Copy
Orde van den Prince.

PrincEzine april 2016

 

Taal en cultuur

 

Symposium NT&C buiten ons taalgebied

Hoeveel leerlingen in het buitenland leren Nederlands? Op welke manier kunnen afdelingen van de Orde van den Prince het beste met Nederlandse scholen in het buitenland of docentschappen Nederlands samenwerken? Dit en nog veel meer op het symposium over NT&C in het buitenland dat de Orde van den Prince organiseerde.

Lees verder

 

Nieuw tijdschrift: De Nieuwe Merkuur


De Geert Grote Universiteit in Deventer en haar Universitaire Pers hebben een nieuw interdisciplinair tijdschrift opgezet voor de van alle kanten in het nauw gedreven geesteswetenschappen: De Nieuwe Merkuur. De ondertitel 'Tijdschrift voor Reflexieve Serendipiteit'. Interessant voor leden van de Orde van den Prince?

Lees verder

 

Vrijheid luistert heel nauw
 

In de redactie kwam onlangs deze tekst over vrijheid voorbij. Het is een 5 mei (bevrijdingsdag in Nederland) toespraak van een aantal jaar geleden, uitgesproken door professor Anne van der Meiden, communicatiewetenschapper, theoloog en tot voor kort lid van de afdeling Twente/Achterhoek. Een nog altijd actueel verhaal, vinden wij. Zeker voor afdelingen die rond bevrijdingsdag een debat of een andere activiteit zouden willen organiseren rond het thema vrijheid.

Lees verder
 

De Orde van den Prince

 

Nieuwe afdeling Utrecht geïnstalleerd

De afdeling Utrecht is opgericht. De eerste inhoudelijke activiteit ging over het Utrechtse Catharijne Convent. Hoe zien zij het als hun taak de kennis over het Christendom te onderhouden?

Lees verder


Dagen van den Prince

Wat gebeurt er toch op die Dagen van den Prince? Dat kunnen we niet al te uitgebreid vertellen, want dan is de spanning voor toekomstige deelnemers ervan af. Maar een tipje van de sluier willen we wel oplichten…

Lees verder


Naar Den Haag voor de Algemene Ledendag 2016


In Den Haag, de stad die zich nationaal en internationaal profileert onder de leuze Vrede en Recht, vindt op 15 en 16 oktober 2016 de Algemene Ledendag van de Orde van den Prince plaats. Wat kunnen we in grote lijnen verwachten?

Lees verder

Afdelingen en gewesten
 

Nieuw: de Zwinprijs voor grensoverschrijdende initiatieven

Meer bekendheid en waardering voor grensoverschrijdende initiatieven. Dat is het doel van de door de afdeling 't Zwin ingestelde Zwinprijs. Het eerste beeldje wordt in september uitgereikt. Aan wie, dat is nog de vraag.

Lees verder


Een Kempische literaire canon

In navolging van het opstellen van een 'officiële' canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief heeft de afdeling Kempen besloten tot het opstellen van een eigen Kempische literaire canon. De leden van de afdeling wordt gevraagd welke boeken zij de moeite waard vinden om te delen met anderen. Wat wordt het meest geliefde boek?

Lees verder
 

In memoriam Evrard Raskin (Maastricht)

Evrard Raskin was vanaf de oprichting van de afdeling Maastricht in 1988 lid van de Orde van den Prince. Hij was advocaat, schepen en parlementslid in België. Eind jaren tachtig was hij voorzitter Vlaanderen van het ANV. Hij schreef ook historische boeken.

Lees verder


In memoriam Ad Blijlevens (Heerlen)

Ad Blijlevens was 61 jaar priester, maar ook hoogleraar en rector. Hij heeft tal van publicaties op zijn naam staan die hebben bijgedragen aan de pastoraal-liturgische vernieuwingen na het Tweede Vaticaans Concilie. En hij was ruim twintig jaar een trouw lid van de afdeling.

Lees verder
 

In memoria 't Sticht

De afdeling 't Sticht is in 2015 bijzonder zwaar getroffen. Drie Prince-vrienden met uitzonderlijke kwaliteiten zijn in dat jaar  overleden.

Lees verder

 

Aankondigingen en oproepen
 

'Muurgedichten' gezocht

Een gedicht op een muur. Ter overpeinzing of als verstrooiing. Wij zouden graag meer leden van deze 'muurgedichten' laten genieten. Graag brengen wij ze onder de aandacht van alle leden. Helpt u mee, met fotootjes van muurgedichten? We beginnen in Utrecht, bij Kees Stip.

Lees verderSponsor een graf

Een graf in Praag met de tekst in het Nederlands. Uniek voor Tsjechië en misschien wel voor heel Midden-Europa. Noodzakelijk onderhoud kost geld…

Lees verder


Gewestdag Limburg 21 mei

Altijd al willen weten waarom de beide Limburgen niet bij elkaar horen? En wat zijn interlimburgse identiteiten? Wie dat allemaal (en meer) wil weten, moet zich inschrijven voor de gewestdag die het gewest Limburg op 21 mei in Heerlen organiseert.

Lees verder


Gewestdag Brabant-Oost en Brabant-West 28 mei

‘Superdiversiteit’ is het hoogst actuele thema dat de afdeling Leuven heeft gekozen voor de gewestdag 2016. De opzet is een fundamentele en brandende kwestie binnen ons genootschap in debat te gooien: hoe gaan we om met de spanning tussen de Nederlandse taal en cultuur enerzijds en de om zich heen grijpende culturele superdiversiteit anderzijds?

Lees verder
 

Voor de eerste maal inloggen op de website

Om op het ledendeel te komen moet men zich aanmelden met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Hier leggen we u stap voor stap uit hoe u dit wachtwoord opvraagt en hoe u op het ledendeel komt. Het is echt heel eenvoudig.
 


Copyright © 2016 OVDP, All rights reserved.


Wenst u geen e-mail van de OVDP te ontvangen?
meld mij af voor de mailling lijst