Copy
LIPANJ 2016
U središtu pozornosti
Tužan dan za Europu
Uvodnik Haralda Wiedenhofera o ishodu referenduma u UK


Ovo je tužan dan za Europu i radnike u UK. Nakon gorko neizvjesne izborne utrke, glasanje za napuštanje Europske unije najveći je šok u politici Velike Britanije i u cijeloj Europi. To je nesretna posljedica neodgovorne vlade koja se je igrala populizmom, i tako ugrozila projekt mira i integracije koji je jedinstven u povijesti naroda. Pročitajte više.
ETUI ETUC – Konferencija o budućnosti rada

Od 27. do 29. lipnja, Europski sindikalni institut (ETUI) i Europska konfederacija sindikata (ETUC) organizirali su trodnevnu konferenciju o digitalnoj revoluciji i budućnosti rada. EFFAT-ov glavni tajnik govorio je o odnosu između i percepciji psiho-socijalnih rizika. Pročitajte više.
OPĆE VIJESTI
Ne CETA-i: sindikati udruženi u borbi protiv CETA-e

Europske sindikalne federacije obnovile su svoje aktivnosti u borbi protiv CETA-e i isplanirale su seriju akcija i izradile materijale prije sastanka Europskog vijeća 5. srpnja u Strasbourgu. Prva aktivnost, koju je koordinirao EPSU, održala se je na Dan javnih službi, 23. lipnja 2016.  EFFAT je pripremio nacrt pisma koje će njegovi sindikati članice poslati svojoj vladi, stavljajući težište na prijetnje koje CETA predstavlja za poljoprivredu i prehrambenu industriju. Koordinirane aktivnosti nastavile su se i u tjednu od 27. lipnja do 1. srpnja. #StopCETA! Pročitajte više.
Međunarodni dan radnika i radnica u kućanstvu – podijelimo i potpišimo prisegu „Moj fer dom“

Na petu godišnjicu Konvencije C189 Međunarodne organizacije rada o dostojanstvenim uvjetima rada za radnike i radnice u kućanstvima koja je usvojena 16. lipnja 2011., Međunarodna federacija radnika i radnica u kućanstvima (IDWF) pokrenula je kampanju „Moj pravedan dom“ („My Fair Home“), kojom se traži da poslodavci radnika u kućanstvu potpišu prisegu s kojom se obvezuju osigurati dostojanstvene uvjete rada za radnike u svom kućanstvu. EFFAT se je pridružio IDWF-ovoj kampanji i poziva zaposlene u sindikatima i članove sindikata koji zapošljavaju radnike ili radnice u svom domu da potpišu prisegu na ovom linku. Pročitajte više
OPREHRANA
EFFAT i FoodDrinkEurope pripremili su novi priručnik s primjerima dobre prakse kako privući novu i kako upravljati starijom radnom snagom u prehrambenoj industriji i industriji pića

Dana 1. lipnja 2016., EFFAT i europska udruga poslodavaca FoodDrinkEurope sastali su se u Bruxellesu kako bi predstavili rezultate svog istraživačkog projekta „Dovođenje novih talenata i upravljanje sve starijom radnom snagom: dvije strane istog novčića - provedba dobre prakse za postizanje atraktivnijeg sektora prehrane i pića“. Rezultati, koji su uključeni u ovo izvješće, odnosno priručnik, nastavljaju se na prethodnu zajedničku studiju koja je pokazala da se sektor proizvodnje i prerade hrane i pića više ne doživljava kao privlačan izbor za radnike, unatoč njegovoj otpornosti tijekom gospodarskih i financijskih kriza. Pročitajte više.
U svom novom izvješću, Europski parlament se osvrće na europski sektor šećera „nakon kvota“

Europski parlament objavio je izvješće „Europski sektor šećera nakon kvota“, koje govori o tome kako će liberalizacija tržišta šećera u EU donijeti promjene u sektor šećera. Očuvanje radnih mjesta u sektoru poljoprivrede, prerađivačkoj industriji i uslugama vezanih uz tu industriju također je ključni aspekt o kojem se govori u ovome dokumentu. Europski parlament će održati saslušanje 13. srpnja poslije podne o „Budućnosti tržišta šećera nakon ukidanja kvota za šećer 2017“. Pročitajte više.
EFFAT-ovi amandmani na nacrt izvješća Europskog parlamenta o aktivnostima, utjecaju i dodatnoj vrijednosti Europskog fonda za prilagodbe globalizaciji između 2007. i 2014.

