Copy
Volop inspirerende, leerzame en actieve tips voor in en om je huis!
nudge_update-01-original.png
Beste <<Voornaam>>,

Samen aan de slag om verandering te realiseren, we zien het ook in de voedsel- en landbouwtransitie. Consumenten en boeren ontmoeten elkaar, en andere maatschappelijke organisaties zorgen voor versterking. De beweging waar we ons bij Nudge al 10 jaar sterk voor maken. De matrassenrecycling laat zien hoe hard het kan gaan als grote spelers écht stappen zetten. In deze Update weer volop tips en inspiratie. Hou vol, blijf gezond en zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Doe jij al mee met een lokale voedselgemeenschap? 

Lokale voedselgemeenschappen zijn populair. Ruim 480 voedselgemeenschappen voorzien naar schatting 150.000 Nederlanders van vers voedsel. Maar de impact is groter, blijkt uit het onderzoek 'Niet makkelijker, wel leuker'. Het zorgt voor meer gezamenlijkheid en heeft tal van voordelen voor consumenten en boeren. Je hebt ze in vele varianten van samen inkopen en/of samen verbouwen. Je leest er meer over in ons project Koop samen je eten in een voedselcoöperatie.

Op 27 januari lanceert een coalitie van partijen Aardpeer: samen voor grond. Met Aardpeer slaan boeren, burgers en maatschappelijke organisaties de handen ineen om de transitie naar een sociale en natuurvriendelijke landbouw en voedselketen te versnellen. Via obligatieleningen willen ze grond veilig stellen voor natuurvriendelijke boeren.


Recycle jij ook ál je textiel?

Goed recycle-nieuws: Nederland is koploper in matrasrecycling. En dat is niet zomaar iets, want elk jaar worden in ons land ongeveer 1,6-1,8 miljoen matrassen afgedankt. Dat is een stapel van ongeveer duizend Eiffeltorens op elkaar. Twee jaar geleden werd tweederde van al die matrassen nog verbrand. Maar inmiddels wordt driekwart gerecycled, tot bijvoorbeeld judomatten, isolatiemateriaal en ondertapijt.

Wist je dat je met hergebruik van textiel 10x zoveel CO2-uitstoot bespaart als met glas dat je in de glasbak gooit? Terwijl de industrie staat te springen om textielvezels als nieuwe grondstof. Dus: lever al je oude textiel in!

Power to the Crowd

Mooi: de pasta van VeggiHap is gemaakt met meer dan 50% circulaire groente. In hun webshop krijg je 10% korting met de code Nudge&VeggiHap.
De nieuwe kookapp LOV meals maakt duurzaam eten makkelijk. Ze zoeken nudgers die hem willen proberen. Laat ze weten wat je ervan vindt!
Koop je boeken lokaal óf bij YouBeDo! Zij doneren tot 12% van je aankoop aan een goed doel dat jij kiest (en jij betaalt niks extra en hebt dezelfde levertijd).

Inspiratie

Fijne lockdown-activiteit: vogels tellen in je tuin of op je balkon. Dit weekend is weer de Nationale Tuinvogel-telling. Doe je ook mee?
In deze inspirerende podcast gaan Jelle Derckx en Saskia Mulder op zoek naar het groene hart van hun (on)bekende gasten. 
Stof tot nadenken: 'wereldboekhouder' Harald Sverdrup heeft zicht op wat ons nog rest aan grondstoffen, al dan niet herbruikbaar.

Agenda

 
27 jan Lancering Aardpeer: samen voor grond (online)
28 jan Basiscursus Opzetten van een wooncoöperatie (online)
29-31 jan Nationale Tuinvogeltelling
2 feb NL Kiest: Burgerberaad voor het klimaat - Hoe kunnen burgers politici helpen om serieus klimaatbeleid te maken? (online)
5 feb Warme Truiendag: zet de verwarming een graadje lager
9 feb Voedselvisie: terug naar de roots - Hoe ziet een regeneratief en gezond voedselsysteem in 2050 eruit? (online)
   

En verder

 • We hebben nog een leuke winactie voor je: we mogen het boek Voedselbos van Madelon Oostwoud weggeven. Een inspirerend en informatief boek als je zelf aan de slag wilt met meerjarig eetbaar groen. Compleet met een handige plantengids. Laat ons weten waarom je dit boek graag wilt hebben!
   
 • Heb jij op NPO2 de live special NOS Klimaattop NL gezien? Weerman en polair meteoroloog Peter Kuipers Munneke laat zien hoe het staat met klimaatverandering en de wereldwijde gevolgen. Hoe kunnen we ons wapenen tegen zeespiegelstijging, verzilting, wateroverlast en verdroging? De uitzending sluit aan bij de internationale klimaatadaptatie-top in Den Haag, op 25 en 26 januari.
   
 • VeggiHap, de makers van VeggiPasta, zijn bezig met een crowdfunding. Help jij ze om verder te groeien?
   
 • Ben jij zelf een initiatief gestart? Kun je ondersteuning gebruiken van onze community? Maak dan een project aan op het Nudge-platform!

   
Hartelijke groeten,
Tessa Voncken

tessa@nudge.nl
Baden Powellweg 281
1069 LH Amsterdam
kvk 51351935
nudge_social-button_twitter.png

Twitter

a542f7ff-6e3c-45a0-8870-4d85c7dd2112.png

Instagram

nudge_social-button_facebook.png

Facebook

nudge_social-button_pinterest.png

Pinterest

nudge_social-button_linkedin.png

LinkedIn

nudge_social-button_email.png

Doorsturen

Copyright © 2021 Nudge, Alle rechten voorbehouden.
Via deze maandelijkse Update blijf je op de hoogte van onze projecten en duurzame initiatieven. Je ontvangt de Nudge Update omdat je stip hebt gezet op Nudge.nl. Door je af te melden ontvang je geen maandelijkse mail meer.