Nieuwsbrief van huisartsenpraktijk De Huisdokter.

Blaasontsteking bij vrouwen, niet altijd een kuur nodig


Een blaasontsteking is een hinderlijke aandoening waar jaarlijks veel mensen mee te maken krijgen. Klachten die passen bij een blaasontsteking zijn: pijn of een branderig gevoel bij het plassen en vaak plassen. Wij kunnen aan de hand van urineonderzoek zien of u inderdaad een blaasontsteking heeft. Vaak wordt er dan een antibioticakuur gegeven. Bent u echter een gezonde vrouw en heeft u geen koorts of pijn in de rug, dan kan de blaasontsteking ook vanzelf overgaan door veel te drinken. Het risico dat de bacterie omhoog gaat naar de nieren is erg klein. Ook is de duur van de klachten vaak niet langer dan wanneer u wel met antibiotica wordt behandeld. Het voordeel is dan dat u ook geen bijwerkingen kunt krijgen en dat er minder resistentie tegen bacteriën ontstaat. Mochten de klachten op deze manier na een paar dagen niet verbeteren, dan wordt alsnog een kuur voorgeschreven. Mannen, kinderen en zwangere vrouwen dienen wel altijd met antibiotica behandeld te worden. Meer informatie: klik hier.

Aandachtstraining voor senioren


In het najaar starten we met een 2e groep "Aandachtstraining" (mindfulness) speciaal bedoeld voor senioren.
Herkent u dat lichamelijk klachten, negatieve gedachten en/of gevoelens steeds meer op de voorgrond staan bij het ouder worden?
Wilt u werken aan in “Aandacht zijn” en in het NU -zijn door middel van oefeningen in een groep?
Dan is deze training wellicht iets voor u.

Enkele uitspraken van deelnemers die in het voorjaar de training hebben gevolgd:

“De pijn is niet weg; maar de beleving en hoe ik er mee omga is anders geworden. Door de oefeningen beheerst de pijn minder mijn leven”.

“Ik ben rustiger geworden en kan meer genieten van het leven”.

 
Voor meer informatie en aanmelding klik hier.

POH-GGZ


In de vorige nieuwsbrief werd de POH-GGZ geïntroduceerd. Inmiddels heeft mevr. Wil Peters al vijf maanden bij ons in de praktijk gewerkt, naar grote tevredenheid van de patiënten die ze gezien en begeleid heeft. Bij een vermoeden van psychische problemen (bijvoorbeeld een depressie, trauma, angst of rouwproblemen) kan de huisarts u naar haar verwijzen. Tijdens een kennismakingsgesprek worden de problemen geanalyseerd. Daarna geeft zij advies over de behandeling die het beste bij u past. Deze kan bestaan uit een aantal gesprekken bij haar zelf of een verwijzing naar psycholoog, psychiater of maatschappelijk werker. Deze gesprekken en behandelingen worden volledig vergoed door de zorgverzekering.

Spreekuur Preventie Hart- en Vaatziekte


Mensen met een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en/of al eerder doorgemaakt hartinfarct krijgen rondom hun geboortemaand een uitnodiging van onze praktijkondersteuners (Marian en Kim) om op het spreekuur “Preventie hart- en vaatziekten” te komen.
Doel van dit spreekuur is om de gezondheidstoestand in kaart te brengen, de risicofactoren op te sporen, meer bewust te worden van gezond gedrag en gezonde gewoontes en samen te zoeken naar manieren om uw risicofactoren te veranderen.

Gehoortest


Slechthorendheid komt in de totale bevolking bij ongeveer 3% van de mensen voor. Op oudere leeftijd ligt dit percentage nog hoger: 11% in de leeftijdsgroep van 65 tot 74 jaar en 24% bij mensen van 75 jaar en ouder. Tegenwoordig is er veel mogelijk om het ongemak van slecht horen te bestrijden. Twijfelt u aan uw gehoor dan kunt u een afspraak bij ons maken voor een gehoortest.

Leefstijlcursus


Hebt u een verhoogd risico op hart- vaatziekte, suikerziekte, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of overgewicht en bent u bereidt om aan uw leefstijl te werken zodat u langer en gezonder kunt leven… Kom dan naar de leefstijlcursus in De Huisdokter.
In deze cursus, die in het najaar van start gaat, gaan we ontdekken wat de kracht van motivatie doet, waar de obstakels liggen en vooral te richten op wat wel werkt.

Enkele uitspraken van deelnemers die in maart 2013 van start zijn gegaan:

“De cursus ondersteunt mijn doel om aanzienlijk gewicht te verliezen en de manier waarop we samen bezig zijn stimuleert om dat serieus aan te pakken.” (al 10 kg afgevallen)....

“Het heeft mij weer in mij zelf gezet..meer energie..bewustwording.. gezond leven ..gewichtsverlies ..contacten ..het samen gaan in de groep.. Een leven wat weer leeft!”

Meld u snel aan want vol is vol. Meer informatie en het aanmeldformulier vindt u hier.
Wanneer u klachten heeft of vragen over uw gezondheid, zoekt u waarschijnlijk ook informatie op internet. Wij vinden het belangrijk dat u op internet betrouwbare informatie krijgt, zonder reclames of andere belangenverstrengeling. Daarom vragen wij uw aandacht voor de door huisartsen opgerichte website thuisarts.nl. Zodat u vóór, tijdens en na uw bezoek aan de huisarts goede informatie kunt vinden.
Thuisarts.nl geeft antwoord op vragen over ziektes en gezondheid. U vindt er betrouwbare informatie in begrijpelijke taal. Huisartsen gebruiken de website om uitleg te geven aan hun patiënten. Nog geen 1,5 jaar na de lancering zijn er al 20 miljoen pagina's op thuisarts.nl bezocht.
Neem ook eens een kijkje!
Eerdere nieuwsbrieven kunt u hier teruglezen.
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Adresgegevens:
De Huisdokter
Buizerdstraat 101
Wijchen, Gelderland 6601 AT
Netherlands

Add us to your address book


© 2013 De Huisdokter, Alle rechten voorbehouden.

afmelden voor nieuwsbrief