EFFAT i NNF dali su prijedlog dopuna i izmjena izvješća kako bi se pojasnilo da je gubitak radnih mjesta zbog trgovinskih sporova, koji rezultiraju ozbiljnim promjenama u trgovini robom i uslugama, u potpunosti u okviru Europskog fonda za prilagodbe globalizaciji i izglasano je na sastanku Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta. O tome će se glasati na plenarnom zasjedanju u rujnu.
TURIZAM
Ekonomija dijeljenja – EFFAT žali zbog nedostatka smjernica Europske komisije

Dana 2. lipnja 2016., Europska komisija objavila je dugo očekivani dokument „Europska agenda za ekonomiju dijeljenja“, koja bi trebala usmjeriti države članice kako da primjenjuju postojeće europske zakone na ekonomiju dijeljenja. EFFAT je reagirao na objavu tog dokumenta tvrdeći da Komisija njime nije postigla cilj. Pročitajte više.
 
EFFAT slavi 80. godišnjicu plaćenog godišnjeg odmora

Dana 17. lipnja 2016. EFFAT i Međunarodna organizacija socijalnog turizma (ISTO), u suradnji s radničkom grupom Europskog gospodarsko-socijalnog vijeća (EESC) organizirali su događanje kojim su obilježili 80. godišnjicu uspostavljanja MOR-ove konvencije broj 52. o plaćenom dopustu, koja je bila važna tema u vremenima teških napada na temeljna radnička prava. Pročitajte više
POLJOPRIVREDA
EFFAT poziva na hitnu izlaznu strategiju za glifosat

Nakon tri neuspjela pokušaja za donošenje odluke valjanom većinom, održat će se dva sastanka, 24. i 27. lipnja kako bi se odlučilo o budućnosti ovog kemijskog spoja. Pročitajte više.

 
Iskorištavanje rada imigranata u poljoprivredi. Što je odgovornost ZPP-a?

Dana 15. lipnja 2016. održana je konferencija na visokoj razini u Rimu, organizirala ju je Europska konfederacija sindikata (ETUC) uz podršku tri talijanska sindikata domaćina, CGIL, CISL i UIL, a sudjelovali su i sindikalisti iz 22 države. Tijekom konferencije, glavni tajnik EFFAT-a, Harald Wiedenhofer, naglasio je kako su sektori turizma i poljoprivrede među najvećim primateljima neprijavljenih radnika imigranata. Pročitajte više.
POLITIKA PREMA TVRTKAMA
ETUC raspravlja o dodatnom zakonskom okviru za sporazume s transnacionalnim kompanijama (TCA)

Tijekom posljednjeg desetljeća, povećao se je niz potpisanih sporazuma s transnacionalnim kompanijama kojima je sjedište u Europskoj uniji. Ti sporazumi su se do sada pregovarali bez posebnog zakonskog okvira. U određenoj mjeri, ova situacija sigurno je potaknula razvoj sporazuma s transnacionalnim kompanijama. S druge strane, nedostatak posebnog zakonskog okvira za sporazume s transnacionalnim kompanijama postavlja nekoliko pitanja koja se tiču pregovaračkog procesa, uključenih sudionika, sadržaja sporazuma i njegove provedbe u praksi. Pročitajte više.
 
Budućnost europskih partnera Coca-Cole glavna tema sastanka Koordinacijske grupe za Coca-Colu

EFFAT-ovu Koordinacijsku grupu za Coca-Colu sačinjavaju predstavnici nacionalnih sindikata, stariji sindikalni povjerenici i članovi nacionalnih i europskih radničkih vijeća koji predstavljaju zaposlene u The Coca-Cola Company, Coca-Cola Enterprises (CCE), Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC), Coca-Cola Iberian Partners (CCIP) i Coca-Cola Erfrischungsgetränke AG (CCE AG). Grupa se je sastala 6. i 7. lipnja u sjedištu sindikata Comisiones Obreras de Catalunya u Barceloni kako bi se raspravila budućnost Coca-Colinih europskih partnera (CCEP) i njihovih Europskih radničkih vijeća (EWC). Aktivnosti su stavile težište na relevantne teme kao što su radno vrijeme, zaštita na radu i sadržaj budućeg sporazuma CCEP EWC-a.      
Nadolazeći susreti
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Copyright © |2015|  EFFAT |
All rights reserved.

EFFAT is the European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Tourism sectors. As a European Trade Union Federation representing 120 national trade unions from 35 European countries, EFFAT defends the interests of more than 2.6 million members towards the European Institutions, European employers’ associations and transnational companies. EFFAT is a member of the ETUC and the European regional organization of the IUF.