Nieuwsbrief van huisartsenpraktijk De Huisdokter.
 

Groot succes thema-avond nierziekten


Hoe houdt u uw nieren gezond en wat kunt u doen ter preventie van nierschade? Dit was op 20 maart jl. het thema van een informatieavond voor patiënten en familieleden bij huisartsenpraktijk De Huisdokter in Wijchen. Nefroloog Marc ten Dam en verpleegkundig specialist Miranda Boom spraken hier voor ongeveer 70 aanwezigen op uitnodiging van huisarts Joop de Vette en praktijkondersteuner Marian Nillesen.

Op interactieve wijze kregen de aanwezigen informatie over nierziekten en over het voorkomen van achteruitgang van de nierfunctie door leefstijlaanpassingen. Het enthousiasme was groot afgaande op de reacties via e-mail: ‘De avond was leerzaam, alles rondom de nieren op een rijtje, goed initiatief’ en ‘Ik zou een volgende infoavond met een dergelijk orgaan-thema zeker willen bezoeken’.

Afhankelijk van de belangstelling komt er een vervolg in de vorm van een leefstijlcursus. Ook wordt nagedacht over de organisatie van soortgelijke avonden over ander aandoeningen. Het lijkt in elk geval een succesvol concept om de samenwerking tussen huisarts en specialist te versterken en te komen tot een gemeenschappelijke zorg aan onze patiënten.
 

PSA controle: goed of fout?


Heel vaak krijgen wij de vraag: “Wil je ook mijn PSA prikken?”. Bij veel mensen bestaat het idee dat het PSA een goede maat is voor het aantonen of uitsluiten van prostaatkanker en dit is toch maar zeer de vraag. De ontdekker van het eiwit PSA Richard Ablin schreef hierover een boek “The great prostate hoax” dat u waarschijnlijk zal verbazen. Wanneer u overweegt om uw PSA te laten bepalen, kan het zinvol zijn eerst het artikel te lezen dat recent in de Volkskrant stond. U kunt hiervoor uiteraard ook uw huisarts raadplegen.
In de vorige nieuwsbrief hebben we u attent gemaakt op het grootse initiatief “Wijchen Gezond”, waarvan De Huisdokter mede-initiatiefnemer is. Het is de intentie van de initiatiefgroep om in 2018 de gezondste gemeente te zijn. Om dit te bewerkstelligen hebben we een aantal pijlers opgezet, die essentieel zijn voor gezondheid, te weten:
  1. Voeding
  2. Beweging
  3. Passie
  4. Verbinding
Op de site www.wijchengezond.nl vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden als vrijwilliger. Eén van de activiteiten is een maandelijkse inspiratiebijeenkomst op de derde zaterdag van iedere maand in het Kompas naast onze huisartsenpraktijk. Tijdens het programma dat om half tien begint ontmoet u Wijchenaren die dit initiatief een warm hart toedragen, samen hierover van gedachten wisselen en een wandeling maken. De eerstvolgende bijeenkomst is zaterdag 21 juni. U kunt daarbij zijn!
 

Allergie en het vroege voorjaar


Door het vroege voorjaar treden allergische klachten eerder op dan in andere jaren. De berk veroorzaakt al vanaf maart klachten voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Ook het gras staat al prachtig in bloei. Wist u dat mensen met een berkenpollen allergie vaak ook allergisch zijn voor appel? Kijk bijvoorbeeld eens op de vertrouwde website van thuisarts.nl of op hooikoorts.tv.
 

U dacht dat u genoeg groente at? Mooi niet!


Dacht je goed te doen door dagelijks een stronkje broccoli te eten? Helaas. Uit Brits onderzoek blijkt dat de Nederlandse norm van 2 ons groente en twee stuks fruit veel te weinig is.
Groente, groente, groente en wat fruit. Dat moet de dagelijkse mantra in alle Nederlandse huishoudens worden, want wat blijkt? Mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit eten, hebben 42 procent minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groen eten. Het Brits onderzoek is van goede kwaliteit omdat aan deze uitgebreide studie een doorsnee van de bevolking 8 jaar lang heeft meegedaan. Een serieus onderzoek dus, waar volgens Nederlandse experts absoluut veel waarde aan moet worden gehecht.
 

Psychologische hulp in de huisartsenpraktijk!


In onze praktijk werkt Wil Peters nu ruim een jaar als POH GGZ. Zij heeft een uitgebreide ervaring als psychologisch hulpverlener en is voor ons een echte versterking. In de dagelijkse praktijk komt het vaak voor dat mensen behoefte hebben aan psychologische ondersteuning. Soms is het nodig dat je je verhaal kwijt kunt. Op andere momenten zie je door de bomen het bos niet meer of heb je behoefte aan begeleiding bij het verlies van een dierbare. Wij ervaren het als een enorme aanwinst dat we u daarvoor desgewenst en op heel korte termijn naar een deskundige in de eigen praktijk kunnen verwijzen. Veel mensen hebben al dankbaar gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Deze hulp valt onder de huisartsenzorg en is daarmee onderdeel van uw basispakket waarvoor u niet extra hoeft te betalen.
 

Overgewicht bij kinderen


Overgewicht bij kinderen komt veel voor. Ongeveer 1 op de 7 jongens en 1 op de 6 meisjes heeft overgewicht. Dit aantal neemt elk jaar toe. Overgewicht bij kinderen gaat gepaard met grote gezondheidsrisico’s, zowel lichamelijk (bijv. suikerziekte en hart- en vaatziekten) als psychisch (bijv. weinig zelfvertrouwen). Vandaar dat wij hier aandacht aan geven. Wilt u weten of uw kind overgewicht heeft, ga dan naar www.lekkerbelangrijk.nl, klik op ‘mijn gewicht’ en daarna op ‘bereken mijn BMI’ en vul de gegevens in. U kunt ook altijd een afspraak maken op het spreekuur.
Eerdere nieuwsbrieven kunt u hier teruglezen.
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Adresgegevens:
De Huisdokter
Buizerdstraat 101
Wijchen, Gelderland 6601 AT
Netherlands

Add us to your address book


© 2014 De Huisdokter, Alle rechten voorbehouden.

afmelden voor nieuwsbrief