Kunststof Magazine, hét platform voor de
kunststofbranche in Nederland en België
Blijf op de hoogte en neem nu een abonnement!
Adverteren in Kunststof Magazine?
 Bekijk hier de mogelijkheden
Nieuwsbrief  |  december 2013 
Beste heer/mevrouw <<Achternaam*>>,

Kunststof Magazine informeert u het hele jaar ­over al het nieuws en ontwikkelingen binnen uw vakgebied. De uitgekiende combinatie van onderwerpen maakt het blad geschikt voor iedereen die betrokken is bij deze sterk innovatieve sector: van be- en verwerkers tot ontwerpers, leveranciers en gebruikers. Of u nu actief bent met spuitgieten, extruderen, compounderen, composietverwerking, matrijsbouw, ontwerper bent of wellicht apparatuur of grondstoffen levert: Kunststof Magazine helpt u verder!
In dit nummer: 
  • K 2013: ‘Enerverend, internationaal en innovatief’
  • Bedrijfsreportage
  • Trends grondstoffen
  • Circulaire economie: een onvermijdelijke verandering
  • Materials 2014
  • Jaaroverzicht 2013
Bekijk de gehele inhoud

FME-CWM Conjunctuurenquête najaar 2013

Technologische industrie verwacht broos herstel

Ondernemers uit de technologische industrie verwachten dat het tot medio 2014 duurt voordat er in Nederland weer sprake is van economische groei. Waar sprake is van groei, komt deze vooral uit de export. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: ‘Export is nog steeds de reddingsboei voor de economie. Er is zicht op economisch herstel, maar dat herstel is broos. Consistent langjarig industriebeleid is daarom cruciaal.’

Lees het volledige artikel

Nieuws

ESEF 2014 toont kracht van Nederlandse maakindustrie

Innoveren en samenwerken: met dit recept kan de Nederlandse toeleveringsindustrie haar internationale positie verder versterken. Op de vakbeurs ESEF 2014, van 11 t/m 14 maart in Jaarbeurs Utrecht, tonen exposanten hoe ze dit doen. Bijvoorbeeld op het vlak van productontwikkeling en engineering, maar ook keteninnovatie. Ruim 500 toeleverbedrijven presenteren zich met nieuwe materialen, componenten en specialismen op het gebied van design en engineering, metaal, kunststof, mechatronica, elektronica, systemen en modules.

Tijdens ESEF 2014 worden diverse inhoudelijke activiteiten en seminars georganiseerd. In een uitgebreid inhoudelijk programma staan binnen het thema `innoveren en samenwerken` actuele trends op het gebied van productinnovatie, design en nieuwe materialen en technieken centraal. Zo is er extra aandacht voor high tech, precisie, additive manufacturing (3D-printen) en ontwikkelingen op het gebied van kunststoffen en composieten. Op de eerste beursdag is de uitreiking van de ESEF Awards en de Made in Holland Award.

Gelijktijdig met ESEF vindt Techni-Show plaats, veruit de grootste en belangrijkste vakbeurs van de Benelux op het gebied van industriële productietechnieken, verwerking en bewerking van metalen, toebehoren en hulpmiddelen. Met uw toegangsbadge voor ESEF heeft u tevens gratis toegang tot de Techni-Show en vice versa.
Kijk hier voor meer informatie en inschrijving

DuPont bereikt meeste duurzaamheidsdoelstellingen eerder dan gepland 

Met de publicatie van het nieuwste Sustainability Report (Duurzaamheidsverslag) maakt DuPont bekend dat het de meeste van haar duurzaamheidsdoelstellingen voor 2015 al drie jaar eerder dan gepland heeft behaald en aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt ten aanzien van de overige doelstellingen. 
‘Bij DuPont is duurzaamheid een groeistrategie die al tientallen jaren een drijvende kracht vormt binnen ons bedrijf,’ zei Linda J. Fisher, vice president en chief sustainability officer. ‘Dit verslag laat de vooruitgang zien die we geboekt hebben ten aanzien van onze vrijwillige beloften en de voortdurende integratie van duurzaamheid in al onze activiteiten.’ 
De marktgerichte doelstellingen voor 2015, die het bedrijf zich in 2006 heeft gesteld, leggen de nadruk op de gemeenschappelijke waarde die producten van DuPont voor klanten hebben. Sinds afgelopen jaar heeft het bedrijf meer dan 6,7 miljard dollar omzet behaald uit producten die helpen uitstoot van broeikasgas te verminderen.
’We hebben ook bijna 4 miljard dollar geïnvesteerd in onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's om producten te ontwikkelen die directe, kwantificeerbare voordelen hebben voor onze klanten,’ vervolgt Fisher. ‘Het gelijktijdige succes van onze marktgerichte en milieudoelstellingen is onze business case voor duurzaamheid.’

Succesvolle nieuwe vakbeurs groeit en verbreedt

Komend voorjaar organiseert Mikrocentrum op 16 en 17 april in Veldhoven de tweede editie van ‘Materials, engineering & technology’. Dit evenement is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de keuze, de directe toepassing, het aanbrengen en het (na)bewerken van materialen. De première was afgelopen juni met ruim 1.000 bezoekers en 83 exposanten een succes. Organisator Mikrocentrum ziet ruimte voor groei (naar 1.500 bezoekers en 120 exposanten) en verbetering.

Kijk hier voor meer informatie en inschrijving

Twijfel over beoordelingsgesprekken

Een goede voorbereiding op het jaarlijkse beoordelingsgesprek vraagt om voldoende inzicht in de competenties en doelstellingen van de werknemer. Echter, 1 op de 3 werknemers (34%) geeft aan dat zijn leidinggevende onvoldoende is voorbereid. Dit staat haaks op de inschatting van leidinggevenden zelf, 86 procent zegt goed inzicht te hebben in de competenties en doelen van de werknemer. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van ISBW Opleiding & Training naar de verwachtingen van werkgevers en werknemers over de beoordelingsgesprekken. Opmerkelijk genoeg geeft 15 procent van de leidinggevenden aan zich – ingegeven door de crisis – zelfs beter voorbereid te hebben op het gesprek dan vorig jaar.

Qua voorbereidingstijd wordt er flink in de beoordelingen geïnvesteerd; 40 procent van de leidinggevenden bereidt zich per gesprek langer dan een uur voor. Voor 37 procent van de leidinggevenden vormen de resultaten van afgelopen jaar de basis van de beoordeling, 33 procent verhaalt zich op periodieke functioneringsgesprekken. Opvallend is dat slechts 4 procent terugvalt op informatie van HR. Voor werknemers is niet altijd duidelijk welke informatie de basis vormt voor de eigen beoordeling; 11 procent is daarvan niet op de hoogte.
Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW: ‘Al een aantal jaar volgen we de wensen en verwachtingen rondom de jaarlijkse beoordelingsgesprekken op de voet. Waar het voor de ene leidinggevende vooral een noodzakelijk kwaad is, haalt de ander er veel voldoening uit. Bovendien heeft de een meer moeite om op een inspirerende en resultaatgerichte manier gesprekken te voeren over functioneren en toekomstperspectief dan de ander. Dat de gesprekken en de voorbereiding veel tijd kosten is daarom niet zo gek. Over de kwaliteit van die voorbereiding valt – zo blijkt uit ons onderzoek – nog te twisten, zeker door werkgevers en werknemers onderling.’
Copyright © 2013 Alcedo media BV, All rights reserved.
Afmelden voor de nieuwsbrief    Profiel beheren