Op 8 september 2014 bracht Bureau Hofkes Reputatiemanagement (BHRM) het tweede Nationale Reputatieonderzoek 2014 onder de bestuurlijke elite uit. Uit deze vijfjaarlijkse vervolgstudie blijkt dat er een groot verschil waarneembaar is tussen het gewenste profiel van de bestuurder en de huidige ervaring in de bestuurskamer. Bestuurders schieten naar eigen zeggen tekort op de zogenaamde feminiene persoonskenmerken en de ‘nieuwe bestuurder’ zou eigenschappen moeten vertonen als zelfreflectie, innovatie stimuleren, visie hebben, risico’s durven nemen, verbinding maken en doorzettingsvermogen tonen. Angst voor reputatieschade en risicomijdend gedrag remmen volgens de topbestuurders innovatie af die juist hard nodig is voor de economische vooruitgang in Nederland.
Nationaal Reputatieonderzoek 2009
Nationaal Reputatieonderzoek 2014
2009, het Financieele Dagblad over het Nationale Reputatieonderzoek 2009; topbestuurders durven elkaar niet aan te spreken op ongewenst gedrag
2014; het Financieele Dagblad over het Nationale Reputatieonderzoek 2014; ondanks de wens van 5 jaar geleden om te veranderen, is dit niet gebeurd.
Vijf jaar later... Het reputatieonderzoek legt pijnlijk bloot dat de topbestuurders een duidelijk verschil zien tussen de door henzelf gewenste toon en hun (negatieve) ervaring met de huidige dominante persoonskenmerken en competenties/gedrag in de bestuurskamer welke leiden tot de ‘huidige toon aan de top’.
Het reputatieonderzoek betreft een vijfjaarlijkse vervolgstudie op het eerdere reputatieonderzoek dat Bureau Hofkes heeft uitgevoerd in 2009. In 2009 bleek dat 67% van de bestuurders verwachte dat de ‘toon aan de top’ in de komend vijf jaar zou veranderen. Nu, vijf jaar later, geven bestuurders aan dat volgens hen te weinig is veranderd is aan de huidige toon aan de top.
Klassieke bestuursstijl versus nieuwe bestuursstijl,
Uit het onderzoek komen belangrijke nieuwe inzichten naar voren over het profiel van ‘goed bestuur’ in 2014 en de toon aan de top in de Nederlandse bestuurskamers. Hieruit hebben de onderzoekers onder meer twee bestuursstijlen weten te onderscheiden welke veel invloed hebben binnen de bestuurskamer van Nederland, de ‘klassieke bestuursstijl’ en de ‘nieuwe bestuursstijl’.
Klik hier voor meer informatie over het Nationale Reputatieonderzoek 2014
Respondent uit het Nationale Reputatieonderzoek onder 80 topbestuurders
"De maatschappij is veranderd maar de toon in de bestuurskamers is niet mee veranderd, daar leeft nog steeds de oude toon, bestuurders hebben geen antwoord op de veranderingen. Door de economische crisis is het nog duidelijker aan het licht gekomen dat bestuurders niet in staat zijn te veranderen, en dat is toch hard nodig om de concurrentiepositie te verbeteren. Nederlandse bestuurders zijn teveel met zichzelf bezig, kijken alleen in hun eigen kring en vergeten naar de omgeving te kijken."
Wilt u zelf meedoen aan het Nieuwe Besturen? Leer in een interactief werkcollege de 10 agendapunten van de Bestuurskamer van de Toekomst toe te passen
Evidence based theorie
Uit de resultaten van het Nationale Reputatieonderzoek onder 80 topbestuurders is veel nieuwe relevante informatie gekomen over de gewenste toon aan de top. Tijdens dit werkcollege neemt onderzoekster Mildred Hofkes de resultaten van het onderzoek met u door, en koppelt deze aan het Nieuwe Bestuursmodel voor Governance. Hierbij worden de 10 agendapunten geformuleerd die horen bij de nieuwe toon aan de top.
“Dit werkcollege is voor mij zeker geslaagd geweest, want ik ben hierdoor een ambassadeur geworden voor het Nieuwe Besturen binnen mijn organisatie†Deelnemer werkcollege ‘Bestuurskamer van de Toekomst’
Vertrouwelijke setting Maximaal 12 deelnemers (bestuurders, aankomende bestuurders, bestuursadviseurs) delen in een vertrouwelijke setting hun eigen inzichten over bestuurlijke vernieuwing. Ieder werkcollege wordt ondersteund door een prominente topbestuurder die reflecteert op de praktijk. Na afloop van het werkcollege kunt u werken met de nieuwe taal die past bij het Nieuwe Besturen.
Schrijf u nu in!
Werkcollege 'De Bestuurskamer van de Toekomst'
Aantal deelnemers: maximaal 12 (open inschrijving)
Doelgroep: Bestuurders, Hoger Management en Bestuursadviseurs
Unieke opzet: sectorbreed leren van elkaar in een vertrouwelijke setting
Begeleiding: prominente topbestuurders (praktijk) en Mildred Hofkes (theorie)
Eerstvolgende college: maandagavond 10 november 17:00 uur - 21:00 uur met Pim Mol, Directeur Communicatie & Corporate Affairs Rabobank
Locatie: de Glazen Bestuurskamer, Centrum Haarlem
Prijs: € 395,– (excl. BTW) inclusief diner, studiemateriaal, synopsis van het Nationale Reputatieonderzoek en persoonlijke intake
PE-punten:Voor het bijwonen van dit programma bestaat er een mogelijkheid om PE-punten te verkrijgen voor de verplichte permanente educatie.
