Copy
View this email in your browser


Ontspannen leven
Lezing door Paul Loomans bij opening najaarsseizoen 2018


'Onspannen leven', wie wil dat niet. Maar hoe doe je dat in de hectiek van alledag? Paul Loomans heeft een antwoord. Tijdens zijn lezing op de themadag zaterdag 1 september a.s. ontvouwt hij zijn methode. Met deze dag opent het Han Fortmann Centrum zijn najaarsseizoen 2018.

Paul LoomansPaul Loomans is acteur/regisseur, zenmonnik en ‘stressontknoper’. Met de zen als achtergrond en met zijn mensenkennis uit de theaterwereld ontwikkelde hij een methode om vanuit rust te leven en tegelijk spontaan, actief en creatief te zijn. Tijdens zijn presentatie zal Loomans de toehoorders laten ervaren hoe je door ‘tijdsurfen’ meer rust en voldoening in je leven kunt krijgen. Met concrete aanwijzingen voert hij zijn publiek terug tot de essentie van al het handelen: vertrouwen op je gevoel en aanwezig zijn in wat je doet.

Naast het thema tijd is ook het thema emotie een belangrijke onderwerp in zijn leven en werk. Over beide onderwerpen schreef hij een boek.

Workshops

In de ochtend staan twee workshops op het programma, verzorgd door Dick Verstegen en Peter Kooij, beiden docent aan het Han Fortmann Centrum. De dag duurt van 10.00 tot 15.30 uur. Entree voor de hele dag bedraagt € 35,- inclusief lunch. Het is ook mogelijk alleen de lezing te volgen (entree € 15,-).

Juni 2018


10 juni Zinspiratie op zondag
Maandelijkse viering in Centrum de Appel. Voor wie graag samen met anderen inspiratie wil opdoen. Iedereen is welkom. Aanmelden is niet nodig. (De maanden juli en augustus houdt Zinspiratie op zondag zomerrust.)

18 juni Terugkomavond Mindfulness, thema 'Een frisse blik' | Simone Lips
Geef een impuls aan je mindfulnessbeoefening en doe nieuwe inspiratie op. Thema is dit keer: 'Een frisse blik'.
Informatiemiddag over nieuwe cursus. In het najaar (vanaf 12 okt.) begint de Verdiepingscursus Mindfulness Yoga. De cursus is bedoeld voor wie de eigen beoefening wil verdiepen of les wil gaan geven.

23 juni Stiltedag Mindfulness | Ted van Rijt
Een stiltedag brengt verdieping in je mindfulnessbeoefening. De stilte brengt je in contact met wat er op een diepere laag in je leven speelt. Het brengt je thuis bij jezelf.

Augustus 2018

15 aug Zomerretraite zenmeditatie | Dick Verstegen
Retraites of 'sesshins' vormen voor de wat getrainde 'zitters' een welkome aanvulling van hun zenbeoefening. Sesshin betekent: in het hart geraakt worden door het aanvaarden van je leven zoals het is. Van woensdag 15 augustus 19.00 uur tot zondag 19 augustus 16.00

28 aug Open les Mindfulness | Ted van Rijt
Een cursus mindfulness reikt je praktische oefeningen aan waarmee je leert in het huidige moment te leven en vriendelijker naar jezelf en anderen te kijken? Maak kennis met training en de docent tijdens een vrijblijvende open les.

29 aug Mindfulness Yoga | Peter Kooij
Mindfulness yoga neemt het lichaam als uitgangspunt. Maar het gaat daarbij niet om lenigheid of spierkracht. Bewust voelen, aandacht voor wat er speelt in lichaam en geest – dáár draait het om. Die houding neem je mee in alle oefeningen: in concentratie en rust; bij inspanning en ontspanning; in het leren natuurlijk te ademen; in staan, zitten, lopen; in meditatie. Zo vergroot je spelenderwijs je lichaamsbewustzijn.

 
 

September 2018

1 sept 'Ontspannen leven' - opening najaar 2018
Paul Loomans verzorgt een lezing; docenten Peter Kooij en Dick Verstegen geven workshops.

3 sept Yoga en meditatie | Theo Dol
Kom tot ontspanning van lichaam en geest door middel van yoga- en mediatieoefeningen. Zo vind je de juiste balans tussen rust en alertheid. Er is een groep op maandag- en op donderdagmiddag steeds van 12.30 - 13.30 uur. Instromen (liefst aan het begin van de maand) is het hele seizoen door mogelijk.

