Nieuwsbrief van huisartsenpraktijk De Huisdokter.

POH-GGZ


De POH-GGZ is een nieuwe functie in de huisartsenpraktijk. Het staat voor "praktijkondersteuner huisartsenzorg - GGZ". Per april is mevrouw Wil Peters in onze praktijk haar werkzaamheden gestart als POH-GGZ. Zij heeft uitgebreide ervaring door haar eerdere werkzaamheden bij de GGZ en het Riagg.
Bij een vermoeden van psychische problemen (bijvoorbeeld een depressie, trauma, angst of rouwproblemen) kan de huisarts u naar haar verwijzen. Tijdens een kennismakingsgesprek worden de problemen geanalyseerd. Daarna geeft zij advies over de behandeling die het beste bij u past. Deze kan bestaan uit een aantal gesprekken bij haar zelf of een verwijzing naar psycholoog, psychiater of maatschappelijk werker. Deze gesprekken en behandelingen worden volledig vergoed door de zorgverzekering.

Spreekuur Preventie Hart- en Vaatziekte


Mensen met een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en/of al eerder doorgemaakt hartinfarct krijgen rondom hun geboortemaand een uitnodiging van onze praktijkondersteuners (Marian en Kim) om op het spreekuur “Preventie hart- en vaatziekten” te komen.
Doel van dit spreekuur is om de gezondheidstoestand in kaart te brengen, de risicofactoren op te sporen, meer bewust te worden van gezond gedrag en gezonde gewoontes, en samen te zoeken naar manieren om uw risicofactoren te veranderen. Meestal is bloed en urine onderzoek nodig (voor o.a. bepaling van glucose, cholesterol en nierfunctie) en kan het nodig zijn dat er een hartfilmpje wordt gemaakt.

Nieuw: Medicijn Check


De Huisdokter en apotheek Van Poppel hebben een nieuwe service: de Medicijn Check. Dit is een soort APK voor uw medicijngebruik. Apotheker Bas van de Steeg houdt elke maandagochtend spreekuur in onze praktijk. Daar bespreekt hij al uw ervaringen met uw medicijnen.

Voor wie?
Als u ouder bent dan 50 jaar, meer dan 5 vaste medicijnen gebruikt en cliënt bent bij apotheek Van Poppel, kunt u zelf een afspraak maken. Het kan ook zijn dat wij u uitnodigen voor het spreekuur.

Waarom?
Uit een onderzoek door Plus Magazine bleek onlangs nog dat bij 30% van de 50-plussers die hun geneesmiddelen lieten controleren er iets niet in orde was!

Wat gebeurt er na het spreekuur?
Na afloop van het gesprek bespreekt de apotheker eventuele problemen met uw huisarts. Misschien kan er een medicijn gestopt worden, of moet een dosering worden aangepast. Of misschien moet er juist een medicijn bij of moet uw bloed nog eens gecontroleerd worden.

Geïnteresseerd?
Maak dan een afspraak bij de doktersassistente.

Elektronisch Patiënten Dossier


In onze eerdere nieuwsbrief hebben wij u verzocht om ons toestemming te geven om uw medische gegevens te mogen uitwisselen met andere hulpverleners, zoals de huisartsenpost. Omdat wij zelf als huisartsen ook regelmatig op de huisartsenpost dienst doen, weten wij uit ervaring hoe prettig en veilig het werkt als je inzage hebt in de relevante medische informatie van patiënten die we daar zien. Velen van u (ruim 1700!) hebben daar inmiddels gevolg aan gegeven. Degenen die dat nog niet gedaan hebben willen wij nogmaals dringend in overweging geven om dit wel te doen. Voor verdere uitgebreide informatie verwijzen wij u naar onze website.

Inloop- en avondspreekuur


Eerder hebben wij laten weten om een inloop- en avondspreekuur in te willen gaan stellen. Omdat de beschikbaarheid van de huisartsen overdag dan niet goed genoeg blijkt te zijn, kunnen we helaas deze plannen op dit moment nog niet ten uitvoer brengen.

Op weg naar de gezondste gemeente van Nederland


Samen met andere huisartsen, apothekers en de Zorggroep Zuid-Gelderland hebben de huisartsen van De Huisdokter de handen ineen geslagen. In de Wegwijs hebt u mogelijk al gelezen over dit initiatief. Steeds meer wordt duidelijk dat de meeste gezondheidswinst te halen is uit leefstijlverandering. Dit houdt mensen langer gezond, mobiel en gelukkiger! We hebben de afgelopen maanden een aantal presentaties verzorgd voor gemeente, voor burgers en voor mensen werkzaam in de gezondheidszorg. De opkomst tijdens de presentaties was overweldigend en het enthousiasme groot. Samen met vrijwilligers en professionals gaan we nu verder met onze ambitie om van Wijchen de gezondste gemeente te maken. Wilt u meedoen, mail dan naar wijchengezond@gmail.com.

Zelf aan de slag bij De Huisdokter


Leefstijlcursus
Met veel enthousiasme en succes zijn we in maart begonnen met een leefstijlcursus voor mensen met diabetes, hart- en vaatziekten of een verhoogd risico daarop en/of overgewicht. Het versterken en duidelijk worden van de eigen motivatie voor een gezonde leefstijl en het bewust bezig zijn geeft al duidelijk richting. In september willen we een nieuwe cursus starten. In de volgende nieuwsbrief (zomer) zal hierover meer informatie verschijnen.

Aandachtstraining voor senioren
In maart is een groep van 8 personen begonnen met een aandachtstraining/mindfulness voor senioren. Inmiddels is deze training afgelopen en komt deze groep nog maandelijks bij elkaar. Positieve ervaringen zijn dat men minder gespannen is, minder piekergedachten heeft, de pijnbeleving anders wordt en meer positieve aspecten van het leven ervaart.
In september willen we een nieuwe training gaan starten. In de volgende nieuwsbrief meer hierover.

Tot slot


Leestip: De Voedselzandloper, door Kris Verburgh: een boek over alle hedendaagse kennis over gezonde voeding, gebundeld in een gemakkelijk leesbaar boek. De schijf van vijf is al lang niet meer de norm! Klik hier voor meer informatie.
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Adresgegevens:
De Huisdokter
Buizerdstraat 101
Wijchen, Gelderland 6601 AT
Netherlands

Add us to your address book


© 2013 De Huisdokter, Alle rechten voorbehouden.

afmelden voor nieuwsbrief