Copy

Broers- en zussenboek Nieuwsbrief 3 oktober 2014

Beste <<First Name>>,

Dit is de nieuwsbrief van het Broers- en zussenboek. Het boek voor en door broers en zussen van kinderen met een handicap, chronische ziekte, of stoornis verscheen september 2013. Een jaar later is er een gesprek op gang gekomen voor deze vergeten groep jonge en oude mantelzorgers: bij brussen onderling, professionals, en (semi) overheid.

Toenadering tussen brussen, professionals en overheid is inmiddels essentieel geworden. De overheid treedt terug in de zorg en roept om méér participatie van mantelzorgers. Broers en zussen zullen moeten aangeven hoeveel zij nog aankunnen. Dit bleek weer uit een recent SCP onderzoek 'rek is uit mantelzorgers en vrijwilligers'. Wellicht ten overvloede: broers en zussen zullen voor 3 groepen moeten zorgen: hun kinderen, ouders, en een broer of zus...

Een overzicht van wat er onder andere gebeurd is sinds de boekpresentatie (video) op 10 september 2013 en ruim 3000 verkochte boeken verder:
 • Onderzoek
  • Het Nederlands Jeugd insituut organiseerde een miniconferentie 'Oei, er klopt iets niet in de gehandicapten zorg' over het aanbod aan steun voor zorgintensieve gezinnen'. Anjet van Dijken hield hier een keynote speech.
  • Deze bijeenkomst was de aanleiding voor een NJi quickcan. Deze leidde vorige maand tot de presentatie -  aan het ministerie van VWS, - van hun conclusie: er is nood aan een zorggerichte en systematische zorg. De uitgebreide resultaten van het broers- en zussen onderdeel volgen nog.
  • NB het AMC Emma Kinderziekenhuis doet nu een dergelijke inventarisatie ivm Op Koers Online: klik hier)
 • Media: Meer dan 4 uitzendingen verschenen op televisie naar aanleiding van het broers- en zussenboek, waaronder bij EenVandaag en Kruispunt in Nederland en KetNet en VTM in België. Eveneens grote aandacht in de vakpers, lokale en landelijke dagbladen, met oa grote interviews in de NRC NextJan Magazine en Grazia.
 • De politiek begint broers en zussen te erkennen als aandachtspunt en gesprekspartner: zie oa de input in de CDA mantelzorg Hangout tussen mantelzorgers en Tweede Kamerlid Mona Keijzer.
 • Aandacht bij professionals, zoals psychologen, coaches, onderzoekers, instellingen, stichtingen zoeken contact en advies. Zoals, onder andere:
 • Stichting Sam (dolfijn therapie): na het lezen van het broers- en zussenboek besloten zij om vanaf deze maand de Brussen te betrekken vanaf de 5e bijeenkomst (daarvoor alleen voor de zorgintensieve broer/zus)
 • GGNet heeft naar aanleiding van het broers- en zussenboek meerdere brussen bijeenkomsten gehouden.
 • een grote zorginstelling besloot 75 broers- en zussenboeken te geven aan de families, die verbonden zijn aan de zorginstelling
 • Anjet van Dijken was spreker bij het succesvolle Lumen Mantelzorg Webinar 'Brussen zorgen: jong geleerd; oud gedaan?"
 • Online: 
  • Brussenboek (@jetalerte) heeft bijna 1000 volgers; Facebook 400+ volgers.
  • Sindsdien zijn 2 blogs ontstaan: Brusjesblog van Lisa Hekman (journaliste) en Brussenkreetjes.
  • De samen met Lotje&co geinitieerde 'Lotje&co Brussen besloten Facebookgroep' heeft na een jaar meer dan 100 broers en zussen.
  • Ook studenten journalistiek en orthopedagogen vragen geregeld om materiaal en informatie voor hun scriptie over brussen.

Tot slot houdt 'mijn' instelling morgen zijn Brussendag. 


EEN BROER OF ZUS BIJ BARTIMEUS? | 4 OKTOBER 2014

Aanstaande zaterdag 4 oktober wordt een Brussendag bij Bartiméus georganiseerd. Bartiméus is specialist in leven met een visuele beperking. Bij Bartiméus wonen ca. 600 mensen met meerdere beperkingen.

“De dag en het programma zijn geïnspireerd op het Broers- en Zussenboek van Anjet van Dijken.”

De Brussendag is het begin van een netwerk waarin Brussen met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen. “Brussen” zijn broers en zussen van bijzondere broers en zussen. Zij krijgen vaak op latere leeftijd de zorg voor hun bijzondere broer of zus overgedragen van hun ouders. Dan ontstaan de vragen en breekt een intensieve periode aan. Brussen hebben meestal andere dingen in hun leven meegemaakt als de meeste broers en zussen. Dus iedereen gaat daar verschillend mee om.

20141004 BARTIMEUS Brussen Dag_1 20141004 BARTIMEUS Brussen Dag_2

Annet van Gastel, mantelzorgcoach, begeleidt de Brussendag. Deze dag is een initiatief van de Familievereniging Bartiméus, de Cliëntenraad Wonen van Bartiméus en de Stichting Bartiméus.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Actuele informatie over het boek en de auteur kunt u vinden op de website www.brussenboek.nl of op Facebook, waar u ook een bericht kunt plaatsen.

 

BESTEL het Broers- en zussenboek HIER!

(Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich onderaan afmelden)

Volg Anjet op Twitter         Website Brussenboek        Stuur deze mail door

Copyright © 2014 Anjet van Dijken, All rights reserved.


Email Marketing Powered by Mailchimp

Ik wil deze mail niet (meer) ontvangen  Aanpassen gegevens en voorkeuren