3 sept Compassietraining (MBCL) | Ted van Rijt
In moeilijke of stressvolle situaties is het soms niet zo eenvoudig om met een liefdevolle vriendelijke houding in contact te blijven met wat zich aandient, zonder dat het ons overspoelt. Met de training oefen je om compassie meer toe te laten in je denken, voelen en handelen.

4 sept Mindfulness: training in aandacht (MBSR) | Ted van Rijt
Als je met enige regelmaat geconfronteerd wordt met verschijnselen als stress, vermoeidheid, somberheid, piekeren, concentratieproblemen, gevoelens van onrust, angst, slecht slapen, etc. dan  kan Mindfulness misschien een waardevolle bijdrage leveren om hiermee om te gaan.

4 sept Open les: Effectief communiceren vanuit innerlijke kracht | Peter Kooij
Hoe doe je dat: iets overbrengen of ontvangen én tegelijkertijd het contact bewaren? Hoe integreer je dat in je dagelijks functioneren? Informatie over deze cursus, en kennismaking met de docent en zijn manier van werken.

6 sep Open les: Mindfulness Training in Aandacht (MBSR) | Simone Lips
Krijg een idee en gevoel bij een training, de trainingsruimte en de methodiek tijdens de open les. Mindfulness, oefening om in het moment te leven zonder in het moment te verdrinken.

9 sept Zinspiratie op zondag
Heb je ook behoefte om zo af en toe stil te staan bij de betekenis van het leven, om op adem te komen? Dat kan op de tweede zondag van de maand in Centrum de Appel.

9 sept Open les: Zenmeditatie (starters en gevorderden) | Dick Verstegen
Zen is werkelijk zijn waar je bent, zodat je kunt doen of laten wat de situatie van dit moment vergt. Dat is waar het in zen om gaat. In de praktijk is dat niet eenvoudig, omdat er altijd zoveel is wat je er juist van weerhoudt volledig in het moment te zijn. De open les biedt informatie over zowel de beginnersgroepen als over de cursussen voor gevorderden.

13 sept Mindfulness: training in aandacht (MBSR) | Simone Lips
Als je met enige regelmaat geconfronteerd wordt met verschijnselen als stress, vermoeidheid, somberheid, piekeren, concentratieproblemen, gevoelens van onrust, angst, slecht slapen, etc. kan Mindfulness misschien een waardevolle bijdrage leveren om hiermee om te gaan.

25 sept Verbindende communicatie, heartfulness | Monique Hoogakker
In zes avonden maak je kennis met Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg. In vier stappen oefen je hoe je authentiek en verbindend kunt communiceren. Door het (h)erkennen van patronen als verdedigen en aanvallen kun je ruimte creëren om oprecht in verbinding te komen.

 

Nieuwe HFC-opleidingen


05 okt Opleiding Bedrijfsfacilitator Mindfulness-oefeningen | Ted van Rijt en Marieke Cavé.
Deze nieuwe opleiding van het HFC leidt op tot facilitator van mindfulnessbeoefening. Je leert mindfulnessoefeningen over te dragen op anderen, binnen de setting van een aanbod binnen je eigen bedrijf of organisatie.
 

12 okt Mindfulness Yoga Verdieping / basis docentenopleiding | Peter Kooij 
In het najaar (vanaf 12 okt.) begint de Verdiepingscursus Mindfulness Yoga. De cursus is bedoeld voor wie de eigen beoefening wil verdiepen of les wil gaan geven. (22 juni info-middag)

 
Privacy

Het zal u niet ontgaan zijn. Op 25 mei jl. werd een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht. Reden voor het HFC zijn beleid in deze eens tegen het licht te houden. Onze nieuwe  privacyverklaring vindt u op onze website.

 

Voor meer aanbod later in het jaar, zie onze website: fortmanncentrum.nl

Of volg ons op Facebook  

De meeste cursussen en trainingen vinden plaats in:

Centrum de Appel
Groesbeekseweg 428
6523 PP Nijmegen

www.fortmanncentrum.nl
info@hanfortmanncentrum.nl

06-50633299


Wil je je inschrijving voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Je kunt hier je inschrijving bewerken of je uitschrijven uit deze lijst.