Nieuwsbrief december 2016
Bekijk deze nieuwsbrief online

Wij wensen u fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Dit jaar viert de Female Cancer Foundation haar 10-jarig bestaan. Ter ere daarvan is dit mooie beeldverslag gemaakt.

De wereld is in beweging

Veiligheid is een universele behoefte, die vandaag de dag in Nederland met toenemende mate zichtbaar wordt. Geweld en onderdrukking elders maken dat mensen op de vlucht zijn en ook in ons land op zoek gaan naar veiligheid. De gastvrijheid neemt toe doordat we ons meer en meer bewust worden van het feit dat niemand zonder goede reden het land verlaat waar hij of zij geboren en getogen is. Maar ook in de ontwikkelingslanden zelf willen we bijdragen aan het creëren van veiligheid. 
De Maslow piramide helpt ons om de noden en behoeften in kaart te brengen en prioriteiten te benoemen:

Het zijn met name de lichamelijke behoeften zoals voedsel en gezondheid, naast veiligheid en zekerheid, die aan de basis staan van een gezond(e) gemeenschap en klimaat voor kinderen om op te groeien. De vrouw (moeder) staat hierin centraal; zij is niet alleen de spil van het gezin maar ook de drijvende kracht voor de lokale economie. Ondanks haar cruciale rol heeft ‘de vrouw’ in een groot deel van de wereld een veel beperktere toegang dan mannen tot bijvoorbeeld gezondheidszorg. Het See & Treat programma van de Female Cancer Foundation (FCF) focust op deze moeders en probeert baarmoederhalskanker en de sterfte aan deze ziekte terug te dringen. Door de poorten van de zorg voor deze vrouwen te openen en ze met respect en zorgvuldigheid te benaderen en behandelen, bereiken we meer dan alleen het terugdringen van baarmoederhalskanker. Behalve de gezondheid van vrouwen staat ook het vergroten van hun kracht centraal in ons programma, oftewel women empowerment.

Tijdens mijn recente bezoek aan Indonesië bezocht ik ons programma in Atjeh. Een stad die nog op ons netvlies staat gezien de tsunami van 2004. We associëren Atjeh ook met een ‘strenge’ Islam. Maar ook in deze regio wordt ons programma met open armen ontvangen. Daar waar in vele gebieden het uitvoeren van de screening en de eventuele behandeling een uitdaging is, bleek na veel praten en luisteren dat het in Atjeh juist belangrijk is om bewustwording (bij zowel vrouwen als mannen) te creëren over het feit dat geen enkele vrouw hoeft te overlijden aan baarmoederhalskanker. Een haalbaar doel. Doordat we lokale taboes en zeker ook de mogelijkheden leren begrijpen, is een See & Treat programma overal toepasbaar.
In 2017 zullen we dan ook met veel enthousiasme doorgaan met het slaan van bruggen en creëren van een infrastructuur waarover we ons programma bij juist die vrouwen te brengen, die niet gewend zijn om met respect behandeld te worden en vaak juist een hoog risico lopen op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. Daarvoor hebben we ook in 2017 weer uw steun nodig.
In 2017 weer een stapje dichterbij een wereld zonder baarmoederhalskanker.
 
Lex Peters
Oprichter en bestuurslid Female Cancer Foundation

10 jaar FCF in cijfers

Triodos Foundation start Crowd Giving Campagne voor FCF 

Met een mooi interview met oprichter Lex Peters in het magazine van Triodos Foundation is de Crowdgiving Campagne voor FCF gestart. Neem een kijkje op de mooie Schenkenpagina van Triodos Foundation.

