Copy

PERSBERICHT

Bericht onleesbaar? Bekijk de webversie.

(Let Yourself) Fall

 

Tweeledige tentoonstelling over het wegvallen van zekerheden

Met de metafoor van de val maakt curator Ief Spincemaille een tentoonstelling over het (on)vrijwillig opgeven van wat zeker, vertrouwd en gekend is.

Tegelijk is de tentoonstelling zelf er ook een belichaming van. Spincemaille trekt de lijn van de val resoluut door in de selectie van het werk, in het tentoonstellingsconcept en de ervaring van het publiek.

(Let Yourself) Fall is een tentoonstelling in twee (val)bewegingen: een tentoonstelling van elf dagen in de Benedictijnenabdij Keizersberg en een installatie van dezelfde kunstwerken in de Leuvense Universiteitsbibliotheek.

Persontmoeting

in aanwezigheid van de kunstenaars 

Tijdstip
30.11.2017
18.00 uur

Locatie
Abdij Keizersberg
Mechelsestraat 202
3000 Leuven

 

Perscontact

Voor meer informatie of een interview:

Ief Spincemaille (curator)
ief.spincemaille@luca-arts.be
0494 08 35 49
Helena Winderickx (persverantwoordelijke LUCA)
helena.winderickx@luca-arts.be
0472 86 05 49

Geïllustreerde bezoekersgids beschikbaar.

Vernissage


OPENING KEIZERSBERG
30 november 2017, 19 uur

OPENING UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK
19  december 2017, 20 uur

Openingsuren expositie

30.11 > 11.12.2017, Abdij Keizersberg, Leuven

 • Expo: Mechelsestraat 202, 3000 Leuven
 • Onthaal en start bezoekersparcours: OPEK, Vaartkom 4, 3000 Leuven
 • Alle dagen gratis toegankelijk van 12 tot 20 uur

20.12.2017 > 27.01.2018, Universiteitsbibliotheek, KU Leuven

 • Tentoonstellingszaal Universiteitsbibliotheek, Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
 • Alle dagen gratis toegankelijk van 10 tot 17 uur

Uitgebreide info

www.luca-arts.be/fall
"Fall is een tentoonstelling  over een kantelende wereld waarin niets nog zeker lijkt. Over mensen die dwalen op zoek naar een betere plek, over verlangen en vrees voor het onbekende."

Ief Spincemaille
Curator

Curator Ief Spincemaille

De tentoonstelling wordt gecureerd door Ief Spincemaille. Kunstenaar Spincemaille maakt installaties waarbij de interactie met het publiek nooit ver weg is. Deze focus zie je ook terugkomen in (Let Yourself) Fall. Het kunstwerk, de tentoonstelling, de site en het publiek zijn onlosmakelijk verbonden in een gezamenlijke ervaring die het gekozen thema versterken.

Lees meer

Over het (on)vrijwillig opgeven van wat gekend en vertrouwd is

Met de metafoor van ‘de val’ cureert Ief Spincemaille een tentoonstelling  over een kantelende wereld waar niets nog zeker lijkt. Over talloze vluchtelingen die over land en zee dwalen op zoek naar een betere plek. Maar ook over zwervende kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden die zich her-vestigen en hun praktijk vorm geven in een andere context. Buiten het klassieke museum of laboratorium, in allerhande collectieven, participatieve buurtprojecten, verrassende allianties... (Let Yourself) Fall gaat over een verlangen naar, en vrees voor wat onbekend en veraf is.
 

Kunst verbindt abdij Keizersberg met het stedelijk weefsel van Leuven

Geen betere plaats om na te denken over een wereld waar niets nog zeker lijkt dan een Benedictijnenabdij, waar men al eeuwen volgens dezelfde regel van Benedictus leeft. Spincemaille en een aantal kunstenaars leefden tijdens korte voortrajecten samen met de broeders van de abdij Keizersberg (Vaartkom, Leuven) om deze niet vertrouwde context eigen te maken. En dit om er zowel een tentoonstelling als kunstwerken te creëren vanuit de verschillende gelaagdheden van deze gemeenschap: dagritme, spiritualiteit, sociale weefsel, architectuur. Kunstwerken en abdij brengen elkaar op een ongekende manier tevoorschijn.

De abdij wordt tijdens de LUCA Biënnale symbolisch verbonden met OPEK en het stedelijke weefsel door het kunstwerk 'Rope' van Ief Spincemaille.
 

Rond-Lezingen

Tijdens de elf dagen durende tentoonstelling in de abdij zal elke dag een andere gast een rond-lezing geven aan bezoekers. Telkens vanuit zijn eigen achtergrond: religie, politiek, muziek, literatuur, wetenschap … De tentoonstelling wordt zo voortdurend uit elkaar gehaald en weer opgebouwd vanuit verschillende invalshoeken.
 

 • Za 2/12, 18 uur: Stijn Devillé (theatermaker en gastdocent LUCA)
 • Ma 4/12, 18 uur: Jozefien Van Beek (journalist)
 • Di 5/12, 18 uur: Volkmar Mühleis (auteur en docent LUCA)
 • Wo 6/12, 16uur: Dirk Hanssens (monnik Abdij Keizersberg)
 • Do 7/12, 18 uur: Prof. Dr. Thomas Hertog (natuurkundige KU Leuven)
 • Vrij 8/12, 18 uur: Vincent Caers (muzikant en docent LUCA)
 • Za 9/12, 15 uur: Esra Vandenbussche (kind van 9 jaar)
 • Zo 10/12, 16 uur: Siebe Vanhee (‘big wall’ klimmer)

Tentoonstelling krijgt metamorfose in de Universiteitsbibliotheek van Leuven

Na de expositie in Abdij Keizersberg verhuizen alle getoonde kunstwerken terug naar een vertrouwde habitat: de tentoonstellingsruimte van de universitaire bibliotheek Leuven. En precies daar schikken ze zich naar het classificatiesysteem van een bibliotheek: de werken worden in alfabetische volgorde op de grond gelegd. Zeven simultane videoprojecties tonen de rond-lezingen in de abdij, als een archief van gevallen werken.

Organisatie

De LUCA Biënnale is een twee jaarlijkse tentoonstelling met een belangrijke maar niet exclusieve focus op LUCA-alumni en studenten. Voor deze editie koos Spincemaille resoluut voor een externe locatie en werd in hoofdzaak in-situ werk gerealiseerd. De studio van Spincemaille speelde een rol bij de realisatie van de werken.

De LUCA Biënnale wordt georganiseerd door de Commissie Actuele Kunst van KU Leuven en LUCA School of Arts. De tentoonstelling wordt gesteund door Abdij Keizersberg en Stad Leuven.

Copyright © 2017 LUCA School of Arts, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences