Copy

Добредојдовте
- ние сме Посилни Заедно!

Ова е првиот билтен на проектот Посилни Заедно. Тука ќе најдете информации за наставните материјали и алатки кои може да ги користите во училницата како метод против радикализација, но за Посилни Заедно. Проектот е поддржан од Програмата за Образование, Млади и Спорт Еразмус +, на Европска Унија, и ја сплотува експертизата на 6 партнери организации од Европа.
 
Проектот има наставна програма составена од пет модули, како и дигитална друштвена игра, со цел подобар дијалог за моралност, самоконтрола, вклучување & диверзитет, критичко мислење, и превенција & решавање на конфликти.
Ве покануваме да сте дел од заедницата Посилни Заедно!
 
Видете ја нашата вебстрана и фб страна за најнови нешта, и симнете ги материјалите и дигиталната игра - бесплатно!
 
Вебсајт: https://strongertogetherproject.eu/ 
 
фејсбук страна: https://www.facebook.com/strongertogether2020/

3 денови на размена, искуство, и забава!

Посилни Заедно Тренинг за Наставници во Скопје.

 
Во Јануари 2020, тренингот ги сплоти заедно 22 наставници од партнерските земји со цел истражување на материјалите од Посилни Заедно, тестирање и размена на наставни активности предложени во петте тренинг модули на наставната програма, како и играње на дигиталната игра на таблети. Наставниците собраа нови пристапи за подучување анти-радикализација од 4то до 6то одделение, и ова се одржуваше во динамична и топла атмосфера обезбедена од македонскиот партнер Еко Логик.
 

Гледајте и слушајте што Весна Стојанова од Скопје, Македонија кажа за овој тренинг: 

Наставна програма за Посилни Заедно

Наставната програма за Посилни Заедно се состои од 5 образовни модули кои се дизајнирани за наставниците кои им предаваат на деца од 10 до 12 години. Оваа наставна програма има за цел дијалог на пет основни теми: Моралност, Самоконтрола, Вклучување & диверзитет, Критичко мислење, Превенција & решавање на конфликти, со цел да се развијат вештини и техники кои ќе не направат “посилни заедно” и ќе помогнат во спречување на радикализација.
 
Модулите комбинираат теорија со пракса. Тие се состојат од чекори и активности поврзани со темите. Наставникот може да ги адаптира тие учења и да одбере активности во зависност од возраста на учениците. Секој модул е поддржан со специфични вежби од дигиталната игра.
 
Наставната програма е достапна на 7 јазици: Англиски, Француски, Македонски, Германски, Шведски, Италијански, и Дански.
По тренингот за наставници во Скопје, материјалот е сега спремен за тест фаза во училницата.
 
Ве охрабруваме да го тестирате материјалот!
 
Бета верзијата ви е достапна овде: https://strongertogetherproject.eu/curriculum/ 

Дигитална Игра Посилни Заедно

Дигиталната друштвена игра Посилни Заедно е апликација наменета за ученици од 10-12 години, нивните наставници и родители, со цел охрабрување дијалог на темите: Моралност, Самоконтрола, Вклучување & диверзитет, Критичко мислење, и секако за да се биде Посилни Заедно.
 
Намената на оваа игра е да ги спасите пријателите од радикализација со тоа што ќе прават добри избори во животот и ќе им помагаат и на другите за ова. Секоја тема се состои од неколку сценарија, и тимот ќе треба да одлучи што е најдобро да се направи. Затоа, играта е основана на соработка и дијалог помеѓу тимските играчи во групата.
 
Проектот Посилни Заедно предлага играта да се испроба на час во комбинација со воведот од наставната програма. Исто така, ги охрабруваме и родителите да ја играат играта со децата и да је покренат свеста за важноста на темите, и да го продолжат дијалогот и дома.
 
Симнете ја играта Посилни Заедно (бета верзија: https://strongertogetherproject.eu/game/ ) на вашиот таблет или смартфон, и играјте!
The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Дознајте повеќе
Facebook
Website
Copyright © 2020 VIFINAll rights reserved.

E-mail: vifin@vejle.dk

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email adresse/E-mail address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vifin · Banegårdspladsen 6, 1 · Vejle 7100 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp