|
|
|
Hallå där Ulf Troedsson, vd på Siemens, som är nya medlemmar i Hagainitiativet
Vad är det som driver er att minska klimatpåverkan?
- Världen står inför utmaningar och megatrender såsom globalisering, demografisk förändring och klimatförändringar. För att minska påverkan och bryta trenderna är teknik en del av lösningen. Siemens har en bred portfölj som bl a minskar koldioxidutsläpp, effektiviserar processer och som stort globalt företag har vi en stark röst i dialog med politiker och organisationer. Vi har ett starkt engagemang att vara med och göra skillnad.
Siemens har ett ambitiöst mål om att vara helt koldioxidneutrala år 2030, är det lönsamt för er att minska klimatpåverkan?
- Siemens släpper idag ut runt 2,2 miljoner ton koldioxid. Närmare hälften av våra utsläpp kommer från el vi använder, en betydande del kommer från uppvärmning av våra anläggningar och ytterligare en stor del från de fordon vi har i företaget. Därför har vi riktat in vårt arbete på fordon, fastigheter/produktionsanläggningar och energi. Vi kommer att investera närmare 100 miljoner euro de närmaste tre åren och vi räknar med att vi kommer minska våra energikostnader med närmare 20 miljoner euro per år. Det tar endast fem år för oss att räkna hem investeringen. Vårt klimatarbete för att minska våra utsläpp är inte bara bra för miljön utan även för vår lönsamhet som företag.
Hur kan ni göra klimatomställningen lönsam för era kunder?
- Närmare hälften av vår bolagsportfölj består av varor och tjänster som kan minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp. Hälften av våra globala intäkter kommer från att minska andra företag och länders klimatpåverkan genom bl a energieffektiva lösningar och förnybar energi som t ex vindkraft och energieffektiva elmotorer. Globalt har vi minskat våra kunders koldioxidutsläpp med närmare 428 miljoner ton.
Varför har ni gått med i Hagainitiativet?
- Hagainitiativet står för många av de värden som också Siemens står för. Jag tror att näringslivet måste gå i bräschen och visa våra politiker på vilja och goda exempel och det är det som Hagainitiativet har blivit en bra plattform för.
|
|
|
Hej civilminister Ardalan Shekarabi (S)
Hur går arbetet med det nationella genomförandet av de globala hållbarhetsmålen?
- Ett lyckat nationellt resultat bygger på ett brett engagemang i hela samhället. En bred förankring av agendan och dess mål är avgörande för att vi ska kunna lyckas. En nationell delegation har fått i uppdrag att stödja och stimulera arbetet med Sveriges genomförande av agendan och att ta fram ett förslag till en övergripande handlingsplan. Regeringens ambition är att Sverige ska vara ledande i genomförandet av FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling.
Vilket stöd ger regeringen till företagen?
- I delegationens uppdrag ingår att föra en bred dialog om hållbar utveckling med länsstyrelser och andra myndigheter, företrädare för samverkansorgan, landsting, kommuner, arbetsmarknadens parter, näringsliv, civilsamhället och forskarsamhället. Företagen har en viktig roll att spela här genom att själva bidra till genomförandet och för att ge input kring vilket stöd näringslivet behöver.
Hur ser tidsplanen ut?
- Delegationen ska senast den 1 november 2016 lämna en delredovisning av handlingsplanen för Sveriges genomförande av Agenda 2030, som ska innehålla en översiktlig helhetsbild av i vilken utsträckning Sverige uppfyller agendans mål och delmål, inklusive en redovisning av på vilka områden det behöver vidtas ytterligare åtgärder. Slutredovisning lämnas den 1 mars 2017.
Läs mer här.
|
|
|
Kan alla företag bli vinnare med mer ambitiösa klimatmål?
Stärks konkurrenskraften med ambitiösa klimatmål? Vad säger företagen och vad säger branschorganisationerna? Vilka företag och branscher är förlorare i klimatomställningen? Vilka är vinnare? Är finansbranschen redo? Vad betyder det för Sverige med företag som ligger före?
Frågorna diskuterades på Hagainitiativets frukostmöte på Myntkabinettet den 21 mars.
Missade du frukostmötet?
Lyssna på podd från frukostmötet här.
Se intervjuer med talarna här.
Här kommer ett axplock citat från alla medverkande:
Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister (MP): Hållbarhet är en konkurrensfördel och en möjlighet till ökade affärer.
Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning, AP7: Det är viktigt att vi har sju partier i riksdagen som idag stödjer klimatlagstiftningen. Det ger en långsiktighet som behövs.
Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys och forskare på KTH: Kostnaderna att inte vidta klimatåtgärder är mycket större än att agera.
Günther Mårder, vd, Företagarna: Den som inte tar det ansvar som förväntas av samhället blir snart varse om det, transparensen ökar i takt med digitaliseringen.
Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetschef, Siemens: Siemens ska som första industriföretag halvera sin klimatpåverkan till 2020 och vara klimatneutrala 2030.
Ulf Wikström, hållbarhetschef, Fortum Värme: Likt avfallstrappan borde vi införa en energitrappa, det finns olika typer av kWh.