Inschrijving: deelname geschiedt op basis van binnenkomst (maximaal 12 plaatsen beschikbaar per werkcollege)
Bijeenkomst 10 november 2014
Thema: Reputatiemanagement als bestuursmodel; sturen op reputatieverbetering van binnenuit
Met Pim Mol, Directeur Communicatie & Corporate Affairs Rabobank
Als gevolg van de reputatieschade na de Libor-affaire en de daarop volgende bestuurlijke crisis binnen de Rabobank werd Pim Mol aangesteld als eerste Nederlandse 'chief reputation officer' om de reputatie van de Rabobank te bewaken. Welke trends met betrekking tot het Nieuwe Besturen neemt hij waar binnen de financiële sector? Welke valkuilen ziet hij en hoe verhoudt zich dat tot de Bestuurskamer van de Toekomst?
Klik hier voor direct inschrijven voor 10 november (beperkt aantal plaatsen, inschrijven geschiedt op basis van binnenkomst)
Bijeenkomst 8 december 2014
Thema: de positie van de Nieuwe Bestuurder en de impact van een 'nieuwe taal' aan de top
Met Ron Steenkuijl, Lid Raad van Bestuur & Commercieel Directeur Asito Groep
Ron Steenkuijl is commercieel directeur bij Asito en voorzitter van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en directeuren (NCD). Hij wordt gezien als een exponent van het nieuwe leiderschap met lak aan conventies en zelfs hippieachtige trekjes. Toch weet hij zich goed te handhaven binnen de traditionele bestuurlijke elite. Vanuit welke overtuiging opereert hij?
Klik hier voor direct inschrijven voor 8 december (beperkt aantal plaatsen, inschrijven geschiedt op basis van binnenkomst)
De club van hoge bomen met bestuurlijke moed; deze bestuurders zetten de trend!
Belang van de organisatie boven eigen belang
"Partners die staan voor kwaliteit, integriteit en verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke rol, dat zijn de belangrijkste pijlers voor het herstel van vertrouwen bij onze stakeholders: de Nederlandse samenleving, klanten en medewerkers. Wij zullen er alles aan doen om met vakkundige en gemotiveerde partners, directors en medewerkers KPMG terug te brengen naar de absolute top in Nederland.†Jan Hommen, CEO KPMG
Kwetsbaarheid als kracht
"Ik heb in de afgelopen 10 jaar als bondscoach en bij diverse clubs gewerkt en daarbij kwam met enige regelmaat spanning naar boven', bekende Van Basten. 'Daar ging ik niet op een fijne manier mee om, vond ik. Uiteindelijk moet je daar ook fair in zijn. Je wilt tenslotte ook op een prettige manier je werk kunnen doen. Ik ga ervan uit dat ik met een stapje terug en dus met minder verantwoordelijkheid meer van waarde kan zijn." Marco van Basten, voormalig topvoetballer & bondscoach Nederlands elftal, thans assistent-trainer AZ
Moed om eerlijk te zijn
Wat maakt dat een bedrijfsleider een methode van bedrijfsvoering die leidt tot veel betere resultaten links laat liggen, en blijft opteren voor de klassieke manier van werken? Antwoord: een gebrek aan moed. U leest het goed. Ik durf te beweren dat het overgrote deel van onze bedrijfsleiders niet moedig genoeg is om het geweer van schouder te veranderen. En dat heeft niets te maken met de geloofwaardigheid van de 'nieuwe manier van werken', maar wel met de angst die bedrijfsleiders hebben. Bart de Bondt, voormalig CEO Verzekeringen ING Belgie
Opiniestuk van Suzan Heijne den Bak en Mildred Hofkes in het Brabants Dagblad over de roep naar moedige bestuurders Klik hier voor het artikel
Nieuw type leider komt in boardroom maar niet aan de bal
Het Financieele Dagblad, 8 september 2014
Artikel over het Nationale Reputatieonderzoek onder de Bestuurlijke Elite 2014 met reflecties van Jeroen de Haas (CEO Eneco) en Doekle Terpstra (Bestuursvoorzitter INholland)
Financiële crisis heeft niet geleid tot cultuurverandering bestuurskamers
BNR Nieuwsradio, 8 september 2014
Mildred Hofkes op BNR Nieuwsradio in 'Ochtendspits' van Tom van 't Hek over het Nationale Reputatieonderzoek onder de Bestuurlijke Elite 2014 (3 minuten)
Nieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht (besloten bijeenkomst)
21 & 22 januari 2015 en 4 maart 2015
Nieuwe Bestuurstafel Executives (informatie op aanvraag, open inschrijving)
Driedaagse masteropleiding gericht op het Nieuwe Besturen voor executives 4 & 5 februari 2015 en 18 maart 2015
Locatie: Landgoed de Horst, Driebergen
Intervisiedag Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters (informatie op aanvraag)
9 februari 2015
Locatie: Landgoed de Horst, Driebergen