Copy

Zelena Istra obilježava Europski tjedan održivog razvoja


DOGAĐAJ „MOJ KVART - ODRŽIV KVART” I AKCIJA „HRANA NIJE OTPAD”
 
Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja Zelena Istra će u Puli organizirati zanimljiva javna događanja. ETOR se od 2015. godine obilježava diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja.

U četvrtak 1. listopada 2020. održat će se događaj „Moj kvart- održiv kvart” kojim će Maksimijanova ulica (bivša Ribarska ulica) oživjeti uz zanimljivu tribinu u Srpskom kulturnom centru, izložbu pulskih školskih održivih projekata, a za ugođaj i hranu će se pobrinuti „Hook&Cook” tim uz glazbene note DJ Teddy Leea, a u petak 2. listopada će se na pulskoj tržnici održati javna akcija kuhanja od ostataka od hrane.

U četvrtak  program počinje u 18:00 sati otvorenjem izložbe učeničkih projekata koji se tiču održivog razvoja te projekcijom animiranog filma „Planet u glavu”. Naime, u sklopu projekta Zelene Istre „Znanje za održivo djelovanje” osnovne škole Monte Zaro, Kaštanjer, Šijana, Vladimira Nazora Krnica te srednja škola Gimnazija Pula - osmislili su i proveli zanimljive projekte kojima su htjeli u svojim kvartovima potaknuti održivi razvoj: od kampanje zaštite pčela i sadnje medonsonog vrta, lobiranja za grad bez plastičnih vrećica uz kreativne radionice izrade torbi i prirodnih sapuna do valoriziranja urbanih šuma i izgradnje zelenog krova, oživljavanja Pragrandea kao divljeg srca grada i pomoći starijim sugrađanima.

U 18:30 slijedi okrugli stol „Moj održiv kvart, grad i otok” gdje ćemo ugostiti predstavnicu udruge Vestigium iz Zagreba - Irenu Borovina koja će nam predstaviti brojne aktivnosti kojima su građani oživjeli svoj kvart, zatim će Ivana Kordić predstaviti  uspješnu otočku inicijativu „Za Zlarin bez plastike” čiji cilj je bio u roku od godinu dana Zlarin pretvoriti u prvi jadranski otok bez plastike. Na tribini će Siniša Pavlović predstaviti primjer lokalnog poduzeća tj. uspješnog branda „Hook&Cook” koji spaja održiv ribolov i inovativni koncept restorana brze hrane koja nudi isključivo riblja jela koja su sami ulovili, a o svojim aktivnostima govorit će i predstavnica Solidarne eko tržnice Pula Feodora Gubaš te predstavnica Grupe za urbane vrtove Zelene Istre Mirjam Koroman. Tribinu će moderirati Ivan Kraljević. Tribina će se moći pratiti i putem Facebook live prijenosa. Večer će se nastavit uz odličnu atmosferu za koju će se pobrinuti DJ Teddy Lee i “Hook&Cook” tim sa svojim morskim zalogajima.

U petak 2. listopada pozivamo vas na pulsku tržnicu na Narodni trg na javnu akciju kuhanja od ostataka hrane koju će voditi naši aktivisti, samouki kuhari te gastro znalci Goran Zgrablić i Nikola Pezić. U sklopu događaja građani će imati prilike vidjeti koliko hrane godišnje baci jedna osoba (da, očekuje vas JEDNO VELIKO brdo hrane), a na licu mjesta gastro znalci će kuhati marende spravljene od ostataka hrane te će demonstrirati recepte za "drugi dan”. Građani će brojne savjete pronaći u informativnim letcima koje ćemo dijeliti, a moći će vidjeti i prikaz pravilno složenog hladnjaka!

Ovaj događaj provodi se u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje” koji Zelena Istra provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u partnerstvu s Centrom za mirovne studije, Ekološkom udrugom Krka Knin te osnovnim i srednjim školama na području Pule i Knina. Projekt je sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Ne rasipajmo hranu: Zelena Istra poziva starije sugrađane na dostavu recepata “za drugi dan”


Znate li da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 50 kilograma zdravstveno ispravne hrane? Upravo zato od jučer, 29. rujna, na Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane, Zelena Istra poziva starije sugrađane - koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo - na dostavu recepata “za drugi dan”, odnosno za pripremu hrane od ostataka kuhanih jela, starog kruha ili voća i povrća koje više nije svježe ili nije u cijelosti upotrebljeno prilikom kuhanja. Poziv je otvoren od 2. listopada do 2. studenog 2020.

