Copy
View this email in your browser

In deze nieuwsbrief
Themadag zaterdag 3 september 2022
 
‘Bewust zijn in harmonie met natuur en samenleving'
Met lezing door Hans Knibbe: 'De verlichte burger'
 
De samenhang tussen persoonlijke ontwikkeling en je verbonden weten met het grotere geheel van natuur en samenleving wordt steeds meer gevoeld als een vanzelfsprekendheid. In de recente, nog gaande, herijking van de missie en visie van het Han Fortmann Centrum, kwam die samenhang nadrukkelijk in beeld.

Tijdens de themadag van zaterdag 3 september 2022 sluiten we daarop aan. In de ochtend verzorgen docenten van ons centrum twee mini-workshops. In de middag zal psycholoog en spiritueel leraar Hans Knibbe een lezing verzorgen met als titel: ‘De verlichte burger’.

Hans Knibbe is oprichter van de school voor Zijnsoriëntatie (sinds 1987). In de jaren zeventig ontwikkelde hij een nieuwe therapeutische methode, geïnspireerd op boeddhistische psychologie. 

 
In zijn lezing zal Knibbe betogen dat de hedendaagse spiritualiteit voorbij gaat aan de klassieke ‘verticale’ verlichting, waarin de yogi zich terugtrekt uit de wereld en vooral bezig is met zijn eigen verlichte staat. Tegenwoordig zien we de wereld en maatschappij niet meer als onveranderlijk gegeven, maar beseffen we dat we die kunnen verbeteren en tot bloei kunnen brengen. Als we rusten in Zijn, in onze verlichte aard, voelen we ons met alles verbonden en is ons hart ontpantserd. Vanuit dat verlichte besef van onderlinge verbondenheid waarin 'het grote Hart' is ontwaakt, is de moderne yogi een verlichte burger.

Workshops
In de ochtend verzorgen twee docenten van het Han Fortmann Centrum mini-workshops: 

Workshop 1: ‘Wat is jouw bijdrage aan een leefbare wereld?’ | Ted van Rijt, docent mindfulness en compassie.

Je ervaart het leven als zinvol en aangenaam als je met plezier en gemak een bijdrage levert aan de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Als jouw talenten op het juiste tijdstip en in de juiste omgeving tot bloei komen, dan geniet je daar zelf van evenals de mensen om je heen. Hoe kom je er achter wat jouw bijdrage aan je omgeving kan zijn? Hoe kom je verder tot bloei? Door meditatie, innerlijk onderzoek en het delen van ervaringen proberen we dichter bij antwoorden op deze vragen te komen. 

Workshop 2: ‘Zen en verbondenheid met het geheel’ (voorlopige titel) | Misha Beliën, docent zenmeditatie

Filosoof en documentairemaker Misha Beliën is tevens zenleraar en zenmonnik. Hij zal het thema ‘Bewust zijn in harmonie met natuur en samenleving' benaderen vanuit zijn zentraditie en -praktijk. (Nadere toelichting volgt.)

Programma
10.00 uur: opening
10.10 - 11.10 uur: mini-workshop 1 Ted van Rijt
11.30 - 12.30 uur: mini-workshop 2 Misha Beliën
12.30 - 13.30 uur: pauze en lunch
13.30 - 15.30 uur: lezing door Hans Knibbe: ‘De verlichte burger’.


Nadere informatie en aanmelding
Datum en Tijd: zaterdag 3 september, 10.00-15.30 uur
Locatie: Boeddhistisch centrum Jewel Heart: Hatertseveldweg 284, 6532 XX  Nijmegen. Parkeren gratis, parkeerterrein achter het gebouw.
Entree: € 37,50 (twee workshops, lunch en lezing). Het is ook mogelijk om alleen de lezing bij te wonen. De kosten bedragen dan € 15,-.
Zie voor informatie en aanmelding onze website


[Direct aanmelden]

Programma voorjaar/zomer 2022
11 juni  | Wendy Kersemaekers
Een stiltedag geeft verdieping aan je mindfulnessbeoefening. De stilte brengt je in contact met wat er op een diepere laag in je leven speelt. Het brengt je thuis bij jezelf.
17 juni  | Peter Kooij
Vanaf 14 okt. 2022 begint de Verdiepingscursus mindfulness yoga. De cursus is bedoeld voor wie de eigen beoefening wil verdiepen of les wil gaan geven. Over dit aanbod van het Han Fortmann Centrum vindt op vrijdag 17 juni 2022 een informatiemiddag plaats (kostenloos).
19 juni Zinspiratie-ontmoetingen op zondag
Ben je op zoek naar een zinvolle alternatieve zondagochtendinvulling dan zijn de Zinspiratiebijeenkomsten, eens per maand, misschien iets voor jou. Locatie is Cordium te Nijmegen. Bijeenkomsten met muziek, rituelen, meditatie of stiltemoment en voordracht of lezing. We gaan op een speelse manier ontdekken hoe een bepaald thema leeft in ons leven.
29 juni   | Kim Driessen
Een Bosbad is een weldadige beleving. Onder begeleiding van de docent ga je in verstilling en vertraging wandelen en aanwezig zijn in het bos. Je dompelt je als het ware onder in de atmosfeer van het bos. Hierdoor ontstaat er automatisch een zachte fascinatie voor alles om ons heen in de natuurlijke bosomgeving. Onze zintuigen gaan hierdoor veel meer van de omgeving opnemen, en de stressniveaus gaan omlaag.
01 juli  | Wendy Kersemaekers
Een terugkomochtend geeft een impuls aan je mindfulnessbeoefening en houdt die levendig. De wisselende thema's zorgen voor nieuwe inspiratie, zodat je weer mindful je leven in kunt. Doe mee: verfris en versterk je mindfulnessbeoefening.
28 aug 
Ben je op zoek naar een zinvolle alternatieve zondagochtendinvulling dan zijn de Zinspiratiebijeenkomsten, eens per maand, misschien iets voor jou. Locatie is Cordium te Nijmegen. Bijeenkomsten met muziek, rituelen, meditatie of stiltemoment en voordracht of lezing. We gaan op een speelse manier ontdekken hoe een bepaald thema leeft in ons leven.
Open Lessen Week

Zin in meditatie, mindfulness, yoga? Maar twijfel je over wat en waar? Een open les is een uitgelezen kans om te kijken of een cursus of docent bij je past. Deelname verplicht je tot niets. Kijk hieronder voor een overzicht. (Voor sommige open lessen wordt een kleine vergoeding in rekening gebracht, andere zijn gratis.)

De Open Lessen 'Week' gaat vooraf aan het najaarsseizoen en loopt van 29 augustus t/m 11 september.

NB De informatiemiddag Verdiepingscursus/opleiding Mindfulness Yoga door Peter Kooij vindt al deze maand plaats en wel op 17 juni.


OVERZICHT

29 aug   | Peter Kooij

01 sep  |  Wendy Kersemaekers

02 sep  | Wendy Kersemaeker

07 sep  | Wendy Kersemaekers

08 sep  | Ted van Rijt

11 sep  | Misha Beliën
Meditatie online

In het najaar starten we weer met een nieuwe serie 'meditatie online'. Ditmaal één keer per week, op de woensdagavond van 19.30 tot 19.55 uur. De serie begint op 14 september en loopt tot en met 28 december. Kosten: € 12,50 per maand of € 37,50 voor de hele periode van ruim drie maanden.

Meditatie online is een prettige ondersteuning van je meditatiebeoefening. De sessies worden via Zoom live begeleid door docenten van ons centrum. Deelname is eenvoudig via een maandabonnement of  een abonnement voor de hele periode. Met een maandabonnement kun je ieder moment instappen. 

Iedereen kan meedoen! Vanaf elke plaats, met of zonder meditatie-ervaring. 

Meer informatie en aanmelding, klik HIER. (Een abonnement afsluiten kan nu meteen. Het gaat dan op 14 september in.) 
Vooruitblik - Programma najaar 2022
 
03 sep  | Met spiritueel leraar Hans Knibbe

08 sep  | Wendy Kersemaekers

09 sep  | Wendy Kersemaekers

14 sep  | Wendy Kersemaekers

19 sep  | Peter Kooij

20 sep  | Peter Kooij

20 sep  | Ted van Rijt

22 sep  | Ted van Rijt

14 okt  | Peter Kooij

15 okt  | Wendy Kersemaekers

06 nov  | Ted van Rijt
Tussentijds instromen

In een aantal gevallen is het mogelijk tussentijds in te stromen. Kijk bij het overzicht van lopende of afgelopen cursussen en informeer bij de docent.

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod? Volg ons op social media!

Facebook icon  Instagram icon

Hoofdlocatie:

Boeddhistisch Centrum Jewel Heart
Hatertseveldweg 284, 6532 XX  Nijmegen.

Vragen of nadere informatie?
Heb je vragen? Mail of bel ons:
info@hanfortmanncentrum.nl
Telefoon: 06-50633299

www.fortmanncentrum.nl

Wil je je inschrijving voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Je kunt hier je inschrijving bewerken of je uitschrijven uit deze lijst.