Rickard Nordin, riksdagsledamot (C): Idag finns många regler som vi inte följer upp. Vi borde börja med att följa befintliga regler, sedan ta bort subventioner till fossilt och därefter nya styrmedel.
|
|
|
Vad betyder Parisavtalet och hållbarhetsmålen för näringsliv och samhälle?
Hur agerar företagen med de nya internationella besluten på plats och vad gör politiken? Hur kan målen genomföras i företagen? Vilka affärsmöjligheter finns för företagen i den omställning som nu sker? Hur skapas bra samverkan mellan företag, det offentliga, forskning och civila samhället för att uppnå Parisavtal och hållbarhetsmål?
Missade du seminariet?
Lyssna på podd från frukostmötet här.
Medverkande:
Ardalan Shekarabi, civilminister (S)
Anders Egelrud, vd, Fortum Värme
Cecilia Våg, hållbarhetschef, Stena Recycling
Eva Blixt, rådgivare i miljöfrågor samt forskningschef, Jernkontoret
Johan Hultberg, riksdagsledamot (M)
Johan Kuylenstierna, vd, Stockholm Environment Institute
Lars Appelqvist, vd, Löfbergs
Olof Johansson, skogschef, Sveaskog
Rønnaug Vinje, hållbarhetschef, Coca-Cola Enterprises Sverige
Svante Axelsson, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen
Yvonne Ruwaida, statssekreterare, miljö- och energidepartementet (MP)
Moderator: Nina Ekelund, programdirektör, Hagainitiativet
|
|
|
Stärk svenska koldioxidsnåla företag internationellt
"Sverige har en unik chans att ta en plats i världen. Redan nu ligger många svenska företag långt fram i klimatfrågan. När nu övriga världen börjar vakna kommer marknaden explodera för klimatsmarta produkter. Men företag i resten av världen står inte stilla – det krävs att vi parallellt med att vi marknadsför våra produkter internationellt bygger vår framtida konkurrenskraft, även ur ett klimatperspektiv."
Det skriver Hagas 15 kommunikations- och hållbarhetschefer i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet. Läs debattartikeln här.
|
|
Lantmännen och Scania i samarbete för fossiloberoende fordonsflotta
Tillsammans skapas projektet Etha. Bakgrunden till Etha är det beslut som riksdagen tagit och som fastslår målet om en fossiloberoende fordonsflotta i Sverige år 2030. Vi vill visa att kommersiella aktörer kan leda vägen och skapa en systemlösning som inkluderar hela kedjan från drivmedel till faktisk transport. Det är något unikt i branschen, och företag som väljer att gå med i Etha ställer sig i framkant för omställningen till fossilfria transporter. Etanol är världens största förnybara drivmedel och etanolbränslet ED95 kan minska koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med fossila drivmedel. Läs mer här.
|
|
|
Preems Evolution drivmedel - 50 procent förnybart innehåll
Under förra året minskade Preems Evolution drivmedel sammanlagt koldioxidutsläppen med nästan 685 000 ton. Det motsvarar en minskning motsvarande koldioxidutsläppen från nästan 219 000 bilar. 2011 började Preem sälja sin unika diesel som delvis består av tallolja, en restprodukt från den svenska skogsindustrin. Den har nu ett förnybart innehåll med upp till 50 procent och är fri från palmolja och PFAD. Under 2015 infördes Preem Evolution Bensin på stationer i södra Sverige och är den första bensin som innehåller tio procent förnybar råvara.
|
|
|
Siemens studie om energieffektivisering
Potentialen att effektivisera energianvändningen i kommunägda bostäder och lokaler är både stor och oomtvistad. Men ändå tillvaratas bara en bråkdel av potentialen. Siemens undrade varför och har låtit undersöka vad som bromsar utvecklingen samt vad som krävs för att få igång en systematisk effektivisering. Studien visar att svenska kommuner kan spara 18 miljarder på energieffektivisering. Läs mer här.
|
|
|
Willys samarbetar med välgörenhetsorganisationer för minskat matsvinn
Willys etablerar samarbeten med lokala välgörenhetsorganisationer för att skänka mat som fortfarande håller bra kvalitet men som inte längre går att sälja. Över 20 butiker runt om i landet är redan igång och hittills har 43,5 ton mat gått till behövande istället för att slängas. Willys söker fler samarbeten och har som målsättning att halvera matsvinnet till 2020.
Läs mer här.
|
|
|
Rören binder samman Fortum Värme och Elementica
Nu ligger de rör på plats som i Värtahamnen skall binda samman Bahnhofs planerade datahall Elementica med Fortum Värmes biokraftvärmeverk ett stenkast därifrån. Jon Karlung, vd på Bahnhof och Anders Egelrud, vd på Fortum Värme hoppas på raka rör mot gröna datahallar och en alltmer hållbar stad. Ledningarna som nu dras ska leda överskottsvärmen från Elementica direkt in i Värtaverket där Fortum Värme förädlar den till fjärrvärme. Läs mer här.
|
|
|
Ett initiativ för nyanlända akademiker
Den sociala hållbarhetsdimensionen blir allt mer viktig inom näringsliv och företagande. Utifrån detta perspektiv har Arbetsförmedlingen och Stockholms universitet initierat projektet Korta vägen, som syftar till att tillvarata kompetenser och korta vägen till den svenska arbetsmarknaden för akademiker med utländsk bakgrund. Många aktörer inom näringslivet är involverade , så även Fortum Värme om redan har välkomnat de första två personerna. De kommer att få åtta veckors praktik och tre veckors yrkeskompetensbedömning.