Female Cancer Foundation in Zuidoost-Azië 

SEE & TREAT BANGLADESH
Op de ziekenhuisboten van Friendship Foundation is het See & Treat team inmiddels op eigen kracht verder aan het werk. Het gaat om de inbedding en voortzetting van de diensten in hun gezondheidsnetwerk voor de allerarmste in de overstromingsgebieden van Noord Bangladesh. 
FEMALE CANCER PROGRAM INDONESIË
10 years FCF congrat of FCP Indonesie and MoH
Een kroon op het werk van oprichter Lex Peters, tijdens zijn guest lecture op het IMERI congres in Jakarta is hij door de decaan van de Universiteit benoemd tot adjunct professor aan de medische faculteit van de Universiteit van Indonesië. Na de uitbereiding van het project naar Flores en West-Papoea wordt onder leiding van het Female Cancer Program (FCP) team uit Jakarta in samenwerking met het lokale ministerie van volksgezondheid de See & Treat methode geïntroduceerd in de streng islamitische regio Atjeh en het door sekstoerisme geteisterde Batam. Daarnaast begeleidt het Lombok team de introductie van See & Treat op Sumbawa. Ter gelegenheid van 10 jaar FCF maakte het Jakarta team deze video met een mooie felicitatie van de Minister van Volksgezondheid.
NIEUW: SEE & TREAT NEPAL
Veerkrachtig komen onze Nepalese partners de ellende van de aardbeving steeds meer te boven. Voorzichtig en zorgvullig verkennen we nu de mogelijkheden voor de daadwerkelijk opstart in de loop van 2017 van het See & Treat project. Bestuurster Helene Hoogeboom bezocht afgelopen november één van de Nepalese partners die reeds actief is op gebied van baarmoederhalskankerpreventie. Lees meer over haar ervaringen in een kort reisverslag.

Female Cancer Foundation in Afrika

ETHIOPIAN FEMALE CANCER INITIATIVE 

Samen met Cordaid is eind augustus zeker gesteld dat het Ethiopian Female Cancer Initiative nog in ieder geval twee jaar de Tell See & Treat in twee van de armste regio’s van Ethiopië kan blijven aanbieden. De teams hebben een zeer succesvol introductie jaar achter de rug. Velen vrouwen worden bereikt o.a. door gebruik te maken van de bestaande lokale netwerken en gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de koffieceremonies waar vrouwen discussiëren en voorlichting krijgen over verschillende onderwerpen, nu ook over de risico’s van baarmoederhalskanker en de noodzaak en het aanbod van screening en preventieve behandeling.
NIEUW: SEE & TREAT UGANDA 
Na een introductie door de Triodos Foundation heeft FCF samen met de Ugandese partner Uganda Rural Development and Training Programme (URDT) de ambitie gesteld om in 2017 het project ‘Enjoying life, saving women from cervical cancer’  te kunnen starten. Het project heeft als doelstelling om in 3 jaar tijd tenminste 18.000 vrouwen uit ‘greater Kibaale’ in centraal-west Uganda te screenen en indien nodig te behandelen op voorstadia van baarmoederhalskanker.

Meer weten? Kijk hier: Tell See & Treat Uganda  
SAVE MY MOTHER 2016

Alle landen in onze samenwerking met SOS kinderdorpen het Save my Mother project (Kenia, Ghana, Gambia en Malawi) zijn inmiddels hard aan het werk tijdens de tweede fase van het project. In deze fase zijn alle activiteiten gericht op het verduurzamen, overdragen en inbedden van de See & Treat methode. Samenwerkingen met de lokale overheden en instanties staan daarbij voorop. In augustus 2016 kwamen de projectlanden bijeen in Ghana voor een workshop Advocay & Sustainability, om samen nogmaals te definiëren wat dat nou precies is en ideeën en activiteiten te concretiseren. De teams gingen naar huis met een concrete advocacy agenda per projectteam met duidelijke key messages, messengers en doelgroepen.

Onderwijs en onderzoek

Onderzoekers Roos Oosting (promovendus TU Delft/LUMC), LUMC studente Amy Rutgrink en LUMC gynea-oncoloog Jogchum Beltman zijn als onderdeel van een grotere studie gestart met een eerste praktijkonderzoek. Zij doen vergelijkend onderzoek naar de verschillende behandelapparaten voor preventie van baarmoederhalskanker: de Wallach cryo, de Basco cryo en de Wisap cold-coalgulator. 
CENTER OF EXCELLENCE INDONESIË
Onze langdurige en succesvolle samenwerking met de Universiteit van Indonesië heeft recentelijk geleid tot de uitbreiding van het Female Cancer Program (FCP) in Indonesië. Met de recente oprichting van een Indonesische Center of Excellence wordt behalve de uitrol van het See & Treat programma nu ook gefocust op dataverzameling en -registratie, het verwerven van intellectuele rechten op het See & Treat concept, het publiceren van (inter)nationale artikelen, onderzoek en – op de langere termijn – de productie van instrumenten zoals een cryo apparaat en een HPV-vaccin. De rol van het FCP als Indonesische expertorganisatie wordt hiermee aanzienlijk vergroot.
Volg ons
@femalecancer
Bekijk onze video's
Copyright © 2016 Female Cancer Foundation, Alle rechten voorbehouden.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp