Copy
Pengar ska inte skapas som räntebärande skuld.
Öppna nyhetsbrevet i webbläsare

Nyhetsbrev från Positiva Pengar - nr 4


...där vi vill summera och tacka för året som gått och berätta vad vi vet om 2014.

2013 - Året som gått


Positiva Pengar firar i slutet av februari ett år. En handfull personer som aldrig tidigare träffats förenades då i ett gemensamt intresse att från grunden förändra ett ohållbart ekonomiskt system. Sedan dess har vi blivit fler. Många har kontaktat oss och velat engagera sig, så vi har på hemsidan skapat en sida med tips på vad du kan göra för att hjälpa till att sprida budskapet. Brinner du för att genomföra en aktivitet, tveka inte att kontakta oss!

Ni som läst tidigare nyhetsbrevet vet att vi har haft en intensiv sommar och höst, trots att vi alla arbetar ideellt med kampanjen. Vi har besökt Power Shift utanför Falun, hållit föredrag på Sensus och FSCONS i Göteborg, på JAK i Halmstad, haft en föreläsning på ABF och tre visningar av 97% Owned i Stockholm, och mycket mer.

Vi har översatt merparten av Positive Moneys hemsida till svenska, och grävt fram statistik som är relevant för Sverige. Hemsidan har nu ungefär 200 besök om dagen, och vi har snart 400 likes på Facebook.

En stor händelse var Riksbankens rapport Den svenska finansmarknaden som kom i augusti, där sidan 74 och framåt beskriver hur pengar skapas, något som vi även, med benägen hjälp från vissa av er, haft mejlkonversationer med Riksbanken om.

Vårt största fokus har så klart varit att nå ut, till allmänheten, politiker och ekonomer. Vi tar tacksamt emot namn på personer som du tror skulle vara öppna för ett samtal.

En viktig milstolpe är att nätverket International Movement for Monetary Reform (IMMR) bildats, med medlemsorganisationer från 16 länder. Vi har kontinuerligt möten för att möjliggöra samverkan mellan penningreformister över hela världen.

2014 - Ã…ret som kommer


Även nästa års schema kommer troligtvis vara fullspäckat. Flera föredrag och konferenser är på planeringsstadiet. Finansiering kommer att vara avgörande för vår överlevnad. Har du möjlighet att donera en slant så kommer den att oavkortat gå till Positiva Pengars kampanj. Idag arbetar vi alla helt ideellt.

Pengarna eller livet! När larmen tystnar.


Den 18 januari anordnas en heldagskonferens på ABF i Stockholm, arrangerad av bland andra Global Utmaning, Klimataktion, Naturskyddsföreningen, WWF, Omställning Sverige, och många fler.
Positiva Pengar kommer att medverka under rubriken Pengarnas dilemman och möjligheter.

Valår 2014


Med anledning av att 2014 är valår har nätverket Ekonomisk reform nyligen kontaktat riksdagspartierna med ett frågeformulär för att ta reda på om politiker förstår hur pengar skapas.
Ännu har inga svar trillat in men i väntan på det kan du läsa om hur partierna svarade inför valet 2010.

Har du förslag på hur Positiva Pengar ska utnyttja möjligheten att påverka under valåret? Tveka inte att kontakta oss.

Positive Moneys årliga konferens 2014


Lördagen den 1 mars håller Positive Money UK sin årliga konferens i London.

"This conference is going to be about getting involved and what we need to do to achieve the change."

För att få ett hum om konferensens tema har de sammanställt en litteraturlista.

Biljett kostar ca 400:- vilket inkluderar heldagskonferens, lunch te och kaffe.

Kontakta oss om du vill åka, så kan vi ta sällskap!

Riksdagsmotion om hållbar finansiell infrastruktur


Till vår stora överraskning - och glädje - lade Valter Mutt och Annika Lillemets från Miljöpartiet i oktober en motion om utredning om penningreform!

I Motion 2013/14:Fi306 "En hållbar finansiell infrastruktur" föreslår de ett riksdagsbeslut på "att förutsättningslöst låta utreda hur Riksbankens ställning när det gäller penningutgivning och kreditgivning kan stärkas." samt att
"Tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram en färdplan för Riksbankens återdemokratisering och hur dess uppdrag kan utvidgas till att även omfatta mål om social rättvisa och naturresurshushållning."

Så fort vi vet när motionen kommer att tas upp kommer vi att informera mer.

Tack för att ni är med oss!


Ert stöd är avgörande för att 2014 ska kunna bli det år då penningreform letar sig in i den politiska debatten. Följ, gilla och dela oss gärna på Facebook.
Det händer något nytt på vår sida nästan varje dag. Facebook gör det enkelt att hjälpa oss sprida information om ett bättre penningsystem. Du behöver inte ha ett Facebook-konto för att kunna se sidan. Ser du inte våra inlägg i ditt flöde? Det kan bero på Facebooks algoritmer, som döljer en del innehåll. Klicka in på vår sida ibland och visa Facebook att du vill se oss!

Men framförallt, fortsätt att prata om pengar med alla du känner!

Namninsamling för penningreform


Gör som 1091 andra och skriv på namninsamlingen som nätverket Ekonomisk Reform startat, för att visa beslutsfattarna att vi medborgare vill ha ett bättre ekonomiskt system för människa och miljö!
 
Share
Tweet
+1
Forward to Friend
Facebook
Facebook
Hemsida
Hemsida
E-post
E-post
Positiva Pengar är en icke vinstdrivande kampanj och vi finns representerade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Our mailing address is:
Positiva Pengar
www.positivapengar.se
Stockholm 11160
Sweden

Add us to your address book

Läs tidigare nyhetsbrev   Avsluta prenumeration   Uppdatera inställningar

Copyright © 2013 Positiva Pengar, All rights reserved.