Läs mer här.
|
|
|
Matrester som blir biobränsle och bättre körning ska minska miljöpåverkan
Fler lastbilar som körs på förnybart bränsle samt ett nytt modernt system för effektivare körning. Så ska lastbilarna som distribuerar maten till Hemköp och Willys butiker minska klimatpåverkan nu och i framtiden – i vissa fall med närmare 90 procent. Läs mer här.
|
|
|
Minskad energianvändning från kylskåpen
Kylskåp och dryckesautomater som står utplacerade hos kunder utgör en stor del av Coca-Cola Enterprises Sveriges
klimatpÃ¥verkan. Nu övergÃ¥r de successivt till â€smarta†kylskÃ¥p med energibesparande sÃ¥ kallad EMS-teknik. Tekniken anpassar kyla och belysning efter när och hur ofta dörrarna öppnas, och sparar upp till 35 % energi. PÃ¥ renoveringscentret eftermonteras även EMS pÃ¥ äldre kylskÃ¥p. Ytterligare Ã¥tgärder för en energisnÃ¥l kylskÃ¥pspark är övergÃ¥ng till LED-belysning och montering av dörrar pÃ¥ öppna kylskÃ¥p. Under 2015 har den totala elförbrukningen för kylskÃ¥pen minskat med ca 27,2 %, detta trots att antalet kylskÃ¥p har ökat.
|
|
|
McDonald's ranskas högt i ganskning av djurvälfärd
För andra året i rad rankas McDonald's högt i Business Benchmark for Farm Animal Welfare. BBFAW är en rapport på hur 90 globala livsmedelsföretag arbetar med djurvälfärdsfrågor och granskningen genomförs av de oberoende djurskyddsorganisationerna Compassion in World Farming och World Animal Protection i samarbete med Coller Capital. Läs mer här.
|
|
|
Löfbergs lanserar växtbaserade kaffekapslar för Nespressosystemet
Som ett svar på debatten kring kapslar som kulminerade med att staden Hamburg förbjöd inköp av kaffekapslar lanserade Löfbergs under mars kapslar tillverkade av fiber från sockerrör och sockerbetor, vilka har en mycket lägre total miljöpåverkan än en kapsel av aluminium eller plast. Kapseln är dessutom komposterbar enligt EU:s regler för industriell kompostering. Läs mer här.
|
|
|
Tack för att du läser Hagabloggen. Kom gärna med synpunkter på vad du vill att vi lyfter fram och vem du vill se blogga hos oss.
|
|
Mats Andersson: Hållbarhet är ett medel för att på lång sikt öka avkastningen
“Inget företag eller organisation kan vara långsiktigt framgångsrik om inte hållbarhet står högt på agendan.†Läs mer här.
|
|
|
Lena Bruce: Klimatet kräver att vi ser framåt och utvecklar affärerna
“Tillväxten för hÃ¥llbara investeringar är stark, när Sveaskog nyligen emitterade en grön miljard som â€pure play†obligation sÃ¥lde den omedelbart slut.†Läs mer här.
|
|
|
Ulf Svahn: Inför kvotplikt för en säkrad biodrivmedelsmarknad
“Det är dags för svenska regeringar att ta fram ett ambitiöst långsiktigt kvotpliktsförslag för biodrivmedel.†Läs mer här.
|
|
|
Cecilia Våg: Tänk efter före!
“De som redan nu tänker efter före, kommer att ha ett försprång. De vet vad produkten eller tjänsten består av, de vet hur den används på bästa sätt och de vet hur den ska återvinnas.†Läs mer här.
|
|
|
Så ska stålindustrin bli fossilfri
"Stålindustrin är en av de branscher som släpper ut mest koldioxid. Vi är villiga att ta ett stort ansvar för att hitta en långsiktig lösning på koldioxidfrågan för stålindustrin och bidra till ett fossilfritt Sverige."
Läs debattartikeln i Dagens industri här.
|
Svenska företag vill se tuffare miljölagstiftning
Svenska företag ser inte tuffare miljölagstiftning som ett hot, utan som något som stärker deras affär – ofta redan på kort sikt, skriver Johan Florén, AP7, och Markus Ekelund, 2050, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Läs debattartikeln här.
|
|
Hagainitiativet består av företag från olika branscher som verkar för ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. I nätverket ingår AkzoNobel, Axfood, Coca-Cola Enterprises Sverige, Folksam, Fortum Värme, Green Cargo, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald's Sverige, HKScan Sweden, Preem, Siemens, Stena Recycling samt Sveaskog.
|
|
|
|
|
|