Zelena Istra potom će u suradnji s gastro i eko stručnjacima odabrati najbolje recepte te ih, prije konca godine, objaviti u knjižici recepata. Knjižica će biti dostupna putem weba Zelene Istre i tiskana u manjoj tiraži te će građanima Pule biti dostupna za čitanje i posudbu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Puli te Zelenoj Istri. U knjižici će biti navedena imena svih osoba koje su dostavile odabrane recepte. Golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih tako će nam pomoći da ne rasipamo hranu te da oblikujemo bolje i održivije sutra - za nas i naše najmlađe!

Zelena Istra obilježit će otvaranje poziva na dostavu recepata te prikupljati recepte od sugrađana na licu mjesta tijekom eko-gastro akcije “Hrana nije otpad” koja će se na pulskoj gradskoj tržnici održati 2. listopada, od 10 do 12 sati. Građani će ovdje ujedno moći dobiti informacije o projektu “Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj” u okviru kojeg se izrađuje knjižica recepata, kao i kušati hranu spravljenu upravo po recepturi “za dan poslije”.

Recepti se za vrijeme trajanja poziva mogu dostaviti i na adresu Zelene Istre, Gajeva 3 (Društveni centar Rojc), treći kat, osobno ili poštom te putem telefona 506 065 ili e-maila: ured@zelena-istra.hr.

Zelena Istra provodi projekt “Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj” u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, Osnovnom školom Centar te udrugom Klub50+ Veli Vrh, uz financijsku podršku Grada Pule u iznosu od 5.000,00 kuna.

Cilj projekta je međusektorskom suradnjom javnih institucija kojima je osnivač Grad Pula i udruga osigurati mogućnosti za aktivno zdravo starenje starijih osoba, odnosno kvalitetno provođenje vremena starijih osoba s područja Pule njihovim uključivanjem u društveni život grada te međugeneracijske aktivnosti vezane uz teme održivog razvoja. Projektom se također želi unaprijediti međugeneracijska solidarnost učenika 5. b razreda OŠ Centar, koje kroz projekt vodi profesorica Ljubica Redžović, te ih educirati o održivom gospodarenju otpadom, osobito smanjenju nastanka otpada od hrane, biorazgradivom otpadu i kompostiranju.

Učenici OŠ Centar prikupljat će od svojih baka, djedova ili susjeda treće životne dobi recepte za knjižicu, koja će potom obogatiti fond i školske knjižnice. Bit će to jedan od prvih koraka koje će pulski školarci napraviti na putu prema boljem razumijevanju potencijala, znanja i iskustva naših starih, kao i zelenih tema. Gradska knjižnica i čitaonica Pula te Klub 50+ Veli Vrh također pomažu prikupiti recepte popularizacijom poziva na dostavu recepata, kao i same knjižice u vlastitim prostorima te komunikacijom s njihovim korisnicima.

Podijeli Podijeli
Tweetaj Tweetaj
Proslijedi prijatelju Proslijedi prijatelju

Pronađite nas na društvenim mrežama

Facebook Facebook
Twitter Twitter
Instagram Instagram
YouTube YouTube
Internetska stranica Internetska stranica
Pošaljite nam e-mail Pošaljite nam e-mail

Zelena Istra je neprofitna udruga građana koja se zalaže za zaštitu okoliša i prirodnih bogatstava te društvenu pravdu. Utemeljena je 1995. godine od kada aktivno sudjeluje u izgradnji demokratskog, solidarnog i okolišno održivog društva. Među ključnim ciljevima Zelene Istre su održivi razvoj i okolišna demokracija.

 


Gajeva 3, 52100 Pula
tel/fax +385 52 506 065
e-mail: ured@zelena-istra.hr
web: www.zelena-istra.hr
Ukoliko ne želite više primati naš newsletter, kliknite u produžetku na unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Udruga Zelena Istra · Gajeva 3 · Pula 52100 · Croatia

Email Marketing Powered by Mailchimp