij depressie en het voorkomen er van. Het biedt je een manier om zelf invloed uit te oefenen op je leven en geeft handvatten voor iedere dag.

De training vindt plaats op 8 opeenvolgende dinsdagen van 17.30 uur tot 19.00 uur en start 7 oktober aanstaande. U kunt uw interesse aangeven via de assistente en zij zorgt dan voor meer informatie.
 

Nieuwe leefstijlcursus van start in het najaar


In het najaar gaan we starten met de 5e groep “Leefstijlcursus in De Huisdokter”. Marian Nillesen heeft met deze cursus de ‘Beste idee - trofee 2015’ voor het meest innovatieve idee uit de regio Nijmegen gewonnen. Deze cursus is bedoeld voor mensen die willen werken aan een gezonde leefstijl waardoor bloeddruk, bloedwaardes en gewicht verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Heeft u overgewicht, of een hart- en vaatziekte, suikerziekte of verhoogd risico hierop en lukt het maar niet om blijvend een verandering in uw leefstijl aan te brengen dan is deze cursus wellicht iets voor u!

We komen 6x bij elkaar om een persoonlijk leefstijlplan te ontwikkelen. Aanbod komen: motivatie, bewustwording, valkuilen, voeding, beweging en plan van aanpak. Daarna komen we gedurende het jaar nog 4x bij elkaar om elkaar te blijven motiveren en terugval te bespreken. Nieuwe inzichten rondom voeding en aandachtstraining zijn onderdeel van deze cursus.

Mensen die deze cursus gevolgd hebben zijn enthousiast en merken dat er daadwerkelijk een verandering plaats vindt. De meeste deelnemers leven meer bewust en gezonder en verliezen een aantal kilo lichaamsgewicht. Bloeddruk en bloedwaardes waren na deze cursus verbeterd.

Voor meer informatie en aanmelden vóór 10 oktober mail marian@dehuisdokter.nl.

Wanneer u klachten heeft of vragen over uw gezondheid, zoekt u waarschijnlijk ook informatie op internet. Wij vinden het belangrijk dat u op internet betrouwbare informatie krijgt, zonder reclames of andere belangenverstrengeling. Daarom vragen wij uw aandacht voor de door huisartsen opgerichte website thuisarts.nl. Zodat u vóór, tijdens en na uw bezoek aan de huisarts goede informatie kunt vinden. 

Thuisarts.nl geeft antwoord op vragen over ziektes en gezondheid. U vindt er betrouwbare informatie in begrijpelijke taal. Huisartsen gebruiken de website om uitleg te geven aan hun patiënten. Nog geen 1,5 jaar na de lancering zijn er al 20 miljoen pagina's op thuisarts.nl bezocht. Neem er ook eens een kijkje!
 

Uitnodiging Mini-Symposium: Actief met Gezondheid in Wijchen


In het begin van 2016 organiseert Wijchen Gezond een symposium rond het thema: actief werken aan gezondheid in de gemeente Wijchen. De huisartsen van “De Huisdokter” zijn enthousiaste ondersteuners van dit initiatief.

Tijdens het inspirerende programma wordt u middels lezingen, workshops en informatieve stands informatie aangeboden op het gebied van bewustzijns- en gedragsverandering. Wij als Wijchen gezond hebben hiervoor als belangrijkste pijlers: Passie, Voeding, Beweging en Sociale Verbinding gekozen.
De aftrap voor dit symposium wordt gedaan door de arts William Cortvriendt. Hij is de schrijver van het boek “Hoe word je 100?”. In begrijpelijke en alledaagse taal vertelt hij onderbouwd door boeiende wetenschappelijke feiten hoe we door leefstijlverandering de kans op een lang, gezond en gelukkig leven aanmerkelijk kunnen vergroten.
We houden u op de hoogte.
 

Nieuwbouw!


In het komende jaar gaan we samen met de apothekers van Apotheek van Poppel en Wijchen Zuid en met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis op het terrein op de Buizerdstraat een nieuw centrum bouwen. Onze praktijk wordt daarin gehuisvest, alsmede apotheek van Poppel en een diagnostisch centrum van het Canisius Ziekenhuis, waar onder andere röntgenfoto’s en echo’s gemaakt kunnen worden. We streven hiermee na om de zorg toegankelijker te maken en dicht bij de mensen te laten plaatsvinden. Daarnaast willen we intensiever gaan samenwerken met apotheek en ziekenhuis. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat specialisten uit Nijmegen ook in Wijchen spreekuur komen doen.
 

Mededeling van de Wijchense apotheken


Als u herhaalrecepten aanvraagt, kunt u deze twee werkdagen na de aanvraag gaan ophalen bij uw apotheek. Dit was eerder altijd één werkdag.
Eerdere nieuwsbrieven kunt u hier teruglezen.
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Adresgegevens:
De Huisdokter
Buizerdstraat 101
Wijchen, Gelderland 6601 AT
Netherlands

Add us to your address book


© 2015 De Huisdokter, Alle rechten voorbehouden.

afmelden voor nieuwsbrief