Copy
Is de e-mailversie niet goed leesbaar? Klik hier om de nieuwsbrief online te lezen

Stichting Narangi - Nieuwsbrief november 2013

Facebook
Website
Email
Dit keer besteden we aandacht aan projecten van de Wisdom Academy, onze lokale partnerorganisatie in Jaipur, die werkt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van sloppenwijkbewoners. 

In deze nieuwsbrief:

Een nieuwe school


Afgelopen juli is de Wisdom Academy met een nieuwe school gestart. In totaal runt de Wisdom Academy nu vier scholen in vier sloppenwijken en genieten ruim 100 kinderen onderwijs!

De nieuwe school telt zo’n 25 leerlingen die vijf dagen per week les krijgen. De lessen duren 2,5 tot 3 uur.

Soms nemen le
erlingen hun jongere broertjes en zusjes mee naar de klas. Ze fungeren als oppas en kunnen dus alleen naar school als de kleintjes ook meegaan. 
 
Sinds kort hebben de nieuwe leerlingen hun eigen boeken en schriften en daar zijn ze heel trots op! 

Elke dag 4.000 liter water


Tijdens de hete zomermaanden kampt de woestijnstaat Rajasthan met een groot watertekort. Ook dit jaar heeft de Wisdom Academy weer voor water gezorgd in de sloppen waar ze werkt. Bijna dagelijks werd elke sloppenwijk voorzien van een tank vol water (zo’n 4.000 liter). De bewoners gebruiken het als drinkwater, om mee te koken, voor wassen en poetsen, en om hun dieren (voornamelijk geiten) te laten drinken.

Nu ook onderwijsprogramma's voor vrouwen


De vrouwen uit de sloppenwijken vroegen of de Wisdom Academy ook onderwijsprogramma’s voor hén wilde opzetten. Ze wilden graag naailessen volgen om een nieuw vak te leren. Een vak waarmee ze een beter inkomen kunnen verdienen en wat minder zwaar is dan het ongeschoolde werk dat ze nu doen (zoals werken in de bouw of afval verzamelen). 
 
De Wisdom Academy en Narangi hebben samen een projectplan geschreven. Met dat plan hebben we geld gekregen van een fonds waarmee we voor een jaar twee cursussen (in twee verschillende sloppen) kunnen financieren!In juli zijn de lessen gestart, in elke slum zijn zo’n 15 tot 20 deelneemsters. Deelname aan de cursussen is gratis.

Vrouwen uit de slums bespreken hun ideeën voor de naaicursus met Rohit Wilson van de Wisdom Academy.
 
Oefenen met oude lappen
De lessen vinden plaats in de sloppenwijken en worden gegeven door vrouwen die naailerares zijn of goed kunnen naaien. Deze eerste maanden leren de deelneemsters de basisbeginselen en hoe ze een naaimachine moeten gebruiken. Ze nemen oude kleding en lappen mee om op te oefenen.Voor de cursussen hebben we handnaaimachines aangeschaft. Deze machines worden veel gebruikt in India: ze nemen weinig plaats in, kunnen op de grond worden gebruikt, hebben geen elektriciteit nodig en zijn makkelijk vervoerbaar.

 
Nieuw vak, nieuwe kansen
Volgens planning duren de naaicursussen anderhalf jaar (tot en met december 2014). Daarna kunnen de vrouwen aan de slag als professioneel naaister. Bijvoorbeeld voor één van de vele kleermakers of textielfabrieken in Jaipur. Maar de vrouwen kunnen ook hun eigen business starten en zelfgemaakte producten gaan verkopen. Hun nieuwe vak leent zich bij uitstek voor thuiswerk.
 
Aanvullende financiering gezocht!
Met de huidige funding kunnen we elke cursus één jaar laten draaien. We zijn dus nog op zoek naar financiering voor de laatste zes maanden, per cursus gaat het dan om 550 euro (dus totaal om 1.100 euro).
Wellicht een mooi doel voor een kerstactie?

Kleine 10.000 euro van kerken Utrecht!


Van september 2011 tot september 2013 is Narangi gesteund door de ZWO werkgroep van de Marcuskerk, Wilhelminakerk en Nicolaïkerk in Utrecht. Zij hebben diverse inzamelingsacties georganiseerd, resulterend in maar liefst 9.772 euro!
 
Iedereen die heeft meegewerkt: heel hartelijk dank voor deze fantastische bijdrage!

Feestmaanden


Dussehra

Het festivalseizoen in India is in volle gang. In oktober en november vinden dagen (en soms weken) lang durende feesten plaats, waarbij het vereren van goden, vasten, muziek en dans centraal staan. Zoals het Dussehra festival, waarbij wordt gevierd dat prins Rama de demonenkoning Ravana versloeg (volgens de ‘Ramayana’, het grote heldenepos). In Rajasthan gaan enorme papier-maché-poppen van Ravana in vlammen op, wat het verbranden van het kwaad symboliseert.


In één van de sloppenwijken waar de Wisdom Academy werkt, zorgt Dussehra voor extra werkgelegenheid en inkomen. De bewoners maken de Ravana poppen die gretig aftrekken vinden bij winkels en particulieren.

Diwali
Na Dussehra volgt het belangrijkste festival: Diwali, het ‘Lichtjesfeest’ en het begin van een nieuw jaar volgens de traditionele Hindoekalender. Tijdens dit festival wordt de overwinning van het licht op de duisternis gevierd. Mensen verlichten hun huizen met honderden kleine olielampjes (diya’s) en voeren rituelen uit waarmee ze Lakshmi (de godin van rijkdom en voorspoed) uitnodigen hun huis te bezoeken. De hele nacht branden er diya's zodat Lakshmi het huis goed kan vinden.

Mensen vieren de festivals samen met hun familie. Veel sloppenwijkbewoners reizen ervoor naar hun geboortestreek en zijn dagen onderweg.
De scholen van de Wisdom Academy zijn rond Diwali een week gesloten.

Narangi als kerstpakket


Organiseert jouw werkgever een speciale inzamelingsactie met kerst?
Of wordt het kerstpakket vervangen door een gift aan een goed doel? Dan kan Narangi een mooie bestemming zijn!
 
Steun onze naaiprojecten voor vrouwen. Of de scholen in de sloppen. En geef de sloppenwijkbewoners een kans op een betere toekomst!
 
Meer ideeën hoe je met ons kunt samenwerken vind je hier.
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2013 Narangi. All rights reserved.

    

Email Marketing Powered by Mailchimp