Nieuwsbrief van huisartsenpraktijk De Huisdokter.
 

Griepprik


De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen. Wanneer u tot een risicogroep behoort, hebt u van ons een uitnodiging ontvangen.

Risicogroepen
De griepprik is bedoeld voor de volgende risicogroepen:
 • iedereen van 60 jaar en ouder
 • mensen met een langdurige hart- of vaatziekte
 • mensen met een langdurige longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD)
 • mensen met diabetes mellitus (suikerziekte)
 • mensen met een nierziekte
 • mensen met weinig weerstand door:
  • een ziekte
  • een medische behandeling (bijvoorbeeld mensen met kanker die een chemokuur krijgen)
  • medicijnen die de weerstand verlagen
Hebt u geen uitnodiging ontvangen en meent u toch tot een van bovenstaande groepen te behoren, dan kunt contact opnemen met de praktijkassistente.
 

Uitwisseling medische gegevens


Omdat wij zelf als huisartsen regelmatig op de huisartsenpost dienst doen, weten wij uit ervaring hoe prettig en veilig het werkt als je inzage hebt in de relevante medische informatie van patiënten die we daar zien. Een ziekte, blessure of ongeval komt altijd onverwacht. U kunt daardoor zomaar terechtkomen in de spreekkamer bij een onbekende arts van de huisartsenpost. Dan is het goed als deze snel en gemakkelijk uw belangrijkste medische gegevens kan inzien. Hij/zij kan bijvoorbeeld zien welke medicijnen u gebruikt of waarvoor u allergisch bent. Zo krijgt u direct de juiste zorg. Daarom willen wij graag uw medische gegevens kunnen delen met huisartsenpost Nijmegen.

Alleen na uw toestemming
Het LSP, een zeer goed beveiligd netwerk, zorgt voor snelle en juiste uitwisseling van de informatie. De verantwoordelijkheid voor dit netwerk is in handen van de Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie (VZVZ). Op haar website vindt u alle relevante informatie over gegevensuitwisseling. Wij stellen uw medische gegevens alleen via het LSP beschikbaar als u ons toestemming geeft. Het betreft dus nadrukkelijk ALLEEN uitwisseling van uw medische gegevens met huisartsenpost Nijmegen. Velen van u hebben dit inmiddels gedaan. U nog niet en vindt u het ook belangrijk om op de huisartsenpost zo goed mogelijk geholpen te worden? Vul dan alsnog het toestemmingsformulier en lever het bij ons in of geef uw goedkeuring mondeling door bij de assistente.
 

Aandacht/mindfulnesstraining


Hoe kun je in de drukte van je leven en de drukte in je eigen hoofd, aanwezig blijven met je hart, met innerlijke rust en helderheid?

De Huisdokter biedt in oktober, inmiddels voor de 4e keer, opnieuw een cursus mindfulness aan. Mindfulnesstraining of, in het Nederlands, aandachtstraining kan gezondheid en welzijn overtuigend bevorderen. Omvangrijk wetenschappelijk onderzoek toont dat ook steeds meer aan. De deelnemers aan de vorige trainingen geven aan dat ze meer rust ervaren, bewuster keuzes maken en milder zijn geworden naar zichzelf en anderen. Mindfulness kan dan ook voor iedereen een verrijking zijn. Het is o.a. behulpzaam bij klachten als vermoeidheid, piekeren, spanning of onrust en bewezen effectief bij depressie en het voorkomen er van. Het biedt je een manier om zelf invloed uit te oefenen op je leven en geeft handvatten voor iedere dag.
Hebt u belangstelling voor een volgende training, bespreek het dan eens met een van de praktijkmedewerkers.
 

Uitnodiging Wijchen Gezond Café


Op zaterdag 18 oktober 2014 organiseert Wijchen Gezond voor de 10e keer een wandeling en een interactieve lezing. Dit keer kunt u kennis maken met twee initiatieven op het thema van deze zaterdag: ‘Verbinding in de buurt’. Om 9:30 uur wordt de samenkomst geopend met een welkomstwoord en een introductie door Patricia Bender op het thema:
 
Verbinding: hoe zou jij een verbindende schakel kunnen zijn in jouw straat/buurt/Wijchen?
 
Plaats: Ontmoetingscentrum 'Het Kompas' aan de Passedwarsstraat 69B in Wijchen Noord.

Onder het genot van een kop koffie of een kop thee volgen twee inspirerende presentaties. Eric Hendriks vertelt over Mijnbuurtje.nl en Boris Huberts vertelt over Eerlijke Jongeren Voor Ouderen. Er is volop de gelegenheid om vragen te stellen.
Na de presentaties wordt de deelnemers gespreksstof aangereikt voor tijdens de wandeling, die aansluitend zal starten. Een mooie wandeling door Wijchen wordt dit keer verzorgd Will en Gerrie Coenen. Na ongeveer een uur in de buitenlucht, waarin u de mogelijkheid heeft om aan de hand van het thema met elkaar in verbinding te komen, eindigt de wandeling weer bij Het Kompas.
Wijchen Gezond is een initiatief van bewoners en professionals in en uit Wijchen die met elkaar de uitdaging aangaan om van Wijchen in 2018 de gezondste gemeente van Nederland te maken. Voor meer informatie: www.wijchengezond.nl. De Huisdokter draagt Wijchen Gezond een warm hart toe.
 

Aspartaam; kunnen light-producten je zwaar, ziek én dik maken?


Veel mensen kiezen ervoor om light-producten te nemen met het idee dat ze veel gezonder zijn. Het is echter lang niet zeker dat deze light-producten gezonder zijn dan de echte suikers.
Wat betekent “light”? De meeste mensen denken dat light-producten minder dan de helft van zowel suiker, vet, calorieën als zout bevatten. Dat klopt echter niet! Een product mag 'light' heten, wanneer het of 30% minder suiker bevat, of 30% minder vet of 30% minder calorieën. Zo kan een product wel minder suiker bevatten, maar tegelijkertijd een hoger vetgehalte bezitten dan een vergelijkbaar product. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van light-chips. Deze chips bevat dan wel 30% minder vet, maar het aantal calorieën is gelijk gebleven. Het lijkt dus wel gezonder, maar is het uiteindelijk niet. Van chemische zoetstoffen is bekend dat ze je hongergevoel nauwelijks beïnvloeden. Je houdt honger en eet daardoor vaak meer. Het is dan ook af te raden suiker te vervangen door chemische zoetstoffen. Neem van beiden zo min mogelijk en drink vooral water en thee.
 

Nieuwe leefstijlcursus van start in het najaar


In november gaan we starten met de 4e groep “Leefstijlcursus” bij De Huisdokter. Deze cursus is bedoeld voor mensen die willen werken aan een gezonde leefstijl waardoor  bloeddruk, bloedwaardes en gewicht verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Hebt u overgewicht, een hart– en vaatziekte, suikerziekte of verhoogd risico hierop en lukt het maar niet om blijvend een verandering in uw leefstijl aan te brengen dan is deze cursus wellicht iets voor u!
We komen 6 x bij elkaar (2-wekelijks) om een persoonlijk leefstijlplan te ontwikkelen. Aan bod komen: motivatie, bewustwording, valkuilen, voeding, beweging en plan van aanpak. Daarna komen we gedurende het jaar nog 4x bij elkaar om elkaar te blijven motiveren en terugval te bespreken. Nieuwe inzichten rondom voeding en aandachtstraining zijn onderdeel van deze cursus.
Mensen die deze cursus gevolgd hebben zijn enthousiast en merken dat er daadwerkelijk een verandering plaats vindt. De meeste deelnemers leven meer bewust en gezonder en verliezen een aantal kilo’s lichaamsgewicht. Bloeddruk en bloedwaardes waren na deze cursus ook verbeterd.
Meld u snel aan, want vol is vol. Klik hier voor het inschrijfformulier.

Wanneer u klachten heeft of vragen over uw gezondheid, zoekt u waarschijnlijk ook informatie op internet. Wij vinden het belangrijk dat u op internet betrouwbare informatie krijgt, zonder reclames of andere belangenverstrengeling. Daarom vragen wij uw aandacht voor de door huisartsen opgerichte website thuisarts.nl. Zodat u vóór, tijdens en na uw bezoek aan de huisarts goede informatie kunt vinden. Thuisarts.nl geeft antwoord op vragen over ziektes en gezondheid. U vindt er betrouwbare informatie in begrijpelijke taal. Huisartsen gebruiken de website om uitleg te geven aan hun patiënten. Nog geen 1,5 jaar na de lancering zijn er al 20 miljoen pagina's op thuisarts.nl bezocht. Neem er ook eens een kijkje!
Eerdere nieuwsbrieven kunt u hier teruglezen.
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Adresgegevens:
De Huisdokter
Buizerdstraat 101
Wijchen, Gelderland 6601 AT
Netherlands

Add us to your address book


© 2014 De Huisdokter, Alle rechten voorbehouden.

afmelden voor nieuwsbrief